Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2016 18:27
sharlota

XXX.XXX.203.105

Dobrý den,
prosím o radu. Včera mi porodila ovce, jehně ani neomyla a šla se pást ke stádu, vůbec o něj nejevila zájem, tak jsem jehně vzala, osušila slámou, zavřela je spolu do chlévku a násilím mu od ní dala napít a chodím každé dvě hodiny. Jak ale poznám, že má ovce dostatek mléka? Všude čtu, že když jehně pije, vrtí ocáskem, ale to tady nevidím a když sáhnu na vemínko, je měkké, nemám raději dokrmovat? A ještě jedna věc, když se mimino přicucne k vemínku, ovce začne jakoby tlačit, nemůže mít i nějaký zánět? Tohle se nám stalo poprvé, všechny ovečky rodí bez problémů a i se o potomstvo starají vzorně, tak jsem z toho překvapená. Děkuji všem za rady.

27.4.2016 22:31
michalt

XXX.XXX.50.2

Zkuste ovci trochu oddojit.Už se mi stalo, že jehňata chtěla pít a nic i když mléka měla očividně dost.Ve struku se udělal z mleziva špunt, který sem vymačkal.Byl tak tuhý že to jehňata nemohla přemoct.Pak už bylo vše v pořádku.

28.4.2016 07:07
sharlota

XXX.XXX.203.105

Špunt tam nemá, to jsem udělala hned poprvé jak jsem beránka přikládala. Chodím každé dvě hodiny ovci přidržet, když tam přijdu beránek už mě vítá a má velkou snahu pít jen mu dělá problém cecík najít, tak ho musím nasměrovat.Když se na vemínko přisaje přijde mi, že si jenom cucne a je prázdno, trká do vemínka jak blázen a pořád hledá, ale nebečí, tak právě nevím jestli mu to stačí nebo ne.Je ten dvouhodinový interval krmení dostačující nebo mám chodit častěji?

28.4.2016 07:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

... když se mimino přicucne k vemínku, ovce začne jakoby tlačit, ...

To je po porodu normální a přirozené. Když jehně začne sát, tak se u ovce spustí mechanizmy, které podporují vyčištění ovce - uvolnění placenty...

Kontrolu jestli jehně saje si jde nacvičit - vemeno jemně prsty mačkáte kousek nad strukem a jde tam cítit jak mléko proudí do jehněte

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2016 09:01

Naše malá, když jsou napitá, mají bílé koutky.
Některým matkám se pořádně plní vemeno až na třetí den třeba.
Pokud by neměla mléko, tak by bylo do druhého dne mrtvé, takže určitě nějaké má. Sledujte jehně, zda je čilé, nenahrbené, neschlíplé... to je indikace, že nemá dostatek a je třeba začít dokrmovat.

28.4.2016 10:29
sharlota

XXX.XXX.203.105

Beránek je čiperný, skotačí, takže asi se přeci jenom napije, příště zkusím tu radu ohledně kontroly jestli ucítím proudit mléko. Ještě mě zajímá, ovce skřípe zubama, mám to přičítat poporodním stavům?

28.4.2016 11:09

Něco není v pořádku. Vyšla placenta? Žere a pije, močí a kálí ovce normálně? Zuby neskřípe jen tak pro nic za nic. M.

28.4.2016 11:40
sharlota

XXX.XXX.203.105

Placenta vyšla, u toho jsem byla a právě mi přijde divné, že porodila předevčírem ve tři hodiny odpoledne a pořád když beránek začne sát, tak jí to nutí tlačit a pokadí se, bobky má normální, čůrá také a i se dojde napást, ale pořád polehává, volala jsem vetovi a ten říkal, že může mít zánět dělohy, že zkusíme nasadit antibiotika, co si o tom myslíte?

28.4.2016 11:47
Pola

XXX.XXX.20.193

Zkuste okamžitě podat ovci selen. Udělejte zkušku moči na ketózu, volejte veterináře.

28.4.2016 11:53

Antibiotikum je v tomto případě asi dobré řešení, nic se s tím nezkazí a diagnóza vypadá pravděpodobně. Ale zkontrolujte, jak žere, jestli jí pracují žaludky. Musí pořádně žrát. Pokud ne, navrhněte veterináři, aby nasadil něco na podporu trávení. M.

29.4.2016 08:02
sharlota

XXX.XXX.203.105

Dnes to vypadá lépe, sice je pořád taková unavenější, ale chodí se normálně napást a už nemá takové tlaky. Včera dostala první antibiotika a mám je ještě na další 4 dny. Oproti ovci co rodila zároveň s ní, pořád z ní teče takový cosi, ale to by se snad mělo srovnat po těch injekcích. Mimino se má čile k světu, sice je poloviční oproti tomu druhému, ale na cecíku je nalepený pořád. Hlavně, že ho nakonec ovečka přijala a vše snad už bude v pořádku.

29.4.2016 10:42

To vypadá dobře, prima. Opravdu to asi je zánět porodních cest. M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík