Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2015 11:20
m.chovatel

XXX.XXX.96.201

V čera se mi kotila ovečka a měla trojčata ale zbylo mi jen jedno, jedno se narodilo už mrtvé a vůbec nemělo vyvinuté oči to nějak nechápu proč a druhé mi zemřelo přes noc asi nemělo sílu se postavit a napít se. Ovce se kotila po druhé po prvé měla dvě a vše v pohodě i sama, co se to letos ku...a děje! diky za radu

28.1.2015 12:28
malá koza

XXX.XXX.209.135

Dobrý den, nám se narodilo jedno v pořádku a druhé jakoby scvrklé, mrtvé. Oči se propadnou nejřív.Mohla dostat silnou ránu do břicha. Já porody hlídám, protože se bojím, aby se něco nestalo. Po porodu čistím nozdry a pusu, aby mohly dobře dýchat. Vydesinfikuji pupky a dám je napít, abych měla jistotu, že dostaly aspoň trochu mleziva. Pak čekám až si najdou sami a napijí se. Jde to pokud jich nemáte hodně. Pokud nemá sací reflex, může to být nedostatkem vitamínu A.

28.1.2015 14:28
m.chovatel

XXX.XXX.96.201

malá koza napsal(a):
Dobrý den, nám se narodilo jedno v pořádku a druhé jakoby scvrklé, mrtvé. Oči se propadnou nejřív.Mohla dostat silnou ránu do břicha. Já porody hlídám, protože se bojím, aby se něco nestalo. Po porodu čistím nozdry a pusu, aby mohly dobře dýchat. Vydesinfikuji pupky a dám je napít, abych měla jistotu, že dostaly aspoň trochu mleziva. Pak čekám až si najdou sami a napijí se. Jde to pokud jich nemáte hodně. Pokud nemá sací reflex, může to být nedostatkem vitamínu A.

Tou ranou do břicha to nebude protože byla sama v carku už od listopadu ale děkuji za reakci.

29.1.2015 08:54
profesor1

XXX.XXX.192.99

Tak jsem se včera večer taky zapotil. Přišel jsem poklízet, obhlídnu stádečko a ejhle, jedna ovce na mě kouká takovým tím předporodním stresovým pohledem. Tak jsem si ji odchytil a jasně, už z ní šekl mírně krvavý hlen. Proto jsem ji hned odvedl do chlívku a začal poklízet. Ona začala normálně žrát seno které jsem ji dal, tak jsem si myslel že než začne rodit, já zatím v klidu dopoklízím. Ale během deseti minut lehla a začala tlačit. Nechal jsem ji tlačit, jen sem tam nakouknul jestli už nejde "balón" s plodovou vodou, případně nějaké to kopýtko. Jenže ovca tlačila jak urvaná a stále nic. No tak že do ní šáhnu. A jejda, z ovce trčel hlenem obalený ocásek jehněte. Tak že problém. Následovalo hledání zadních kopýtek, zkoušení zatlačení jehněte a jeho otočení... Ale všechno marné. Tak jsem zkoušel vytáhnout jehně za pánev ven. Jenže uchopit tu jehněčí prdýlku není vůbec snadné. Musel jsem za jeho kyčle zarýt prsty tak, že už jsem byl smířený s tím, že jehněti asi ublížím. A navíc jsem se stále přetlačoval s tlačící ovcí. Nakonec jsem jehně vytáhnul. Jak prošla pánev tak co nejrychleji celé ven z ovce a za zadní nohy jsem jej držel hlavou dolů a druhou rukou čistil nos a hubu. Jenže ta potvora malá pořád nechtěla neskočit. Třepal jsem s ním jak jsem mohl a pořád nic. Nakonec zabrala léčba šokem. Jehněti jsem prudce namočil hlavu do kyble s ledovou vodou a už to začalo - prskání, kašlání, třepání hlavou - prostě naskočilo Je to vážně zajimavé co všechno jehně vydrží když chce Jehněti jsem ještě chvíli čistil nos a hubu od toho co vykašlávalo dal jej k ovci hlavou dolu a pomáhal ho ovci čistit. Ovce byla vyřízená, tak jej vůbec nečistila jen sem tam očichala. Náhle ovce znovu zatlačila a vyjelo z ní druhé jehně jako po tobogánu. Tak byla chudina roztáhlá, ale sílu na vytlačení ještě měla. To jsem taky chvíli držel za zadní nohy hlavou dolů, protože vyjelo spolu s děsným množstvím hlenů a vody. Trošku si zaprskalo, ale dýchalo hned. Jehňata jsem ještě dvakrát přidržel u pití a dneska ráno byly obě dvě OK. Tak že děsná radost. Bylo to velké štěstí. Kdyby ovce začala rodit v noci, tak do rána by bylo asi jak po jehňatech, tak po ovci. Jinak zatím mám od 4 ovcí 5 jehňátek. Zatím vše OK, ale ještě dalších 35 porodů před sebou, tak uvidíme.
Omlouvám se za román, ale třeba si z toho někdo něco vezme.

29.1.2015 09:32
anobbona

XXX.XXX.84.98

No mě teď taky rodí ovce, jenže jehňata jsou zamotaná a já je nemůžu vyndat, veterinář přijede až kolem poledne. Ovce už se mi zdá, že ani nemá stahy, už si spokojeně chodí a žere seno. Nechci ji už mordovat, počkám až na veterináře. Jehňata už jsou nejspíš mrtvá, už nenahmatám pohyb, ale třeba se podaří zachránit ovci.

30.1.2015 11:35
profesor1

XXX.XXX.192.99

No nazdar, tak to je mě moc líto jestli to dopadlo špatně. Vím že je velký problém uvnitř zjistit které nohy jsou přední, které zadní a ještě když se cpou obě malé najednou tak toje opravdu katastrofa.
Napište jak jste dopadli a jak to vet řešil.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2015 12:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud si nejste jistí jaké nohy jsou přední a jaké zadní, tak se orientujte podle pohyblivosti koloubů. Vim, že občas to je prostě změť všeho možného a blbě se zjišťuje co je co, ale když člověk zachová klid a trochu systematicky to prošahá, tak se to zjistit dá.
Kuba.

30.1.2015 14:54
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ovce měla dvojčata, ale obě mrtvé - první jehně bylo veliké a mělo přeloženou nohu přes hlavu, neprošlo ven. Ovce dostala ATB na 5dnů, tak snad bude dobrá.

30.1.2015 16:31
chovateka

XXX.XXX.45.62

Jste kabrňáci, když to takhle krásně zvládáte.Mě už za ta léta(asi 8 let) co chováme kozičky, přimělo hlídat si porody i v noci a když mají problém nějak dlouho tak to prostě z holek dostávám za každou cenu.Zachránila jsem v posledich letech všechna kůzlata i kdyz měli polohy všelijaké.Vet říká, když se s ním po telefonu radím, že jsem měla čekat na něj, třeba v noci, ale já těm holkámse snažím pomoct, protože s nimi cítím za každou cenu.Já druhý den jsem celá bolavá jako když rodím sama, ale mám báječný pocit.Někdy hraje roli každá minuta.Vy jste muž tak se to cení.Hodně krásných úspěchů.Blanča.

30.1.2015 18:21
profesor1

XXX.XXX.192.99

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud si nejste jistí jaké nohy jsou přední a jaké zadní, tak se orientujte podle pohyblivosti koloubů. Vim, že občas to je prostě změť všeho možného a blbě se zjišťuje co je co, ale když člověk zachová klid a trochu systematicky to prošahá, tak se to zjistit dá.
Kuba.

Jj, přesně tak, ale je to opravdu problém v tom stísněném prostoru rozeznat co je přední koleno a co je zadní "kotník".

30.1.2015 18:22
profesor1

XXX.XXX.192.99

anobbona napsal(a):
Ovce měla dvojčata, ale obě mrtvé - první jehně bylo veliké a mělo přeloženou nohu přes hlavu, neprošlo ven. Ovce dostala ATB na 5dnů, tak snad bude dobrá.

V tomto případě se snažím nožku zatlačit do zadu a jehně vytáhnout za hlavu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík