je to hrozný pohled ale i takový je chov papoušků...bohužel. Zajímalo by mě jestli se tomu nedalo nějak předejít, např častým pozorováním jejich chování a nebo prostě samcovi ze dne na den "ruplo v bedně"? Mě vloni samec u papoušků rudobřichých napadl také nečekaně samici a kdybych v ten den neměl volno tak by asi bylo také po ní. Dostávala se z toho přes měsíc, letos ale bylo vše v pořádku a již samice sedí na vejcích. Hold příroda je někdy nevyzpytatelná...
Já jsem loni poprvé odchoval alexandry malé. Když měli mláďata v budce jedno měsíc a druhé bylo o dva dny mladší, tak mi samice samce taky téměř zabila. Myslel jsem, že přišel o oko a noze jsem taky nedával velké šance. Okamžitě jsem ho vzal z voliery a oko i nohu mazal optalmoseptonexem. Do dvou týdnů se mu to spravilo a dokonce i oko měl, ale první tři dny jsem si tím nebyl jistý, protože měl polovinu hlavy strašně oteklou. Mladě krmil samec a samice se o ně tedy nestarala, tak jsem je musel dokrmit ručně. Jednoho jsem prodal jako společníka a zrovna nedávno jsem se dozvěděl, že už i mluví a druhý je v chovu. Samce jsem přidal zpátky k samici a letos už jsem několikrát pozoroval páření a zase navštěvují budku, tak jsem zvědaví.
Hodně štěstí s sehnáním samice.
Fylip
nikolas
XXX.XXX.204.8
Něco takového opravdu zamrzí a zvlášť když se to stane u druhu který není tak běžný. Mě se taky letos stala nemilá věc, u alex. vousatých jsem měl v budce tři týden stará mláďata a jednou ráno jsem je našel všechna mrtvá. Byl jsem z toho dost špatný a nechápal jsem to. Loni odchovali bez problémů. Mladí byli nakrmení a bez sebemenšího zranění. Pak jsem ale zjistil že se mě pokazil stmívač a při stmívání světlo blikalo. Takže se samice asi lekla a vylezla z budky a mladí pak do rána prochladli. Kdybych měl po ruce v tu chvíli toho maníka co mi ho montoval tak bych ho asi uškrtil vlastníma rukama.
Dobrý deň, ja som mal podobného 1.0 barnard velký límcový modrý kr.04, ak bola samica cez pletivo, tak ju i krmil, ale ak som ju dal k nemu, tak ju kloval do hlavy a bol by ju zabil,
Samicu som dával dokopy cca 6 mesiacov, takto my zničil aj zelenú aj štep. do modra, potom som ho šťastne predal do Rakúska a tam odchoval,a dali mu jednu samicu a ja som mu ponúkol výber z troch.
S pozdravom
Smutné. Tiež som minule zasahoval pri senegálskych. Inač harmonický pár, rádost bolo na nich pozerat a zničoho nič sa idú teraz pozabijat,ak by som včas nezasiahol ,tak samička je mrtvá. Vymenil som samcou ,kedže mám dva páry a pri druhom páre zase samička napáda samca... Uvidím čo bude dalej. Nech sa vám darí !
Tak po šesti měsících hledání,měsíční karanteně a dvoutýdeního spoznávání mám novou pětiletou samici,jěště nepoužitou v chovu,uvidíme vypadá to slibně,týden seděli každý na jiném bidle ale teď už se od sebe nehnou,na jaře se uvidí.
kizik
napsal(a):
Dnes mi samec zabil samičku,je to velká škoda oba byli čtyřletí.
Kurátor Loro parku ve svém atlase papoušků píše doslova toto.Zvláštnosti:Tiší papoušci,velmi dobří letci.Pro pokročilé chovatele se doporučuje společné držení jen za účelem odchovu,mezi páry se opakovaně vyskytuje agresívní chování,při němž může dojít až k usmrcení jednoho z partnerů.Asi by jste je měl mimo chovnou sezonu oddělit,aby se to neopakovalo znovu