potřebuji poradit, mám asi roční pár korel, (že je to pár jsem ověřoval i zde na foru, 12x mi bylo potvrzeno že ano) ale již měsíc jsou ve venkovní volieře 2m x 1 x 2m dxšxv
a mají krásnou boudu z e špalku. Bohužel jí absolutně ignorují, ani se nepodívaly dovnitř. jen někdy vylezou nahoru. nechápu to.....
Děkuji za rady
darebak
napsal(a):
potřebuji poradit, mám asi roční pár korel, (že je to pár jsem ověřoval i zde na foru, 12x mi bylo potvrzeno že ano) ale již měsíc jsou ve venkovní volieře 2m x 1 x 2m dxšxv
a mají krásnou boudu z e špalku. Bohužel jí absolutně ignorují, ani se nepodívaly dovnitř. jen někdy vylezou nahoru. nechápu to.....
Děkuji za rady
A jak krmíte? taky by jste mohl skusit dát ještě jinou budku jinam
Prolezla jsem teď celou diskuzi, ale odpověď jsem nenašla.
Máme pár šedých korel - sameček je předloňský, samička loňská. Koncem února jsme ji dali budku, do dneška se do ní snad ani nepodívali (aspoň jsme je nikdy neviděli). Zkusili jsme ji o víkendu přestěhovat na jiné místo (původně byla umístěná v záletu, kam jde denní světlo, teď je přímo venku) a stále nic. Četla jsem, že by se měl o budku zajímat první sameček a vlastně do ní samičku lákat. Ten náš ale jen posedává a nic. Dokonce vídávám, jak se samička "pusinkuje" s mláďaty andulek, i dospělým nespárovaným andulákem, ale koreláka ignoruje. Myslíte, že by pomohlo ji koupit jiného samce? Uvažujeme o tom, že si prostě nesedli...
Jsou v zastřešené voliéře cca 2,5 x 3 metry, výška od 1,8-2,3. Mají tam zálet, kde mají dané krmení. Krmíme směs zrní (3 druhy prosa, oves, slunečnice, semenec, někdy i řepka. Mají denně čerstvé nastrouhané vajíčko, dostávají naklíčené obilí na okus, teď i pampelišku, apod. Ob den věšíme jablka na větve, dostávají i okus - milují pupeny ovocných stromů a mladé větvičky. Ve voliéře jsou spolu se 7 andulkami + teď 6 andulčaty. Nikdy na andulky nebyly zlé. Už nám docházejí nápady, jak víc jim podstrojovat či co dělat, aby je lákalo zahnízdit.... 
přikládám foto - sameček
Dobry den,
moznosti je nekolik a jiste se mi nepodari vyjmenovat vsechny.
1) Ptaci si nesedli - v tomto pripade pomuze preparovani, je to az ta posledni moznost.
2) Ptaci nemaji moznost vybrat si vhodnou budku, andulky jim to nedovoli. Sam jsem mel stejny problem a kdyz uz samicka vysedela nejaka mladata, andulky je usmrtily. Vse se vyresilo az kdyz si korely vybrali budku o kterou nemeli andulky zajem. Doporuceni je umistit vice budek a zvolit takovou velikost a tvar, ktery andulkam nebude vyhovovat, pripadne na takova mista, ktera andulky odmitaji. Take trvalo vice jak pul roku, nez se kteto budce korely odhodlali (v mem chovu).
3) Ptaci nejsou dostatecne motivovani - toto souvisi s nevhodnou technologii chovu. Podle toho co pisete je samicka aktivni, ale samecek ne. Pozorovala jste nekdy ze treba andulak odhani korelaka? Korely jsou v podstate neagresivni ptaci a andulkam ustoupi. Mozna by pomohlo odstranit andulaka ktery s korelou koketuje. Ma moznost korelak zrat naklicene zrni nebo vajecnou? neodhani ho andulky?
Jak je z textu patrno, hodne problemu muze souviset prave ze souziti korel a andulek.
Zaverem, doporucuji vic ptaky pozorovat a z techto pozorovani jiste budete moudrejsi. Ptaci vam sami napovi, kde je zakopany pes a spolocne s ruznymi moznostmi hnizdeni jiste dojdete ke kyzenemu vysledku.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
adam.cizinsky
napsal(a):
Možná se pletu, ale vaše samička přepeřuje na krásného samečka
Až tak, jo? Nám na podzim říkal chovatel, že je to holka. Mimo jiné mi to zde potvrdili, tak jsme ji koupili kluka. Tím by se asi leccos tedy vysvětlilo no....
Myslela jsem, že když má takhle "mramorovaná" ocasní pera, že je to 100% samička.
Dobrý den souhlasím, ale nedělejte si iluze o mramorování na ocasních perech. Mám jednu šedou samici a ta má černý ocas a je to samice a pak mám skořicovu straku samce a ten zase mramorování má a jsou to chovné kusy. Chovu zdar
adam.cizinsky
napsal(a):
Myslím se, že se opravdu jedná o přepeřujícího samce, protože mramorová pera se z ocasu pomalu ztrácí a žloutne hlava.
No, když tak na ní koukám, tak se vážně ještě mění....uvidíme. Je fakt, že slyším vždy z voliéry jen křik, žádné "pištění", co většina u samic popisuje.
smidla
napsal(a):
Dobry den,
moznosti je nekolik a jiste se mi nepodari vyjmenovat vsechny.
1) Ptaci si nesedli - v tomto pripade pomuze preparovani, je to az ta posledni moznost.
2) Ptaci nemaji moznost vybrat si vhodnou budku, andulky jim to nedovoli. Sam jsem mel stejny problem a kdyz uz samicka vysedela nejaka mladata, andulky je usmrtily. Vse se vyresilo az kdyz si korely vybrali budku o kterou nemeli andulky zajem. Doporuceni je umistit vice budek a zvolit takovou velikost a tvar, ktery andulkam nebude vyhovovat, pripadne na takova mista, ktera andulky odmitaji. Take trvalo vice jak pul roku, nez se kteto budce korely odhodlali (v mem chovu).
3) Ptaci nejsou dostatecne motivovani - toto souvisi s nevhodnou technologii chovu. Podle toho co pisete je samicka aktivni, ale samecek ne. Pozorovala jste nekdy ze treba andulak odhani korelaka? Korely jsou v podstate neagresivni ptaci a andulkam ustoupi. Mozna by pomohlo odstranit andulaka ktery s korelou koketuje. Ma moznost korelak zrat naklicene zrni nebo vajecnou? neodhani ho andulky?
Jak je z textu patrno, hodne problemu muze souviset prave ze souziti korel a andulek.
Zaverem, doporucuji vic ptaky pozorovat a z techto pozorovani jiste budete moudrejsi. Ptaci vam sami napovi, kde je zakopany pes a spolocne s ruznymi moznostmi hnizdeni jiste dojdete ke kyzenemu vysledku.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
Dobrý den,
moc děkuji za odpověď.
1, to bohužel asi moc snadno nezjistíme
2, korelám jsme udělali pro ně větší budku, andulky měly ve 2 párech budky 3, ve 2 již úspěšně odchovávají mláďata. V tom bych problém moc neviděla, ačkoli teď už i tu 3.budku andulky obsadili (pořídili jsme 3.samičku). Zkusíme dát ještě budku navíc a třeba se zadaří. :) Spíš by mě zajímalo zda mají radši hodně světlé místo či radši trochu stínu. Původně budka byla ve stínu, ale tam vůbec nešly. Teď je na světle a to na ní sice koukají, ale též tam nejdou...
3, tento andulák, co si všímá korelky, chodí za spárovanou andulkou - jsou po něm v její budce dokonce 2 ze 4 mláďat a hlavně chodí samičku i krmit a pak se o mláďata stará. Proto na něj korela někdy dělá "mláďátkovský" posunek a již jsem ji 1x viděla, jak ji krmil. Přijde mi, že za ní chodí jen z důvodu, že si ji konečně někdo všímá. Naopak někdy ona sama andulky odhání z bidýlka - někdy i tohoto samečka. Ačkoli nás již 1x napadlo, zda se nezakoukala do něj a tak na koreláka zapomíná.
Jinak korelák nijak napadaný není, andulky se mu vyhýbají. U krmení jsem je taky viděla, že počkají až se nají on, takže v tom to si nebude... jakmile dáme obilí, první je u něj korelka, pak korelák... nevím, co už s nimi. Těšili jsme se na odchov a jestli to bude kluk, tak mě trefí.
papy
napsal(a):
Dobrý den souhlasím, ale nedělejte si iluze o mramorování na ocasních perech. Mám jednu šedou samici a ta má černý ocas a je to samice a pak mám skořicovu straku samce a ten zase mramorování má a jsou to chovné kusy. Chovu zdar
Díky za odpověď. To s tím mramorováním mi říkal právě chovatel, od kterého máme samce.....no, možná chtěl jen prodat a využil mých neznalostí no... 
přikládám dnešní fotku....
cicinka
napsal(a):
Dobrý den! Máte 100% dva pěkné kluky, kupte jim dvě samičky, ať si chlapci můžou vybrat
Dobrý den, díky., I když jste mě moc nepotěšila....kdybych bývala věděla, že se může ještě přebarvit, tak bydlela..teda vlastně bydlel s andulkami a počkala jsem, co to bude a dokoupila do páru správně... My původně po korelách koukali už pár let, ale takhle se k nám náhodou dostalo ochočené mládě (chodil na ruce, probíral vlasy, apod.), ale máme rádi když je hejnové zvíře ve společnosti, tak se dokoupil druhý kus do páru...no, který tedy nevyšel. Tak nevím, zda to vůbec ještě zkoušet nebo nechat 2 kluky jen tak... nerada bych znovu naletěla. Nebo je reálné sehnání starší (odzkoušené) samičky? Opravdu nerada bych koupila 3.samečka.
Až by si vybrala, tak bychom plonkového kluka prodali. Dva korelí páry nechci, četla jsem, že to nemusí dělat dobrotu. A nám 1 pár bohatě stačí. :)