Letos se tento problém nevyhnul ani nám. Doposud bezproblémové ovci, která vždy mívala dvojčata a vzorně se o ně starala se včera narodila 2 jehňátka. Ovečku přijala hned a začala se o ni starat, beránka sice očistila, ale tím to pro ni skončilo. Beránek je větší než ovečka silnější a i přes to ho ovce odmítá. Útočí na něj a nepostojí mu na pití. Beránka jsme potřeli lůžkem, které ovce vypudila, aby převzal její pach, ale nic nepomohlo. Zatím jsou všichni tři zavření v poporodním boxu a pravidelně chodíme ovci chytat na pití, vemínko OK, mlíko teče a i přes to beránka nenechá napít. Přikládáme ho i k jiným ovcím, ať se pořádně napije. A dnes začneme i s příkrmováním, ale necháme ho u mámy, doufáme, že se přece jenom umoudří a beránka příjme. Největší vrásky nám dělají její útoky na malého. Příjde mi, že v malém boxu (1, 5 m x 2 m) má menší šanci úniku, než v chlívku mezi ostatníma. Pokud jste měli obdobný případ, za jak dlouho přišla ovce k rozumu? Nechat je spolu několik dní, nebo je pustit mezi ostatní obahněné ovce, kde bude mít malý větší šanci na ukradení mléka i od jiných ovcí?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to priroda. Box je to malej ale jestli ma klid a nikdo tam nechodi nakukovat nebo ji nelekaji jina zvirata ( slepice, psi atd ), tak by se mela hodit do pohody. Nikdy jsem nemel ovci s mladyma v boxu. Maximalne ve chlivku o rozmerech 4x4 metry. Mival jsem tam i dve bahnice a kazda dvojcata.
Není to box jako takový, je to ohrazená část chlívku, takže ovce zůstala v kontaktu se stádem, dokonce má přístup ke stejným jeslím se senem. K tomu se jedná o Kamerunku, takže se v klidu otočí, lehne si atd. Jenom když jehně odhání, tak při razantnějším zásahu malý skonči u zdi a v tom vidím problém. Na druhou stranu ho nechci vzít domů, protože by ztratil kontakt se stádem. A doma nikdo není, když jsme v práci. Snad je to, že je s matkou to nejmenší zlo, za této situace.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mzna to je prave ten problem ze zustala v kontaktu se stadem. Kdyby byla na volne pastvine, zasla by si nekde bokem a az by sama chtela, pridala by se i s mladyma ke stadu. Takhle je to cele takove "preumelkovane".
Tak už je to čtvrtý den co bojujeme s ovcí, která odmítá jedno z dvojčat. Bohužel její vztah k jehňátku se nijak nezlepšil. Ovce je stále i s jehňaty oddělená od stáda. Ovečku opečovává, hlídá a krmí. Beránka toleruje pokud se od ní drží dál, jakmile s k ní přiblíží tak ho odhání = trká ho hlavou. Ovci chodíme na "kojení" přidržovat v těchto intervalech: 4, 00 hod., 7, 00 hod., 10, 00 hod., 14, 00hod., 16, 00 hod., 18, 00 hod., 20, 00 hod. Mezi desátou a čtrnáctou je nejdelší proluka, tady už se nemáme jak dostat z práce domů. Myslíte, že to stačí? Zkoušela jsem i namíchat MIKROP OVIS a podávat malému na dokrmení. Takže nejdříve přiložím k mámě nebo k jiné ovci a pak flašku (moc z toho neupije, max. 20 ml), ale je to kameruňák, takže je maličký a snad mu to stačí. Od pondělí však budeme muset intervaly prodloužit a odpadne i krmení v 10, 00 hod. Zatím vypadá, že prospívá i bříško má napité po dokrmení. Nejhorší je to, že malý evidentně strádá po citové stránce, hrozně chce k někomu patřit a všichni ho odhání. Nyní zvažujeme, zda by pro něj nebylo lepší, kdybychom ovci i s malými ke stádu, kde bude mít beránek alespoň stejně stará jehňata, aby se necítil tak sám. Obáváme se však, že začne běhat ke všem ovcím a bude se snažit napít a dostane těch šťouchanců ještě více.
Měla jsem to s prvničkou úplně stejně - prvních 14dní jsem ji zavřela do boxíku cca stejně velkého neb na pastvině byla ovce schopná silnější dvoče narvat až na ohradník. V boxu se naučila ho tolerovat protože jsem tm chodila na pití a držela ji - když se přece jen ohnala (vytrhal se mi) a narážela malou na stěnu tak jsem na ni syčela a i lehce klepla přes pysk. Když se nechala dostala hned v zápětí trochu zrníček (jen trochu na dlani) a nakonec si s druhým dvojčetem našli systém kdy se milovaná jehnička postavila z boku - tedy máma se otočí a vidí miláčka a ta druhá zezadu mezi nohama kde není vidět a kdž chtěla aby se napil miláček, tak musela chvíli držet ikdyž se z kraje snažila točit a tak, ale na tom malém prostoru se jí nedalo utéct. (nepřikrmovala jsem) a po těch 14ti dnech už na jehničku neútočila tolik a ona zesílila tak jsem je pustila do stáda a malá už to "kradení" zvádala jak od mámy tak od jiné co měla jen jedno..jak viděla že se někde pije tak vystartovala a kradla a byla už v pohodě po čase (dalších 14dní) už na ni ani máma neútočila - pořád ji ignorovala, ale nechala ji napít. tak držím palce. -jo chodila jsem ji napevno držet jen prvních pár dní v tom boxu-pak jsem jen kontrolovala jestli jsou jehničky čilé a silné, jestli nepolehávají příliš jestli jim nedělá problém vztát a tak...