Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Skritek1991

24.7.2010 14:49
Skritek1991

XXX.XXX.97.74

Dobrý den, vím, že můj dotaz nemá co dělat v této rubrice "okrasné ptactvo", ale přesto se vás zkusím zeptat, jestli nevíte, zda se dá, či nedá Vrána černá ochočit? Moc se mi tento pták líbí a uvažuji o jeho vlastnění. smajlík

nikolas

24.7.2010 21:47
nikolas

XXX.XXX.142.65

Ochočit se dá každé zvíře až na pár vyjímek.

25.7.2010 12:20
army

XXX.XXX.224.28

Krkavcovití jsou velice inteligentní a snadno ochočitelní ptáci. Takže ano, ochočit se dá. Samozřejmě za předpokladu, že začnete s mládětem.

Army

25.7.2010 16:16
datl

XXX.XXX.8.99

Dříve než budete uvažovat o "jeho vlastnění" přečtěte si prosím alespoň základní právní předpisy upravující chov evropských ptáků. Informace najdete třeba na http://www.birdlife.cz/index.php?ID=945. Příručka je sice mírně zastaralá ale pro první představu Vám to snad bude stačit. Zjednodušeně řečeno jakýkoliv ochyt v přírodě je nezákonný pokud Vám úřad nestanoví "odchylný postup". Pokud si nepořídíte legálně odchované ptáky (těsné kroužky a potřebné dokumenty) nebo nezískáte zmíněný "odchylný postup" riskujete v případě udání (nepřejícný soused, zapálený aktivista...) značné nepříjemnosti s ČIŽP. Není snad potřeba zdůrazňovat že ochočená vrána je nápadný pták, který bude jistě poutat pozornost okolí.

26.7.2010 10:42
davii

XXX.XXX.240.154

datl napsal(a):
Dříve než budete uvažovat o "jeho vlastnění" přečtěte si prosím alespoň základní právní předpisy upravující chov evropských ptáků. Informace najdete třeba na http://www.birdlife.cz/index.php?ID=945. Příručka je sice mírně zastaralá ale pro první představu Vám to snad bude stačit. Zjednodušeně řečeno jakýkoliv ochyt v přírodě je nezákonný pokud Vám úřad nestanoví "odchylný postup". Pokud si nepořídíte legálně odchované ptáky (těsné kroužky a potřebné dokumenty) nebo nezískáte zmíněný "odchylný postup" riskujete v případě udání (nepřejícný soused, zapálený aktivista...) značné nepříjemnosti s ČIŽP. Není snad potřeba zdůrazňovat že ochočená vrána je nápadný pták, který bude jistě poutat pozornost okolí.

Presne tak, evropsky ptak je evropsky ptak a s evropskyma ptakama je to spatny, na vse musi byt papir. A krkavcovite ptaky opravdu krasne ochocite, ale musi byt odchovany od mala. Pak je to jak papousek, nauci se i par slovicek, ale pozor, maji radi leskle predmety (klice, bryle, sperky..) a moc je radi schovavaji:-). Jen pro doplneni, evr. druhy krkavcovitych ptaku: Vrana obecna cerna, vrana obecna seda, havran polni, krkavec velky, kavka ob., sojka ob., sojka zlovestna, staka ob., straka modra, oresnik kropenaty, kavce cervenozobe, kavce zlutozobe, doufam, ze jsem na nic nezapomnel...smajlíkVsechno to jsou kasni ptaci, ale musite mit na ne papiry. Jinak napr. KRASKA (treba zelenava) je take krkavcovity ptak, a na ni povoleni byt nemusi, alespon teda myslim...smajlík. Tak at se dari:-)

10.7.2016 21:56
Rugie111

XXX.XXX.209.11

Dobrý den, múžu se zeptat kde se dá vrána černá koupit?
děkuji.

10.7.2016 22:19
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Rugie111 napsal(a):
děkuji.

Na legálním, něco to stojí a na nelegálním skoro za "babku". Chovám samce 15 let jen ve voliéře. Pták je krotký, milý, k někomu agresivní, v době toku i k oblíbené osobě.
Domnívám se, že by se kompetentní orgány měly zamyslet nad tak zvanou ochranou určitých druhů. Vrána byla pro myslivce škodná. Dnes zmizeli bažanti, koroptve, zajíci a tak jakou škodu nejen myslivosti mohou vrány dělat? Vyhubí poslední zbytky drobné zvěřě, abych jim nekřivdil i myši.
U nás ve městě je na rybnících asi 500 kachen březňaček. Nemají predátory, lidi je krmí a jedině přemnožené straky, ničitelé drobných pěvců jim poberou vajíčka. To je jediný pozitivní výsledek činnosti straky u nás. Vrány se dovnitř měst neodváží. Zatím.

12.7.2016 09:05
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Vránám se daří úplně krásně například v Brně. Konkrétně šedivkám a krkavcům. Nedaleko od centra ve Wilsonově lese už jsou několik let a letos jsem je pozoroval na sousedovic třešni jak krmí mladé. Expandují do přilehlých parků a jsou i na Špilberku. Nebojí se ani lidí a chodí okolo tramvajových zastávek a loudí. Krkavce jsem viděl na jaře jak se "hádali" právě se šedivkami o místo na hnízdění, ale mladé jsem neviděl. Stovky sojek devastují hnízda zpěvavých ptáků a kavky jsou tady také docela hojné.

12.7.2016 21:04
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

corvuscorax napsal(a):
Vránám se daří úplně krásně například v Brně. Konkrétně šedivkám a krkavcům. Nedaleko od centra ve Wilsonově lese už jsou několik let a letos jsem je pozoroval na sousedovic třešni jak krmí mladé. Expandují do přilehlých parků a jsou i na Špilberku. Nebojí se ani lidí a chodí okolo tramvajových zastávek a loudí. Krkavce jsem viděl na jaře jak se "hádali" právě se šedivkami o místo na hnízdění, ale mladé jsem neviděl. Stovky sojek devastují hnízda zpěvavých ptáků a kavky jsou tady také docela hojné.

Máte pravdu. Tohle kdyby někdo řekl našim otcům, tak by nevěřili. Složení fauny se mění v závislosti na změně životních podmínek. Jestli je to k dobru někoho či ne lze jen hádat, ale k dobru invazního jedince je to vždy. Platí to i pro dnešní lidskou imigraci. Kdo by věřil před lety, že hřináči se procházejí v pražských parcích podobně jako sojky.

12.7.2016 21:30
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

To máte pravdu, když jsem viděl poprvé hřivnáče na dovolené v roce 88 ve velkoměstě, tak jsem jen zíral a po pár letech jsem je krmil kukuřicí v Brně na dvoře fabriky a byli ode mne 3m. Hnízdí v centru ve výšce dvou metrů a vůbec jim to nevadí.

Honza8CZ

28.7.2016 17:02
Honza8CZ

XXX.XXX.199.18

Můj praděda byl zapálený ornitolog a vránu ochočenou měl, uměla mluvit a dokonce lépe než kdejaký papoušek uměla věrně napodobit lidský hlas a byla tak vychovaná že jí mohl i pouštět a vracela se jako dravci na ruku s rukavicí a jako bonus mu občas přinesla to co se lesklo jako straka :) ano ve většině případů to byl odpad ale jednou mu přinesla stříbrný řetízek :) jinak co se týče zákonů... ano problém to je ale nic není nemožné a po absolvování byrokratického kolečka po ČIŽP a KVS je to zcela reálné :).

lusy

29.7.2016 08:21
lusy

XXX.XXX.178.0

corvuscorax napsal(a):
To máte pravdu, když jsem viděl poprvé hřivnáče na dovolené v roce 88 ve velkoměstě, tak jsem jen zíral a po pár letech jsem je krmil kukuřicí v Brně na dvoře fabriky a byli ode mne 3m. Hnízdí v centru ve výšce dvou metrů a vůbec jim to nevadí.

Keď začnú migrovať a lietať cez taliansko, tak ich zachvílu nebude ako lastovičiek, polnéj hrdličky a mnohých druhov ktorých lovia taliani ako špecialiti, pri migráci majú strielanie ako národný šport, iný kraj iný mrav a to sme eu krorá ma pravidlá aké má.

5.11.2017 10:12
janos

XXX.XXX.56.124

Rugie111 napsal(a):
děkuji.

Teraz je inzerát bazos sk.

Přidejte reakci

Přidat smajlík