Kozy nechtějí žádný liz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2017 21:53
kastef

XXX.XXX.138.131

Máme 2 mladé kozičky, od lonského léta, kříženky AN.Dosud jaký liz sme jim koupili, žádného si nevšímají/z jednoho si třebas udělaly stupátko, aby mohly lépe vyházet seno z krmelce atd/, vše se válí netknuté.Kozy jsou ve výborné kondici, mají 3 týdny do porodu.Dostávají kozí granule, oves, seno.Vitamíny mají /najít takové, které by jim voněly bylo taky něco.Moc se mi to nelíbí, že ten liz nechtějí, napadlo mne, at jim něco neschází-mohla bych jim třebas trošku osolit obyč solí sem tam jádro?

Jinak máme i stádečko ovcí, ty sfutrují kde co, nic nepřehrabují, liz využijí několik kostek ročně, vitamíny vypijí ve vodě...ale ty kozy, to sou čaramůry.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2017 22:36

Ono jim nic chybět nutně nemusí. A nebo je nenapadne, že se to žere, ale to se mi moc nezdá. U nás chodí už i malinká kůzlata opičit se po velkých kozách a zkoušejí liz. (Kupuju Solsel bez mědi, jiný jsem nezkoušela, neměla jsem důvod.) Tak třeba se nemají po kom opičit a samy na to nepřišly. Solit jádro jim můžete, ale taky asi není důvod. U AN by snad mohl vzniknout hlavně nedostatek jódu, čili by třeba bylo dobré sledovat, jestli nemají zvětšenou štítnou žlázu. Ale je docela dobře možné, že všechny minerály dostanou v potravě, pokud si můžou vybírat.

5.3.2017 07:11
kastef

XXX.XXX.138.131

No já myslím, že ví, že je to na lízání-ten jeden ochutnaly-první den, a pak to tam leželo doted.Asi jim nic nechybí, vypadají víc než zdravě, ale stejně mi to znervozńuje.No ony jsou kříženky matky AN a tatík kamerunec.Tak vzhledem k této kombinaci, asi budou extra odolné .Jinak mají nádherná vemínka, tak doufám, že nějaká ta decinka zbyde při kůzlatech i na nás.

5.3.2017 07:13
moonika

XXX.XXX.246.75

Možno je to tým že dostávajú minerály zvlášť+v granuliach. Dala by som im tam aj čistý soľný liz. Len overte či v tých minreáloch čo im dávate alebo granuliach je meď, tú potrebujú, Ešte by stálo za pokus dať liz Lisal M, ten je len soľ, meď a kobalt-tam by im nevadili iné minerály.

7.3.2017 11:18
reznade

XXX.XXX.216.36

Kozy potřebují měď? Já jsem myslela, že stejně jako ovce neumí měď odbourat a proto jsou pro ně minerální lizy pro ovce a kozy bez mědi a i nutrimix pro ovce a kozy je bez mědi. Oboje právě mám.

7.3.2017 11:31
moonika

XXX.XXX.200.2

reznade napsal(a):
Kozy potřebují měď? Já jsem myslela, že stejně jako ovce neumí měď odbourat a proto jsou pro ně minerální lizy pro ovce a kozy bez mědi a i nutrimix pro ovce a kozy je bez mědi. Oboje právě mám.

Skopčím čo som písala inde k tej medi:Na Slovensku aj v Čechách je stále povedomie, že meď pre kozy je toxická rovnako ako pre ovce a preto sa robia minerálne mixy súčasne pre ovce-kozy bez obsahu medi. Keď kozy neprijímajú dosť medi v potrave a v minerálnych mixoch, dôsledok môže byť o.i. väčšia náchylnosť k začerveniu.
Veľa zdrojov tvrdí, že v organizme kozy ktorá nemá dostatok medi sa parazitom darí.
Je to taký kolobeh, lebo silné začervenie môže mať zasa vplyv na absorpciu medi zmenou ph, takže meď je menej rozpustná.Efektívne odčervenie je preto dôležitým aspektom pri riešení deficitu medi. Vnútorné parazity môžu znížiť rozpustnosť medi v sleze až o 70percent, znížiť následné využívanie medi v pečeni až o 50 percent.
Meď sa vo svete používa o.i. ako antihelmetikum na zníženie napadnutia červami najmä Haemonchus a Trichostrongylus axei. Dokonca aj starí gazdovia používali u začervenia pásomnicami meď, konkrétne silne zriedený síran meďnatý(modrú skalicu) a potvrdila mi to aj jedna skúsená veterinárka, že na dodanie medi požívajú riedenú skalicu... Je to ale dosť rizikové, musí sa veľmi presne riediť a dávkovať preto
tu radšej návod nedávam.
Záleží od pôdy, všade je to iné ale zdá sa že nedostatok medi nie je neobvyklý. Pri nedostatku medi sa železo zle vstrebáva, vzniká anémia. Absorpciu medi zo stravy znižuje napríklad aj molybdén(napr.v silážach), tiež prebytok železa a zinku. Nízka úroveň zinku a železa a vysoká úroveň vápnika zasa zvyšujú toxicitu medi atď...

Príznaky deficitu sú depigmentácia srsti, poruchy plodnosti, hnačky, pokles rastu a užitkovosti.
Jedným z najčastejších vidieľných príznaky nedostatku medi je depigmentácia srsti, prikladám link na foto kozy s nedostatkom medi http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/04/dscf7327.jpg
tu bližší záber na srsť, ktorá má pri koži pôvodnú farbu a tá hrdzavá je depigmentácia následkom nedostatku medi http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/10/dscf9015.jpg?w=510
tu je kozička po vylepšení stavu http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/10/dscf8979.jpg?w=510 pozrite na tú zmenu srsti.
Ďalší príznak je "fish tail" chvost je akoby rozdvojený, viď foto. http://1.bp.blogspot.com/-CkDnHJwemJY/TyDmFsf1r6I/AAAAAAAAHPY/457QsPkiedg/s1600/January+2012+114.jpg

Kozľatá ktoré už v matke nemali dostatok medi bývajú nahrbené, stoja neisto, alebo nedokážu stáť, mávajú svalovú triašku, škrípu zubami, môžu byť hypoglykemické, podchladené, bežné sú kostné abnormality.

7.3.2017 11:52

Moniko, díky, nějak jsem dosud nechápala, jak to s tou mědí je, dávat nebo ne? Asi občas kupím i liz s mědí.

7.3.2017 11:59
moonika

XXX.XXX.200.2

Najbežnejšie dostupný s vyšším obsahom medi je solsel Extra 1650mg/kg, ale ten obsahuje aj vysoké množstvá iných minerálov a kvôli nim ho nie vždy chcú prijímať. Mne najviac ubúda Lisal M, okolo 1300mg/kg medi +kobalt a inak nič len soľ.

7.3.2017 12:08

Já jsem dosud kupovala jen Solsel bez mědi pro ovce a kozy a mizí. Fakt úplně malinká kůzlata ho chodí lízat. Zkusím příště s mědí. Možná není potřeba navíc, záleží na tom, odkud je krmení, protože třeba u selenu je nedostatek někde a jinde ne, tam stačí pastva a místní seno.
Každopádně dík za inspiraci, uvidíme, co na to kozy.

7.3.2017 12:17
moonika

XXX.XXX.200.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moniko, díky, nějak jsem dosud nechápala, jak to s tou mědí je, dávat nebo ne? Asi občas kupím i liz s mědí.

Acute copper poisoning can occur at copper intakes of 20-100 mg/kg in sheep and young calves, and 200-800 mg/kg in adult cattle. Chronic copper toxicity occurs when high levels of copper are ingested over a period of time, but at doses below the acutely toxic level. Sheep are the most susceptible species to chronic copper toxicity, because their liver cells have a high affinity for copper and they excrete copper into the bile at a very low rate, leading to a build-up of liver copper concentration over time. One of the most common causes of toxicity in sheep is the accidental feeding of feedstuffs intended for other livestock. Molybdenum reduces the accumulation of copper in the liver. The ratio of copper to molybdenum in the feed is, therefore, an important factor determining the risk of copper poisoning. Chronic copper toxicity typically involves the ingestion of feeds that have a high copper : molybdenum ratio. Any feed which tests to have copper levels > 25 ppm or has a copper : molybdenum ratio of >10:1 is considered potentially toxic for shee

Tam píšu u oviec pri príjme 20-100mg/kg môže hroziť otrava, a 200-800mg/kg, to píšu o dobytka a u kôz je to podobné ako u dobytka. Nižšie vysvetľujú prečo sú ovce na otravu meďou náchylnejšie, že sa meď z pečene vylučuje veľmi pomaly a závisí aj od plemena a tiež od toho či nepríjímajú látky ktoré by blokovali hromadenie medi v pečeni, ako napr molybdén. http://veterinarycalendar.dvm360.com/copper-toxicity-sheep-and-goats-proceedings?id=&sk=&date=&%0A%09%09%09&pageID=2.

7.3.2017 15:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

kastef napsal(a):
Máme 2 mladé kozičky, od lonského léta, kříženky AN.Dosud jaký liz sme jim koupili, žádného si nevšímají/z jednoho si třebas udělaly stupátko, aby mohly lépe vyházet seno z krmelce atd/, vše se válí netknuté.Kozy jsou ve výborné kondici, mají 3 týdny do porodu.Dostávají kozí granule, oves, seno.Vitamíny mají /najít takové, které by jim voněly bylo taky něco.Moc se mi to nelíbí, že ten liz nechtějí, napadlo mne, at jim něco neschází-mohla bych jim třebas trošku osolit obyč solí sem tam jádro?

Jinak máme i stádečko ovcí, ty sfutrují kde co, nic nepřehrabují, liz využijí několik kostek ročně, vitamíny vypijí ve vodě...ale ty kozy, to sou čaramůry.

Zkuste obyčkusovou sůl. Jestli mají během sezóny pestrou pastvu včetně nějakých keřů, tak ji kusová sůl stačí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík