Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2015 13:54
boca

XXX.XXX.44.34

Dobrý den potřebuji poradit. Před 6 dni jsme koupili kozenku s kozlátkem. Údajně kozlátko má mít 2,5měs. Nám příde tak měsíční. Na víc se nám zdá že její maminka je březí. kozlátko by mělo být její první. Nechce kozlátko ani nechat pořádně nacucat. Sotva zacucne hned ho odstrčí. Je to ta menší chlupatější koza. Tu větší jsme dávali v únoru připustit. zdá se mi že by mohla být březí. Mění se jí vemínko a celkově zmohutněla. Jsme nováčci a uvítáme vaše rady děkuji.

6.5.2015 14:57
roklanka

XXX.XXX.46.48

Kůzle na třetí fotce by odpovídalo věku a je-li to její kůzle, mohla by ho koza už odstavovat a proto mu napít nechce dát.Za předpokladu, že koza byla s kozlem po porodu, tak by teoreticky mohla březí být asi tak 2 měsíce, ale to nikdo podle fotky nepozná. A ne všechny kozy se po porodu rozprskají. Za 12 let se mi to stalo u hnědulí 2x, takže podle mne je ta pravděpodobnost malá.

6.5.2015 16:21
boca

XXX.XXX.44.34

Děkuji za odpověd. Mohu se ještě zeptat jak to udělat s dojením? Skoušeli jsme jí podojit má tak polévkovou lžíci mléka a podojit jí dá velikou práci nechce vůbec stát. Mohlo by to být tím že je prvnička? Máme ji na mléko jak se to dělá s rozdojováním?

6.5.2015 16:50
roklanka

XXX.XXX.46.48

Udělala bych koprologii, jestli není třeba odčervit (při začervení se snižuje produkce mléka) a bylo by dobré aspoň na noc odstavit kůzle, aby jste věděli, kolik mléka má (kůzle může pít, když tam nejste, moc se mi nechce věřit, že by měla jen polévkovou lžíci mléka). Rozdojovat můžete, pokud bude co, dvakrát denně, produkce by se měla zvyšovat, pokud bude odběr.

18.5.2015 13:05
boca

XXX.XXX.44.34

Tak jsme zkusili na noc odstavit kůzle a nádoj byl 200ml. Poradila by jste mi jak uplně kůzle odstavit? Přemýšleli jsme o kozí podprsence. Mají společnou pastvu kůzle bude do chovu. Tak bych kůzle uplně odstavila a kozu skusila rozdojit.

18.5.2015 16:56
roklanka

XXX.XXX.46.149

Někdo šije podprsenky, někdo přelepuje struky, můžete zkusit obojí.Pokud byl nádoj hrnek mléka, velkou dojnici asi očekávat nemůžete, Mléko po odstavu spíše klesá. Je-li to prvnička, může na další laktaci přidat, záleží na genech.

18.5.2015 19:39
boca

XXX.XXX.44.34

Majitelka nám říkala že matka této kozi měla nádoj 3l. U té krátkosrsté při koupi měla 500ml. Ted má 2l deně. Tak jsem doufala že to tak bude i u této nové? Čím a jak se dají struky přelepit? Co se vám lépe osvědčilo?

18.5.2015 19:44
roklanka

XXX.XXX.46.149

Já odstavuji kozičky do chlívku, letos je jich 18, kozy jsou zvlášť.Takže vám značku leukoplasti neprozradím, pohledejte v diskuzi, už si to nepamatuju.

Přidejte reakci

Přidat smajlík