Přikrmování. Je to moc?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2015 23:28
luciš

XXX.XXX.181.117

Prosím o radu. Čtu různé názory na krmení u koz a ovcí, které stojí na sucho, tedy nejsou březí. Dávám 1 jablko,1 řepu, čtvrt kýble od jogurtu směsi ječmen, oves, pšenice. To je na kus. Seno, voda, liz je samozřejmostí. Dostávají i jehličí, šípky a zeleninu, to spíše sem tam. Zvířata chováme venku, často chodí na louku okolo pozemku, tedy nejsou jen u chlívku. Nemám úplně jasno v tom, co je moc a co ne, navíc zdá se, že každý chovatel krmí trošku jinak. Poraďte mi prosím! L.

12.2.2015 08:00
berrynator

XXX.XXX.224.181

Jde o to, o jakou kategorii se jedná, pokud to jsou např. mladé jehnice, které jsou ještě v růstu, tak tam by taková krmná dávka mohla být, pokud se však jedná již o dospělá zvířata, která z jakéhokoliv důvodu nejsou březí, tak tam je podle mě taková dávka celkem nadstandartní, např. v případě řepy, což je výrazně laktogenní krmivo (podporuje produkci mléka), což ve vaším případě nepotřebujete, dále by se dala řepa označit za zdroj minerálů a vitamínů, což ovšem v dnešní době minerálních lizů opět postrádá na významu. Pokud jde o přikrmování jadrnými krmivy, tak to je podle mě rovněž zbytečné, zdravým ovcím by na přečkání zimy v dobré kondici mělo bohatě stačit pouze kvalitní seno. Uvedenou krmnou dávkou ovcím určitě neublížítě, nicméně podle mě se jedná o zbytečné prokrmování a zvýšenou pracnost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2015 14:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlasím, jen bych řekl to, že zvířatům co nejsou v růstu, nejsou vysokobřezí ani v laktaci bych takovou dávku nedával už proto, že dokážou ztučnět a pak jsou z toho akorát problémy.

12.2.2015 14:51
lizbeth

XXX.XXX.212.1

Máme 4 ovce-dvě roční a dvě 2leté. Mají neomezeně sena, sůl a minerální liz+voda. Mají přistřešek+pastvinu a jsou tedy hodně aktivní, lítají, trkají se a vyhazují plus milují procházky mimo ohradník se mnou a psem smajlík

neumím si představit, že bych ještě krmila viz výše, jinak dáváme na chuť kukuřici+chleba+jablko/mrkev - ale to v náhodilém pořadí a čase ;-).

12.2.2015 20:48
luciš

XXX.XXX.181.117

Děkuji všem! Trochu jsem si myslela, že to asi bude víc. Zredukuji to. Ještě bych se zeptala, jak se v kvalitě liší první a druhé seno. Asi záleží na typu louky, my jsme v podhůří a louky jsou tu pěkné, žel neznám všechny luční byliny. Ptám se proto, že druhé seno, co jsme kupovali, mi přišlo hnědé, kdežto první krásné, světlé. Bylo to možná i tím, jak bylo usušeno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík