Uživatel s deaktivovaným účtem

vosajda
napsal(a):
Ráda bych se zeptala, jak a proč je důležité, aby se jehňata napila po narození mleziva? To se nemůže hned napít mléka? Je to důležité pro trávení?
Je to důležité, protože mlezivo není mléko. Obsahuje mnohem víc živin i minerálů, mléko je na novorozené jehně prostě příliš řídké. Podporuje odchod smolky.
A hlavně, a toto je důvod, proč jehňata, která neměla mlezivo, hynou, v mlezivu jsou protilátky proti nemocem a u novorozeného jehněte prostupují přes střevo přímo do krve. Tyto protilátky pochází z krve matky a chrání jehně po několik týdnů před nemocemi, které se vyskytují v daném chovu. Jehňata bez kolostra umírají na otravu krve, protože tyhle protilátky nemají.

Pardon, většinou si tu nedovoluji být uštěpačná, ale toto je opravdu otázka hodná školáka prvního stupně :(
Takový základní dotaz přece stačí vygooglit a najdete spoustu jednoznačných odpovědí. Na to nepotřebujete letité zkušenosti chovatelů na iFauně..
Nutnost mleziva pro novorozeňata se netýká jenom jehňat, ale většiny běžných savců...

napsal(a):
Pardon, většinou si tu nedovoluji být uštěpačná, ale toto je opravdu otázka hodná školáka prvního stupně :(
Takový základní dotaz přece stačí vygooglit a najdete spoustu jednoznačných odpovědí. Na to nepotřebujete letité zkušenosti chovatelů na iFauně..
Nutnost mleziva pro novorozeňata se netýká jenom jehňat, ale většiny běžných savců...
No s tou většinou bych si nebyla tak jistá. Záleží na typu placenty. Primáti a hlodavci například bez mleziva v pohodě přežijí. Sudokopytníci a lichokopytníci ne.
napsal(a):
No s tou většinou bych si nebyla tak jistá. Záleží na typu placenty. Primáti a hlodavci například bez mleziva v pohodě přežijí. Sudokopytníci a lichokopytníci ne.
Dovoluju si nesouhlasit, kůzle přežije i na mléku i když to není ideální (vlastní zkušenost).V začátcích chovu jsem mlezivo v mrazáku neměla. Dvě kozy odchované jen na mléku jsou stále ještě ve stádě.

roklanka
napsal(a):
Dovoluju si nesouhlasit, kůzle přežije i na mléku i když to není ideální (vlastní zkušenost).V začátcích chovu jsem mlezivo v mrazáku neměla. Dvě kozy odchované jen na mléku jsou stále ještě ve stádě.
To je spíš štěstí než pravidlo.
napsal(a):
To je spíš štěstí než pravidlo.
Jehňat i kůzlat jsem odchovala takto víc, takže o štěstí opravdu nejde.Nezpochybňuju význam mleziva, je velice důležité pro další vývoj, ale v mezních situacích není nezbytné. Existují náhražky jak mléka, tak i mleziva.

Nebojte, pane profesor1, já se hned tak něčeho nezaleknu Jsem tu ráda součástí - "v dobrém i ve zlém".
Akorát si asi budu muset změnit profilovku - aby mě nepovažovali pisálci za muže. Sice dělám převážně chlapskou práci, ale s těma dvěma děckama u nohy se cítím stále být ženou