Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.6.2011 17:27
1278

XXX.XXX.104.22

Mandelik modrobrichy coracias cyaniogaster se vyskytuje se v Africe, v úzkém pásu od Senegalu po severovýchodní Zair. Jedná se o druh stálý, až na malé sezónní přesuny v odobí dešťů. Délka těla činí 28-30 cm. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Ve své domovině je to poměrně běžný pták, obývající teplé otevřené oblasti s řídkými porosty stromů. Preferuje především savany ve kterých dominují stromy rodu Isoberlinia, ale najdeme jej také ve stromových plantážích, okrajích lesů, čerstvě spálených oblastech nebo lesích u břehů jezer.
Při toku předvádí ve vzduchu “kotouly” a hlasitě křičí. Jsou silně teritoriální a zaútočí na jakkéhokoliv živočicha, který se přibliží k jejich hnízdu. Samec se páří s jednou až dvěma samicemi. Je to tedy pták monogamní, ale někdy taktéž “promiskuitní”. Samci se tak dokáží pářit I se dvěmi samicemi v intervalu pouhých deseti minut, ale jedna samice se může za stejnou dobu spářit I se třemi samci. Hnízdí v jarních a v letních měsících, od dubna do července. Obvykle snáší 2-3 vejce. Inkubace trvá 18 až 20 dní a je zajišťována oběma rodiči, ačkoliv většinu doby sedí samice. Oba rodiče se taktéž starají o mláďata, a to po dobu 30 dní po vylíhnutí, a ještě 20 dní po opuštění dutiny. Zcela nezávislá jsou mláďata ve věku přibližně 40 dní.V inzerci z letošního dubna byla cena z pár 18 000 Kč,-.

13.6.2011 10:07
raduz

XXX.XXX.92.194

Zdravím zadavatele tématu škoda že na zdejším foru kde je drtivá převaha papouškářů,zapadl váš příspěvek,zkusím se tedy zeptat máte mandelíky v chovu nebo jste tady chtěl jen trošku oživit diskuzi:-)?No a přidám tedy taky něco na zkouknutí je to mandelík fialovoprsý foto je z lonského Zwolle...oproti modrobřichým jich bude v ČR asi mnohem menší počet.

13.6.2011 13:16
cone

XXX.XXX.67.3

Mandelníky modrobřiché snad poprvé u nás odchoval před léty chovatel u JH. Svůj odchov popisuje v mimořádném magazínu čas. Papoušci - Exotické ptactvo v chovech i ve volnosti /2008/.

13.6.2011 15:08
jerrys

XXX.XXX.138.2

raduz napsal(a):
Zdravím zadavatele tématu škoda že na zdejším foru kde je drtivá převaha papouškářů,zapadl váš příspěvek,zkusím se tedy zeptat máte mandelíky v chovu nebo jste tady chtěl jen trošku oživit diskuzi:-)?No a přidám tedy taky něco na zkouknutí je to mandelík fialovoprsý foto je z lonského Zwolle...oproti modrobřichým jich bude v ČR asi mnohem menší počet.

Ahoj Rady,
myslím, že zadavatel jsem toho mandelíka dal prot, že je prodával Maďar na burze v Přerově a zde na nemoderce se trochu rozjelo, že tento druh je atraktivní a někdo nevěděl jak tito ptáci vypadají a jak se chovají, tak myslím, proto sem někdo dal na moderku foto + popisek. Jinak tito mandelíci se běžně odchovávají v Německu, Holandsku a dají se tam také sehnat. Sice ne za 4000tis jako v Přerově, ale zase seženete odchov bez rizika, že si domů zavlečete nějakou nemoc z odchyt. ptáků - viz maďar. Navíc u odchytových mandelíků se můžete odchovu dočkat až po několika letech. at se daří. Ahoj Jerry

13.6.2011 18:53
1278

XXX.XXX.104.22

jerrys napsal(a):
Ahoj Rady,
myslím, že zadavatel jsem toho mandelíka dal prot, že je prodával Maďar na burze v Přerově a zde na nemoderce se trochu rozjelo, že tento druh je atraktivní a někdo nevěděl jak tito ptáci vypadají a jak se chovají, tak myslím, proto sem někdo dal na moderku foto + popisek. Jinak tito mandelíci se běžně odchovávají v Německu, Holandsku a dají se tam také sehnat. Sice ne za 4000tis jako v Přerově, ale zase seženete odchov bez rizika, že si domů zavlečete nějakou nemoc z odchyt. ptáků - viz maďar. Navíc u odchytových mandelíků se můžete odchovu dočkat až po několika letech. at se daří. Ahoj Jerry

Pár informací jsem o mandelících modrobřichých dal na výzvu z nemoderované diskuze, sám jsem papouškář, ale můj známý je chová, bohužel odchov ještě neměl.Když je vidíte ve voliéře je to něco úžasného.S pozdravem Foggi.

13.6.2011 19:25
gazd

XXX.XXX.84.145

1278 napsal(a):
Pár informací jsem o mandelících modrobřichých dal na výzvu z nemoderované diskuze, sám jsem papouškář, ale můj známý je chová, bohužel odchov ještě neměl.Když je vidíte ve voliéře je to něco úžasného.S pozdravem Foggi.

Dobrý den, snad zbývá jen dodat, že oněch pár informací bylo zkopírováno z jiného webu a autorem je Adam Bura.

http://hmyzozrave-ptactvo.chovzvirat.com/druhy/mandelik-modrobrichy.html

Což samozřejmě nemění nic na tom, že se jedná o nádherné ptáky. Také se přidám a vložím jednoho krasavce.
G.Z.

Přidejte reakci

Přidat smajlík