Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak bych měl postupovat.
Naše koza prvnička porodila dnes odpoledne mrtvé kůzle, mám ji oddělenou v samostatném boxu.Pije a žere bez problémů ( zatím jsem dal jen seno)
Jak mám postupovat s dojením - mám jí dojit ( mlezivo, mléko) bojím se aby neměla zánět (známí mi říkal že u ovcí se prý postupně vstřebá a dojit se nemusí ale nějak tomu nevěřím.
ostatní kozy budou mít porody až po 10.5.
Děkuji za rady Martin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kulisek m
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak bych měl postupovat.
Naše koza prvnička porodila dnes odpoledne mrtvé kůzle, mám ji oddělenou v samostatném boxu.Pije a žere bez problémů ( zatím jsem dal jen seno)
Jak mám postupovat s dojením - mám jí dojit ( mlezivo, mléko) bojím se aby neměla zánět (známí mi říkal že u ovcí se prý postupně vstřebá a dojit se nemusí ale nějak tomu nevěřím.
ostatní kozy budou mít porody až po 10.5.
Děkuji za rady Martin.
Známí mají pravdu. mléčná žláza je aktivní, pokud je odběr. pokud koza není dojná, tak nedojte. na vemeno si každý den jen sáhněte, jestli nikde nehřeje nebo nebolí nebo jestli není zatvrdlé, a to je všechno.
pokud máte dojnou kozu, tak normálně začnete dojit. mlezivo dejte do mrazáku a mléko normálně pro vlastní potřebu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kulisek m
napsal(a):
Koza je česká bílá, a za jak dlouho bude dojit mléko četl jsem že mlezivo nějakou dobu prý má a že plnohodnotné mléko se dělá až po chvíli.
No jasný, jenže když nezačnete dojit hned, tak mlíko nebude, proč by to ta koza dělala. jak jsem řekla, mléčná žláza vyrábí, když je odběr. takže dojte mlezivo, aspoň to první si zamražte pro další porody a za pár dní bude mléko.