Před třemi dny dostala koza silný průjem...našla jsem v ohradě hrušky, lidi tam házej kde co byla hned zavřena do karantény na senu a vodě, druhý den už se neudržela na nohách.Volala jsem veta, dostala nějaké vitamíny v injekci, panacur, uni-ruminal do trocha ovsa, bachor na poslech ok, teplota ok...večer už nekadila vodu ale řídkou kaši, hurá...ráno jsem jí našla bezvládnou ležet na boku...nežere, vypila dva doušky vody...zase přijela vetka...zhrozila se, koza naježená, bezvládná tak tak udržela polohu v normálu...dostala opět vitamíny a i atb. do dvou hodin se zhoršila, neudrží už ani hlavu, leží na boku, není schopná ležet v normální pozici...při přidržení hlavy sežrala pár zrnek ovsa, seno nechce...dost v ní zabublalo a zrní vyšlo ven s jakým si soplem nebo hleny...už jenom leží, sem tam zanaříká...vetka už neví, prej leda kapačky a to nevidí taky růžově...nemáte někdo radu?Prosím...koza beztak vypadá že do večera pojde, nejradši bych jí utratila ale furt doufám...hrůza.
PetraWhitee
napsal(a):
Před třemi dny dostala koza silný průjem...našla jsem v ohradě hrušky, lidi tam házej kde co byla hned zavřena do karantény na senu a vodě, druhý den už se neudržela na nohách.Volala jsem veta, dostala nějaké vitamíny v injekci, panacur, uni-ruminal do trocha ovsa, bachor na poslech ok, teplota ok...večer už nekadila vodu ale řídkou kaši, hurá...ráno jsem jí našla bezvládnou ležet na boku...nežere, vypila dva doušky vody...zase přijela vetka...zhrozila se, koza naježená, bezvládná tak tak udržela polohu v normálu...dostala opět vitamíny a i atb. do dvou hodin se zhoršila, neudrží už ani hlavu, leží na boku, není schopná ležet v normální pozici...při přidržení hlavy sežrala pár zrnek ovsa, seno nechce...dost v ní zabublalo a zrní vyšlo ven s jakým si soplem nebo hleny...už jenom leží, sem tam zanaříká...vetka už neví, prej leda kapačky a to nevidí taky růžově...nemáte někdo radu?Prosím...koza beztak vypadá že do večera pojde, nejradši bych jí utratila ale furt doufám...hrůza.
Tohle bude něco v jícnu podle mně.
Průjem měla i druhá koza, ta je už úplně v pohodě...velkej silnej kus...tato je taková nedorostlá, hubená, byla předčasně nakrytá...no hrůza...tak jsme jí odkoupili...no a přišel průjem a tato je na tom bledě...hodně bledě...vetka mi nebere telefon, asi je někde u koní...zkoušela jsem uni-ruminal do ní rvát stříkačkou, takže dostala do sebe pár kapek...když s ní hýbu, tak v ní žgrundá i si krkne...ale je totálně vysílená...nežere nepije, nehýbe se...já jsem na infarkt...
roklanka
napsal(a):
Ukončete jí trápení, to je jediná rozumná rada.
Hned jak dojela veterinářka, rozhodli jsme se kozu utratit...také si myslím, že to bylo nejlepší řešení...vzali jsme ji z hrozných podmínek v hrozným stavu...byla u mě půl roku, zlepšovala se jen velmi pomalu ačkoli měla kvalitní stravu i vet.péči...k silnému průjmu se přidalo prý selhání jater...prý si oslabení jater nesla pravděpodobně již od předchozích majitelů díky jejich katastrofálnímu zacházení...škoda...udělali jsme vše co šlo...
Při vší úctě k vaší vetce, po půl roce, koza z děsných podmínek by měla už být fit. Koze s průjmem dát jádro je špatně i když je v něm zamíchaný rumin. Pokud byly hrušky v ohradě, první pomoc je jedlá soda (na acidozu), ta dokáže zvíře zabít. Teď už nemá smysl dohadovat se, na co koza vlastně odcházela, hlavně, že se už netrápí.