Tak pokud je ten samec dominantní straka a to nejspíš bude,tak část odchovu budou straky,všichni samci budou štepit na skořici a všichni mladí budou štepit na žlutou.Pokud by samec štepil na žluté můžou tam být i žlutí ptáci.Pokud by ještě štěpil i na skořici mužou tam být straky,žlutí a červení a to vše i ve skořici, stačí to takhle.
vancar
napsal(a):
Zajímalo by mne co vznikne když sestavím pár penantů 1.0 červená straka (červený pták se žlutou hlavou a žlutým pruhem na břiše ) a 0.1 žlutá skořice nevyznám se v tom tak prosím o radu zkušenější .-) Děkuji
Dobrý den,
a pokud ten strakatý samec je recesivní straka a na nic jinýho neštěpí, tak odchováte 1,0 i 0,1 přírodní ptáky štěpitelné na straky, žlutou a samci ještě navíc budou štěpit na skořici.
Něco už jsem načetl,ale pořád nechápu co je dominantní a co recesivní ze slova dominantní bych logicky odvodil že čím více žluté tím dominantnější bohužel některé články praví opak tak nevím rodiče samce straky neznám a předchozí majitel ho měl s 0,1 modrou a dávalo mu to modré straky, samice by byla potomek z páru kdy on byl žlutá skořice a ona přírodní červená nebo naopak ted nevím..-) a ten žlutý byl potomek přírodního páru s pravidelnými odchovy přírodních potomků a jednoho dne byl v hnízdě žlutý pták majitelem označen jako žlutá skořice takže celkem zamotaný příběh a také proto mě láká to spojit. Znovu opakuji že jsem začínající chovatel co má andulky korely zebry chůvky a jeden pár penantů+ted koupený již zminovaný samec straka zítra dodám foto...-)
Tak pokud to dávalo straky,tak je ten samec dominantní straka.
ale pokud přesně nevíte rodiče te samice ,ani to nemusí být žlutá skořice ,ale pouze žlutá,tam se to pozná v hnízdě skořice mají červené oči cca do 7 dne po vylíhnutí.Ted už je to vcelku jedno,ale před dvěma lety stála samice žluté skořice okolo 10 000 oproti žluté,kterou šlo koupit za 6 000.Ted jde spíš o to jak chcete z ptákama dále pracovat a co chcete odchovat,tam je pak důležité vědět co je co,holt to je genetika a to je na tom to krásné.
Tak at se daří v chovu.
bukoroza
napsal(a):
Tak pokud to dávalo straky,tak je ten samec dominantní straka.
ale pokud přesně nevíte rodiče te samice ,ani to nemusí být žlutá skořice ,ale pouze žlutá,tam se to pozná v hnízdě skořice mají červené oči cca do 7 dne po vylíhnutí.Ted už je to vcelku jedno,ale před dvěma lety stála samice žluté skořice okolo 10 000 oproti žluté,kterou šlo koupit za 6 000.Ted jde spíš o to jak chcete z ptákama dále pracovat a co chcete odchovat,tam je pak důležité vědět co je co,holt to je genetika a to je na tom to krásné.
Tak at se daří v chovu.
Tak pokud to dávalo modré straky, tak ten samec musí štěpit na modrou a musí to být dominantní straka 2f, aby to byly všechno straky, ale je divné, že se tam neobjevila žádná přírodní straka. Pokud v hnízdě byla i normální mládata ( jen přírodní a modrá ), tak to může být taky dominantní straka, ale 1f a nebo je to recesivní straka a samice mu štěpila na reces. straky.