Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2015 18:58
vosajda

XXX.XXX.99.112

Ráda bych se zeptala, jak a proč je důležité, aby se jehňata napila po narození mleziva? To se nemůže hned napít mléka? Je to důležité pro trávení?

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2015 19:08

vosajda napsal(a):
Ráda bych se zeptala, jak a proč je důležité, aby se jehňata napila po narození mleziva? To se nemůže hned napít mléka? Je to důležité pro trávení?

Je to důležité, protože mlezivo není mléko. Obsahuje mnohem víc živin i minerálů, mléko je na novorozené jehně prostě příliš řídké. Podporuje odchod smolky.

A hlavně, a toto je důvod, proč jehňata, která neměla mlezivo, hynou, v mlezivu jsou protilátky proti nemocem a u novorozeného jehněte prostupují přes střevo přímo do krve. Tyto protilátky pochází z krve matky a chrání jehně po několik týdnů před nemocemi, které se vyskytují v daném chovu. Jehňata bez kolostra umírají na otravu krve, protože tyhle protilátky nemají.

9.2.2015 19:20

Pardon, většinou si tu nedovoluji být uštěpačná, ale toto je opravdu otázka hodná školáka prvního stupně :(
Takový základní dotaz přece stačí vygooglit a najdete spoustu jednoznačných odpovědí. Na to nepotřebujete letité zkušenosti chovatelů na iFauně..
Nutnost mleziva pro novorozeňata se netýká jenom jehňat, ale většiny běžných savců...

9.2.2015 19:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pardon, většinou si tu nedovoluji být uštěpačná, ale toto je opravdu otázka hodná školáka prvního stupně :(
Takový základní dotaz přece stačí vygooglit a najdete spoustu jednoznačných odpovědí. Na to nepotřebujete letité zkušenosti chovatelů na iFauně..
Nutnost mleziva pro novorozeňata se netýká jenom jehňat, ale většiny běžných savců...

No s tou většinou bych si nebyla tak jistá. Záleží na typu placenty. Primáti a hlodavci například bez mleziva v pohodě přežijí. Sudokopytníci a lichokopytníci ne.

9.2.2015 19:33
vosajda

XXX.XXX.99.112

Milý(á). Už Menšík říkával, že učený z nebe nespadl. A taky si myslím, že když jsem blbá, tak se raději optám. Pokud vám to vadí, nemusíte se unavovat s odpovědí. Nemusel jste psát ani to málo, co jste napsal. Jinak se za nevědomost a otázku omlouvám.

9.2.2015 19:45
roklanka

XXX.XXX.46.223

No s tou většinou bych si nebyla tak jistá. Záleží na typu placenty. Primáti a hlodavci například bez mleziva v pohodě přežijí. Sudokopytníci a lichokopytníci ne.

Dovoluju si nesouhlasit, kůzle přežije i na mléku i když to není ideální (vlastní zkušenost).V začátcích chovu jsem mlezivo v mrazáku neměla. Dvě kozy odchované jen na mléku jsou stále ještě ve stádě.

9.2.2015 19:51

roklanka napsal(a):
Dovoluju si nesouhlasit, kůzle přežije i na mléku i když to není ideální (vlastní zkušenost).V začátcích chovu jsem mlezivo v mrazáku neměla. Dvě kozy odchované jen na mléku jsou stále ještě ve stádě.

To je spíš štěstí než pravidlo.

10.2.2015 09:53
roklanka

XXX.XXX.45.77

To je spíš štěstí než pravidlo.

Jehňat i kůzlat jsem odchovala takto víc, takže o štěstí opravdu nejde.Nezpochybňuju význam mleziva, je velice důležité pro další vývoj, ale v mezních situacích není nezbytné. Existují náhražky jak mléka, tak i mleziva.

10.2.2015 10:33
profesor1

XXX.XXX.192.99

Roklana má pravdu, Vosajda se hned zbytečně sršní a Hipi se doufám neurazila
Berte mlezivo jako startér imunity, startér trávení a energetickou bombu u mláďat.

10.2.2015 23:12

Nebojte, pane profesor1, já se hned tak něčeho nezaleknu Jsem tu ráda součástí - "v dobrém i ve zlém".
Akorát si asi budu muset změnit profilovku - aby mě nepovažovali pisálci za muže. Sice dělám převážně chlapskou práci, ale s těma dvěma děckama u nohy se cítím stále být ženou

12.2.2015 09:39
profesor1

XXX.XXX.192.99

Hele děvče nejsem žádný pán ju! To bych se nehrabal denně v hnoji
A profilovku neměňte, takový hezký a spokojený úsměv přeci nemůže mít chlap! (teda snad jen můj dvojník - Tom Cruise ).

Přidejte reakci

Přidat smajlík