Ptačí kamarád k jednomu žakovi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2014 14:16
kláraj

XXX.XXX.11.238

Dobrý den.

Mám čtyřletou samičku žaka. Ráda bych jí pořídila kamaráda a zajímalo by mě, jaký druh, kromě samozřejmě jiného žaka, by byl vhodný k chovu v oddělené kleci? Může se nový papoušek naučit zlozvykům již stávajícího papouška? Např. škubání? Moje samička se trošku trhá na krku, ale není to nějak moc poznat.

Díky za tipy ;)

Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli někdo chová celoročně ve venkovní voliéře bez vytápění nějaké papoušky a které? :)

23.4.2014 18:24
geldek

XXX.XXX.237.194

Dobrý den,
celkem si dovedu představit, jak Vás škubání peří u žaka trápí. Ale nikdo Vám nezaručí, že si s dalším papouškem jiného druhu nepřiděláte jen další problém. Nelze totiž předem zajistit, že si ti dva budou rozumět. Jestli žako bude žárlivý - a to on dokáže - pak společné volné prolety bytem se mohou podobat honičce. Může se stát, že ochočování nového papouška by u krotkého žaka mohlo problém škubání ještě zhoršit. Ale možná plaším zbytečně, zkuste to
U nás se loni neplánovaně sešly dvě andulky - samečkové a mladá krotká samička žaka, která měla již předtím jednoho majitele. Jedna andulka s ní vycházela perfektně, všude za žakyci létala, probírala ji pírka na hlavě, kterou žakyce vždy kvůli tom sklonila. Druhá andulka byla však v nemilosti. Ta kamarádská andulka je nyní u nových majitelů a dělá jim velikou radost, dokonce s ní prý mohou vyjít i ven, když odletí, na zavolání se vrátí. Takže žakyce je nyní s druhou andulkou-samečkem, který se snaží se s ní také skamarádit. Naštěstí je to obratný a rychlý letec, jinak by možná již nežil. Je to nevyzpytatelné - někdy spolu hřadují na dveřích a podřimují, jindy andulák vletí k ní do voliéry a vše je zcela v pohodě. Ale jindy je to jako z italské komedie a andulákovi jde o život. Zejména, když se mu věnuji. Za to je chudák trestán i ex-post, když na chvíli nedávám pozor. Žako dokáže být vskutku inteligentní a žárlivá potvora, ale to asi víte z vlastních zkušeností. A to nemám problém se socializací, na cizí lidi netočí. Zejména k ženám se chová vstřícně.
Možná tedy ani tak nezáleží na tom, jaký jiný druh k žakovi koupíte, ale na tom, jak nový přírůstek bude vnímat. Možná kdyby to bylo dokrmované mládě, probudíte v dospělé samici mateřské pudy, kdoví... volila bych něco větší než andulka a stejně neagresivní a přátelské - možná pyrura, korela... s tím, že kdyby byly problémy, nabídnete nového papouška opět k prodeji. Asi bych to také zkusila, takže tento příspěvek neberte jako vymlouvání plánu. Jen jako upozornění, že výsledek nemusí splnit přání.

23.4.2014 19:08
kláraj

XXX.XXX.11.238

Děkuji za obsáhlou odpověď.
Moje samička se jmenuje Kori. Kori se nějak moc výrazně neškube, prostě mi přijde, že jen tak pro zábavu. Dělá to trochu na krku od té doby, co přišla do pohlavní dospělosti. Neznalý člověk by to asi ani nepoznal.
Já přemýšlela nad senegalcem nebo právě nad zmíněným pyrurou. Problémy s nepřijetím ze strany Kori jsem už přepočítala všechny. Ona je totiž taková temperamentní a výbušná, ráda si dělá všechno dle sebe, ale je taky hodně bázlivá. Problém je ten, že mi přijde, že nemá určeného svého hlavního stálého lidského kamaráda/partnera. Balancuje mezi dvěma členy rodiny.
Hlavně mám strach, že i kdyby nového papouška přijala, buďto by se zhoršilo její šklubání, nebo by se začal škubat i nový kamarád, protože to vidí u ní.

24.4.2014 07:22
geldek

XXX.XXX.237.194

Myslím si, že je nepravděpodobné, že by jiný papoušek okoukal škubání. Navíc u těch menších druhů se to asi stává jen výjimečně. Kolik je takových párů žaků, kde se jeden škube a druhý ne. Pro mne neblahým zjištěním bylo jedno video na you tube, kde v nádherném obrovském skleníku létá několik žaků. Člověk by si řekl - žací ráj. Jen některé záběry odhalují škublé jedince... a to mě děsí. Lepší podmínky v zajetí si již nedovedu představit.
Ale odbočila jsem (mám také ze škubání mého žaka obavy, zatím má jen rok) - myslím si, že u pyrury nebo korely (stejně jako andulky) lze předvídat a předpokládat, že při dostatečné péči z nich budou velice přátelští klidní a předvídatelní ptáci, u senegalce si myslím, že se více může projevit individualita a mít dva svéhlavé (možná) rivaly nemusí být příjemným zpestřením života. I proto posouvám diskuzi výš, aby někdo, kdo krotkého senegalce či pyruru má, se podělil o názor.
Neznáte někoho, kdo má vhodného krotkého papouška doma a byl by ochoten s ním na chvíli přijít na návštěvu, abyste měla alespoň první náznak toho, jak se Kori pod dozorem zachová v přítomnosti papouška, jemuž věnujete pozornost? Asi víte, že ať bude výsledek dobrý, nebo horší, bude Vás stát dost času. Držím palce.

24.4.2014 15:22
kláraj

XXX.XXX.11.237

Bohužel nikoho s domácím papouškem ve svém okolí nemám, ale je to velmi dobrý nápad...

24.4.2014 16:59
geldek

XXX.XXX.237.194

Mohu nyní poprosit o radu já? Moje samička žaka bude mít odhadem 11 měsíců, začíná prvý krát přepeřovat. Dospělá by měla být nejdříve ve třech letech. Kdy jste si všimla, že se Kori začíná škubat? A ještě jeden dotaz - poslední dobou někdy Kuki (moje žakyce) vydává divné, ne moc hlasité zvuky - něco mezi naléhavým vzdycháním a mňoukáním. Spouští přitom mírně roztažená křídla dolů, až postojem připomíná obraz Archeopteryxe a když mi přiletí na ruku, obtáčí se dokola, chytá mi prsty do zobáku za stálého "mňoukání". Nechce se přitom hrát s ničím jiným. Je to jen hravá prostopášnost a projev náklonnosti, nebo je to něco jiného naznačující chování? :Dík

24.4.2014 20:27
kláraj

XXX.XXX.11.237

geldek napsal(a):
Mohu nyní poprosit o radu já? Moje samička žaka bude mít odhadem 11 měsíců, začíná prvý krát přepeřovat. Dospělá by měla být nejdříve ve třech letech. Kdy jste si všimla, že se Kori začíná škubat? A ještě jeden dotaz - poslední dobou někdy Kuki (moje žakyce) vydává divné, ne moc hlasité zvuky - něco mezi naléhavým vzdycháním a mňoukáním. Spouští přitom mírně roztažená křídla dolů, až postojem připomíná obraz Archeopteryxe a když mi přiletí na ruku, obtáčí se dokola, chytá mi prsty do zobáku za stálého "mňoukání". Nechce se přitom hrát s ničím jiným. Je to jen hravá prostopášnost a projev náklonnosti, nebo je to něco jiného naznačující chování? :Dík

Takto se většinou popisují pokusy o páření s lidským partnerem. U Kori jsem to ale nikdy nezažila (třeba je to sameček :D). Takto neuspokojená touha také může vést ke škubání. Kori se začala škubat, když jí bylo asi 2,5 - 3 roky.

25.4.2014 07:53
geldek

XXX.XXX.237.194

Také jsem uvažovala, že by to zvláštní chování mohlo mít "sexuální podtón" :D, nicméně v necelém roku se mi to zdá býti brzo. Přesně to, co píšete, očekávám - že se v době dospívání kolem třetího roku mohou objevit problémy. Celkem bych byla povděčna za zkušenosti i dalších chovatelů s tím, jak se mění chování krotkých žaků v prvních 3-4 letech a jestli v dospělosti mají v průběhu roku poznatelnou "říji".
Nevím, jestli jsem dobře pochopila poznámku v závorce, ale také nevím, jestli můj žako je samička. Bývalý majitel nedal dělat testy, jen řekl, že je to asi samička. Uvidím, když pepeří, mělo by se o dát celkem bezpečně určit podle některých znaků, nejen tvaru hlavy a odstínu šedé.

25.4.2014 09:16
mirečka

XXX.XXX.120.48

kláraj napsal(a):
Bohužel nikoho s domácím papouškem ve svém okolí nemám, ale je to velmi dobrý nápad...

Většinou je příčina škubání v tom že se papoušek nudí nebo má z něčeho stres :)

25.4.2014 12:20
geldek

XXX.XXX.237.194

:),to vím, spíš by mě zajímalo, jestli statisticky vzato je období, kdy má papoušek k tomuto zlozvyku větší sklon - třeba to dospívání, nebo období, kdy by za jiných podmínek hnízdil. Jestli jsou na to náchylnější samičky, nebo je to jedno. O zlozvyku píši proto, že jsem četla nejeden příběh, kdy si třeba někdo, kdo má čas a odhodlání, vzal do péče škublého papouška, problém se sice dočasně zlepšil, ale i při vzorné péči opět objevil... případně nezlepšil vůbec. Jestli se to promění na obsedantní činnost (zlozvyk, jako třeba okousávání nehtů u dítěte),pak s tím hnete dost těžko. Čímž nechci říci, že jsou zkušení chovatelé, kteří si s tím dokáží poradit.

25.4.2014 12:22
geldek

XXX.XXX.237.194

oprava: ...že nejsou zkušení chovatelé... :)

25.4.2014 12:57
kláraj

XXX.XXX.233.39

Rozhodně se nenudí a stres taky nemá. Často se to stává právě v době přechodu do dospělosti.

25.4.2014 13:14
geldek

XXX.XXX.237.194

souhlas... podle toho, co jsem se dočetla, minimálně u žaků se tento problém může objevit i při dobré péči a ani dobrou péči se nemusí podařit odstranit. A také mám pocit, že to často souvisí s "pubertou", proto jsem se ptala a proto mám z toho také "lufty" a hledám způsob, jak tomu s co největší pravděpodobností předejít.

25.4.2014 18:32
kláraj

XXX.XXX.11.38

U nás to právě bylo tak, že byla v pořádku a ze dne na den se začala škubat a nás začla dokonce štípat a to bez výjimky, kdo na ni sahal. Tak to bylo přes půl roku a teď je to zase dobré. Ale zažili jsme hrůzu. to nechci strašit..smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík