Odčervení koz v době laktace na motolice a plicnivky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2015 23:03
sittaj

XXX.XXX.51.211

Zdravím všechny,
chtěl se zeptat na možnost odčervení plicnivek a motolic u koz v době laktace. Veterinář mi nabízí Ivomec super, ale u něj nemůžu přesně dohledat, zda má ochranou lhůtu jen na těch 28 dní, nebo na celou laktaci. Myslíte, že by na oboje zabral Aldifal? Nebo nějaká jiná rada? Chci dávat injekčně nebo do tlamy, proto se mi nechce jít do Helmigalu apod. Děkuji všem za rady.

13.7.2015 09:46
kacule

XXX.XXX.140.29

No já tedy nevím, ale mě vetka v době březosti a laktace Ivomec nedává. V tomto období dáváme Panacur do tlamy.

13.7.2015 09:54
roklanka

XXX.XXX.46.100

Na to se názory různí. Vím, že kdysi dávno hygiena zakázala na jedné kozí farmě vyrábět sýr, po dobu tří měsíců. Zní to logicky, neb na letáku je psáno, že se nesmí píchat v laktaci a mnozí veti doporučují druhou polovinu březosti, pokud píchnu měsíc před porodem a počítám dvouměsíční kojení kůzlat, jsem na těch třech měsících. Taky píchám Ivomec měsíc před porody a v laktaci dávám odčervovadla s kratší ochrannou lhůtou, nebo poměrně drahý spot, Exprizerro bez ochranné lhůty.

13.7.2015 10:37
sittaj

XXX.XXX.51.211

A nějaký odkaz na ten Exprizzerro? Vyhledávač mi nic nenašel. Já v laktasi taky dávám jiná odčervovadla, ale veterinář mi tvrdí, že na ty plicnivky a motolice zabírá na jedno z toho právě jen ten Ivomec a nebo Lavatum, což má stejnou dobu ochrany. Tak hledám něco jiného...

13.7.2015 10:54
moonika

XXX.XXX.179.211

Eprizero neničí motolice. Na motolice funguje aj albendazol(ale len na posledné štádium, dospelce 12týždňové) :( Clorsulon v Ivomecu SUPER by mal fungovať aj na trošku skoršie štádiá dospelcov, už od 8týždňových až po úplne dospelé, aspoň tak to mám uložené z jednej tabuľky. Ale na mladšie štádia v laktácii nič nie je. Triclabendazol ktorý je na všetky štádiá by sa u nich vôbec nemal používať takže OL nie je udaná. Aj fenbendazol je na motolice ale tiež len na posledné št. ako albendazol.
Na plucnivky Aldifal funguje.

U Triclabenu ktorý je najúčinnejší sa píše u dobytka : Nepoužívať u gravídnych zvierat (dojníc), ktorých mlieko je určené na ľudský konzum, a to 2 mesiace pred plánovaným pôrodom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík