Opalínová kresba u andulek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2013 09:55
lavacca

XXX.XXX.32.66

Mám dotaz ohledně opalíniové kresby - do teď jsem všude četla, že je vázaná na pohlaví - tj. že opalínové jsou pouze samičky /což se mi u nás i u 4 holek po opalínové matce potvrdilo/.

Včera jsem ale narazila na tento článek: http://www.andulky.wbs.cz/opalinove.html? . dle kterého to vypadá, že může být opalínový i sameček... tak jak to tedy je? předem díky za odpověď.

24.4.2013 09:57
lavacca

XXX.XXX.32.66

* opalínové

24.4.2013 10:54
atobajus

XXX.XXX.161.12

lavacca napsal(a):
Mám dotaz ohledně opalíniové kresby - do teď jsem všude četla, že je vázaná na pohlaví - tj. že opalínové jsou pouze samičky /což se mi u nás i u 4 holek po opalínové matce potvrdilo/.

Včera jsem ale narazila na tento článek: http://www.andulky.wbs.cz/opalinove.html? . dle kterého to vypadá, že může být opalínový i sameček... tak jak to tedy je? předem díky za odpověď.

To, že je mutace vázaná na pohlaví neznamená, že nemuže být opalín i samec. Znaménato, že jenom samec tuhle mutaci může přenášet na mláďata. Pokud je v páru jen opalín samice tak získáte pouze štěpitelné samce, ale žádné opalíny.

To že máte v hnízdě 4 opalinové samice, znamená, že jejich otec je štěpák na opalin. Příště můžete mít v hnízdě i samce pokud je matka opalinova.

24.4.2013 18:20
agos85

XXX.XXX.189.215

atobajus napsal(a):
To, že je mutace vázaná na pohlaví neznamená, že nemuže být opalín i samec. Znaménato, že jenom samec tuhle mutaci může přenášet na mláďata. Pokud je v páru jen opalín samice tak získáte pouze štěpitelné samce, ale žádné opalíny.

To že máte v hnízdě 4 opalinové samice, znamená, že jejich otec je štěpák na opalin. Příště můžete mít v hnízdě i samce pokud je matka opalinova.

takze to znamena ze ked bude opalinovy len samec a matka nie tak mladeho samca opalinoveho sa nedockame?

24.4.2013 18:30
lavacca

XXX.XXX.1.3

atobajus napsal(a):

jo takhle... mě se to totiž povedlo ve 2 hnízdech, kde jsou obě matky opalíny, tak jsem čekala, že to předaly ony...takže ono mám nevědomky kluky štěpitelné na opalíny...

to by teda znamenalo, že sameček, který je po rodičích: sameček s klasickou kresbou a matce albino, a je sám bez kresby to dostal do vínku od otce ač ten kresbu nemá? takže je to přenosné i ob generaci? Tento sameček je totiž v páru s opalínovou samičkou a měli spolu teď 2 opalínové dcery...

Přidejte reakci

Přidat smajlík