Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Roman1

11.9.2011 21:44
Roman1

XXX.XXX.70.253

Neví někdo co je to za keř? Roste toho spoustu u cesty, neví někdo jestli to neni jedovaté, dá se to dávat papouškům? Děkuji za slušné odpovědi.:-)

12.9.2011 06:09
vmakovicky

XXX.XXX.45.196

JARABINA BREKYŇOVÁ (BREKYŇA) jeřáb břek. Sorbus torminalis (L.) Crantz (Rosaceae)
Jej plody sú málo sladké, múčnaté, ale jedlé malvičky. Konzumujú ich v jeseni a zime mnohé vtáky, ktoré potom rozširujú semená po okolí. Brekyňa dosahuje väčšie rozmery, na starších kmeňoch má drsnú, šupinatú kôru - borku, na mladších kmeňoch a konárikoch sú štrbinové prieduchy priečne čiarkovité, úzke. Jej listy sú ostro 5- až 7-laločné, aj na spodnej strane lysé, zelené.

2.10.2011 11:35
svaladone

XXX.XXX.180.2

sice nevím příteli co je to za keř nebo strom, ale jestli se tím živí divocí ptáci, tak to klidně dejte i svým miláčkům. Vypozoroval jsem, že např plody břečťanu, který je jedovatý žerou kosi, kvíčaly nebo brkoslavi. Nabídl jsem je papouškům a nepohrdli. Naopak jsou vděčni za všechno co jim tam dám a co si nemohou ve voliéře sami najít. Dokonce jsem jim začal dávat pepř a divil byste se jak jim šmakuje.:-)

2.10.2011 19:44
redpoll

XXX.XXX.71.99

Ale ne, žádný jeřáb. Některé triviální dotazy se tu opakují s pravidelností, v tomto případě s datem možného výskytu. Určitě kalina.

3.10.2011 06:34
vmakovicky

XXX.XXX.45.196

redpoll napsal(a):
Ale ne, žádný jeřáb. Některé triviální dotazy se tu opakují s pravidelností, v tomto případě s datem možného výskytu. Určitě kalina.

Kalina vráskavolistá - Runzelblattriger Schneeball má úplne iné listy a sú neopadavé na zimu. http://www.klivia.com/kry/viburnum-kalina

3.10.2011 21:42
redpoll

XXX.XXX.71.99

Zase mám být tvrdohlavý. Trvám na kalině, byť nejsem botanik. Pokud se kdo domníváte co jiného, doporučuji nahoře na liště v počítači kliknout na takový malý obrázek domečku, následně pak po nečtení stránky z nápisem Google do rámečku vepsat kalina, upřesnit ještě nahoře, že mne zajímají obrázky a pak je jen prohlížet a porovnat s obrázkem původním. Pokud to nestačí, upřesněte název na kalina obecná. Omlouvám se.

4.10.2011 09:28
vmakovicky

XXX.XXX.45.196

Áno máte pravdu je to Kalina obyčajná (Viburnum opulus L.) jarabina brekyňová má trochu iné listy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík