Roman1
XXX.XXX.70.253
Neví někdo co je to za keř? Roste toho spoustu u cesty, neví někdo jestli to neni jedovaté, dá se to dávat papouškům? Děkuji za slušné odpovědi.
JARABINA BREKYŇOVÁ (BREKYŇA) jeřáb břek. Sorbus torminalis (L.) Crantz (Rosaceae)
Jej plody sú málo sladké, múčnaté, ale jedlé malvičky. Konzumujú ich v jeseni a zime mnohé vtáky, ktoré potom rozširujú semená po okolí. Brekyňa dosahuje väčšie rozmery, na starších kmeňoch má drsnú, šupinatú kôru - borku, na mladších kmeňoch a konárikoch sú štrbinové prieduchy priečne čiarkovité, úzke. Jej listy sú ostro 5- až 7-laločné, aj na spodnej strane lysé, zelené.
sice nevím příteli co je to za keř nebo strom, ale jestli se tím živí divocí ptáci, tak to klidně dejte i svým miláčkům. Vypozoroval jsem, že např plody břečťanu, který je jedovatý žerou kosi, kvíčaly nebo brkoslavi. Nabídl jsem je papouškům a nepohrdli. Naopak jsou vděčni za všechno co jim tam dám a co si nemohou ve voliéře sami najít. Dokonce jsem jim začal dávat pepř a divil byste se jak jim šmakuje.
redpoll
napsal(a):
Ale ne, žádný jeřáb. Některé triviální dotazy se tu opakují s pravidelností, v tomto případě s datem možného výskytu. Určitě kalina.
Kalina vráskavolistá - Runzelblattriger Schneeball má úplne iné listy a sú neopadavé na zimu. http://www.klivia.com/kry/viburnum-kalina
Zase mám být tvrdohlavý. Trvám na kalině, byť nejsem botanik. Pokud se kdo domníváte co jiného, doporučuji nahoře na liště v počítači kliknout na takový malý obrázek domečku, následně pak po nečtení stránky z nápisem Google do rámečku vepsat kalina, upřesnit ještě nahoře, že mne zajímají obrázky a pak je jen prohlížet a porovnat s obrázkem původním. Pokud to nestačí, upřesněte název na kalina obecná. Omlouvám se.
Áno máte pravdu je to Kalina obyčajná (Viburnum opulus L.) jarabina brekyňová má trochu iné listy.