Co mám udělat aby mi ovce zapsali do PK

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2015 19:30
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

Ještě jeden hloupý dotaz začátečníka. Mám chovného berana a dvě bahnice. Beran má POP v pořádku, ale na ovce mi nemohli žádný vystavit, protože nejsou ještě zapsané v plemenné knize.o mám udělat aby se to mohlo stát? Jsou (doufám) obě čistokrevné (SH) z jiné linie než beran tak by mi přišlo líto je množit bez pop. Díky.

8.2.2015 20:51
bischof.vlastimil

XXX.XXX.48.61

Dobrý večer,
mohu prosím vědět co se ukrývá za zkratkou (SH)? V zásadě pro zapsání do PK je potřeba chov v KU z kterého zvířata pochází a náležitosti pro to dané plemeno. Pak bonitace zvířete a připadne (krevní zkoušky). To vám ale přesněji řekne plemenar od SCHOK nebo soukroma osoba připadne organizace ktera je pověřena vedením PK.

8.2.2015 21:47
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

Děkuji za reakci. Mám Shetlandské ovečky nejsou tu ještě moc rozšířené. Omlouvám se za tu zkratku. Nejsem si jistá, jestli vám dobře rozumím. Je nutné aby chov, ze kterého pocházejí by v kontrole užitkovosti? To pravděpodobně není, ale ještě to zjistím. Bez toho by tedy nebylo možné je do plemenné knihy zapsat? Není žádná jiná cesta? Popřípadě mohla bych "uchovnit" třeba jejich jehničky? Nebo by to znamenalo být také v KU...to je s 2 ovečkama trochu šílené. Možná to ani není možné... Ze SHOKU mi paní Marešová nějak neodpověděla tak to zkouším tady.

8.2.2015 22:51
bischof.vlastimil

XXX.XXX.48.61

Ted si ani nejsem jisty jestli mají PK ale budou asi pod málopočetnými?
NĚKTERÉ věci se mohou lišit pokud mají totiž plemenari zájem ( nova krev, barevný ráz, ...) o určité zvíře dají se potřebné nařízení trochu obejít tedy aspoň u beranu.
Jiste věci upravují třeba i kluby. Nejlepší je kontaktovat primo plemenare a zeptat se ho nebo chovatele od kterého máte toho berana s POP proto že ten má plemenare ktery by se v otazkach toho plemene pro tuto danou otazku mel vyznat.
Tak KU a jiné blbosti jsou tu od toho aby se trosku dohlíželo nad kvalitou. Jinak by tady mohl každý dělat to co se psi kde je ten obchod daleko větší.

9.2.2015 19:17
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

Máte pravdu, patří do zájmových plemen, ale PK určitě mají. Každopádně dnes jsme mluvila s chovatelem od kterého mám berana a ten to dodatečné uchovnění moc dobře nevidí, ale náš plemenář je poměrně optimistický takže je to tak 50 na 50. Teď to asi záleží na tom co z čísel matek a berana ovcí zjistí na SHOKU. Každopádně je zajímavé, že to celé zřejmě nemá nějaký standartní postup? Chtěla jsem je původně jen kvůli vlně a protože se mi moc líbili, ale teď mi přijde škoda je množit bez jasného původu. Význam KU chápu, jen jsem myslela, že musím mít víc ovcí aby to bylo vůbec možné a u zájmových plemen to možné je i s 2 (to mi dnes řekl plemenář) Navíc mám štěstí, že sem jezdí do vedlejší dědiny na KU koz takže se to dá spojit dohromady...jezdí až Valašského Meziříčí asi 200 km tak by se mi to jinak asi pěkně prodražilo. Takže to vlastně teď vidím celkem dobře a Vám děkuji za nasměrování :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík