Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2015 15:56
boaobr

XXX.XXX.19.34

Mám dotaz na vás co chováte tato zvířata dohromady. Utvoří jedno ucelené stádo nebo se pasou ovce zvlášť a kozy zvlášť? Chodím denně s kozami na pastvu do volnosti, jde mi o to, jestli se mi podaří je při pastvě udržet pohromadě. Ke kozám bych chtěl přikoupit jehňata. Děkuji za odpověd.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2015 19:24

Nechodím teda pást, ale mám je pohromadě na pastvině a fungují normálně promíšeně. Ale asi je to taky kus od kusu, jak si sednou.. u žrádla v zimě je to horší - kozy jsou dominantní, tím spíš, že ikdyž jsou velikostně tak o půlku menší, tak jsou rohaté (ovce ne), takže ovce od žrádla často vymlátí. Proto jsem zredukovala kozy - nemám užitkové - aby měly ovce víc klidu. Stačí, že se přestrkují u krmítka s koňmi :D.

28.11.2015 20:32
boaobr

XXX.XXX.19.34

Já právě potřebuji vědět zda se drží jako celistvé stádo venku, protože kozy jsou v pohodě za pomoci pasteveckého psa zvladatelné. Jinak nemá smysl abych si ovce ke kozám pořizoval. Soused má na vedlejším pozemku ve výběhu čtyři ovečky, když jdu se stádem kolem tak běží podél plotu jako by se chtěly ke stádu přidat. Jinak díky za odpověd.

28.11.2015 21:20

Tak pokud mate pracovniho psa, tak asi neni co resit, ne?

28.11.2015 22:57
roklanka

XXX.XXX.46.231

Kozy jsou běhavější po pastvě, ovce se oddělují, ale se psem je to bez problémů.

28.11.2015 22:57

Já je už pasu většinou odděleně, ale když jsem je měl společně, tak to byly 2 oddělené družstva. V zimě při krmení se rohaté kozy snažily vystrčit ovce pryč, ale texelky ještě ke všemu ve vlně prostě kozy nepřetlačily. Nedělalo to ale dobrotu, protože se kozy brzo naučily že nemá cenu do nich rohama vrážet, ale pomůže do nich rohama píchat. po tom co jsem tu s bejvalkou šil oko jedný ovci jsem je rozdělil a na zimu jsou všichni zvášť a je svatej klid.

28.11.2015 23:24
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Náš soused, už na to po dvou letech taky přišel, že kozy jsou pro ovce spíš škodná, obzvlášť když mají malou pastevní plochu. A ty souboje mezi beranem a kozlem... no byla to pěkná podívaná. Až jednoho dne skončil kozel se zlomeným rohem. Kozy jsou teď zavřené v malé ohrádce s přístřeškem, ovce jsou spokojené, že mají po dvou letech klid a vypadá to, že jsou všichni spokojeni. I když kozy se na to zrovna radostně netváří. Asi teď nemají nikoho, koho by šikanovali

Neregistrovaný uživatel

29.11.2015 11:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Záleží také, jak velká je pastvina, aby se oddělily a případně měly obě skupiny svoje krmiště. Tady u mě bylo vloni stádo 11ti Clun forestek s beranem a 5 koz a nekecaly si do sebe. Ovce byly vždy ve stádečku na druhé straně louky, protože popochopily, že není dobré kozám krást žrádlo. Až mi jich bylo líto, jak závistivě hledívaly, když se kozám dalo jádro, to se i přiblížily.. Ale pustit do toho kozla, když tam byl beran, to bych si netroufla, kozel byl vždy zvlášť. Ono asi záleží i na plemenu ovcí. Clun Forest jsou dost plaché.

29.11.2015 22:08
roklanka

XXX.XXX.46.223

Měla jsem dvě frýsky a tři meriny, beran byl šarolák a asi 20 hnědulí, bez psa se ovce separovaly od koz, v ohradě. Když jsem šla na volnou pastvu s čubou, srovnala je v jedno stádo a ovce si nedovolily vybočit. Všichni bezrozí, takže ani šarvátky nebyly. Bez psa se rozdělili na dvě stáda.

30.11.2015 16:51
boaobr

XXX.XXX.19.34

Díky vám všem za vaše příspěvky! Chtěl jsem pořídit právě k rohatým kozám dojné ovce východofríské, pořizoval bych je asi jako jehňata, aby lépe "srostly" se stádem. Na zimu by nebyl problém je umístit solo do jiné stáje. Jen pastvit bych nemohl z časových důvodů chodit s každým stádem zvlášť. Zejména příspěvek Roklanky mi dal jiskru naděje, že by to fungovat mohlo.

30.11.2015 16:52
boaobr

XXX.XXX.19.34

Jo a pes je ještě pubertální trdlo, spíše se s kozami seznamuje, snad do budoucna to bude pomocník jako jeho předchůdce. Zatím se na něho ale spolehnout nemohu.

30.11.2015 16:59
roklanka

XXX.XXX.46.223

Frýsky jsou dost povahově podobné kozám a pokud budete chodit na volnou pastvu, tak ani rohatky by neměly dělat problémy. Horší to bude v malém uzavřeném prostoru a při krmení. Tam by rohatky mohly dělat problémy. Já mám hektarovou ohradu a tam si nekonkurovaly, příkrmy dostávaly separovaně v chlívcích a ovce byly zvlášť ve svém chlívku.

1.12.2015 01:03
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já mám mezi cca 40 ovcemi VF, cca 5 koz hnědých, rohatých. Na pastvě sem tam koza do ovce trkne, ale nikdy ne nějak zuřivě, možná jen když se asi prskají tak jsou zuřivější. Ovce už jsou vycvičené, tak s tím trkamcem jako kdyby počítaly. V zimě když jsou společně zavřené, tak kozy zaberou u sena 2/3 krmeniště a oveny musí čekat. Proto je co nejdříve odděluji. Nikdy jsem neviděl, že by se trkal kozel s beranem, ale je pravda že každý rok kupuji mladého kozla a na zimu, po splnění úkolu jde do klobás.

Přidejte reakci

Přidat smajlík