Koza alergická na zrno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2017 21:23
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, mám 100% AN kozu s Pop, piplám se s ní už třetí rok a nemám srdce to nějak vyřešit. Rok trvalo, než jsem u ní zlikvidovala rýmu a kašel. A další problém je zažívání. Kolik dní za ty tři roky normálně klasicky bobkovala, bych spočítala na mých končetinách. Přitom je hodně žravá, ať jde třeba jen o seno. Už dvakrát se i stalo, že porodila krásné kůzlátko, hned se postavilo, pilo, druhý den hodně odpočívalo další ráno jsem ho našla jako placičku. Tu poslední kozičku, kterou jsem ještě jeden den piplala v kuchyni jsem odvezla na pitvu do veterinárního ústavu. Poslali jí do Jihlavy a tam udělali podrobnou pitvu. Hlavní důvod úmrtí kůzlátka byla jeho malnutrice, z toho poškozené srdíčko atd. Koza tím, že téměř pořád srajdí uživí sebe ale při březosti už je to problém. Jakékoliv zrní už jí nedávám asi rok. Má seno a namočenou směs sladový květ, lněné semínko, cukrovarnické řízky.To docela šlo ale jakmile začala tráva, je to zase v háji.Dnes porodila dvojčata. Kozel jí stačil obšťastnit hned po min. porodu a hlavně na poslední chvíli, než jsem ho separovala.Kozlátka jsou drobnější ale velice živá, běhají cucají od samého začátku, co se postavili na nožky. Ale tentokrát má koza nějak málo mléka a já nevím, čím tu laktaci podpořit, když jí nemohu dát oves. Tak co byste mi prosím poradili ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2017 21:35

eržika napsal(a):
Dobrý den, mám 100% AN kozu s Pop, piplám se s ní už třetí rok a nemám srdce to nějak vyřešit. Rok trvalo, než jsem u ní zlikvidovala rýmu a kašel. A další problém je zažívání. Kolik dní za ty tři roky normálně klasicky bobkovala, bych spočítala na mých končetinách. Přitom je hodně žravá, ať jde třeba jen o seno. Už dvakrát se i stalo, že porodila krásné kůzlátko, hned se postavilo, pilo, druhý den hodně odpočívalo další ráno jsem ho našla jako placičku. Tu poslední kozičku, kterou jsem ještě jeden den piplala v kuchyni jsem odvezla na pitvu do veterinárního ústavu. Poslali jí do Jihlavy a tam udělali podrobnou pitvu. Hlavní důvod úmrtí kůzlátka byla jeho malnutrice, z toho poškozené srdíčko atd. Koza tím, že téměř pořád srajdí uživí sebe ale při březosti už je to problém. Jakékoliv zrní už jí nedávám asi rok. Má seno a namočenou směs sladový květ, lněné semínko, cukrovarnické řízky.To docela šlo ale jakmile začala tráva, je to zase v háji.Dnes porodila dvojčata. Kozel jí stačil obšťastnit hned po min. porodu a hlavně na poslední chvíli, než jsem ho separovala.Kozlátka jsou drobnější ale velice živá, běhají cucají od samého začátku, co se postavili na nožky. Ale tentokrát má koza nějak málo mléka a já nevím, čím tu laktaci podpořit, když jí nemohu dát oves. Tak co byste mi prosím poradili ?

Pro kůzlata sušák a pro tu kozu řezníka.

13.5.2017 06:12
kastef

XXX.XXX.138.131

Ano, je to tak-prcky okamžitě převedte na umělou výživu, než jim bude něco chybět, a kozu nechte utratit-nemá to cenu.

13.5.2017 07:09
eržika

XXX.XXX.86.96

kastef napsal(a):
Ano, je to tak-prcky okamžitě převedte na umělou výživu, než jim bude něco chybět, a kozu nechte utratit-nemá to cenu.

Je lepší v začátku sušené mléko nebo mléko od jiné kozy ?

13.5.2017 08:58

eržika napsal(a):
Je lepší v začátku sušené mléko nebo mléko od jiné kozy ?

Jestli máte mléko od jiných koz, tak použijte to, ideálně od kozy s podobně starými kůzlaty.

Rybářka

13.5.2017 18:28
Rybářka

XXX.XXX.128.36

Pokud je alergie na zrno, sladový květ bych moc nedávala (kořínky a klíčky ječmene).

Pozor i na to lněné semínko (u lidí se dává při zácpě, takže při průjmu ne).

Při průjmech dávat tanin - i preventivně - třísloviny, tj.přidat borůvčí, vrbouvé proutky, dubové větvičky a kůru (nebo odvar), to už jste asi všechno zkoušela...
Tanin - doplňkové krmivo Farmatan.

Laktaci podpoří kopr, stonky fenyklu, jetelové seno, heřmánek, anýz, jestřabina, meduňka, oregáno=dobromysl, ... klidně k pití čaj pro kojící matky

Při déletrvajících průjmech trpí játra, na jejich regeneraci řebříček, ostropestřec mariánský - silymarin.

Hlavně nikdy nic plesnivého.

Z knihy ovce a kozy v ekologickém zemědělství od Věry Mátlové cituji:
"Krmná sláma z jarního ječmene, pšenice i ovsa je pro
ovce i kozy výborným krmným doplňkem, "...
..."Základním požadavkem na krmnou dávku je
dodání potřebných živin a energie ve vhodném
poměru energie k dusíkatým látkám. Pro vyrovnání
tohoto poměru v zimních krmných dávkách
s vysokým obsahem škrobu (kukuřičná siláž) je
nutné přidávat odpovídající množství dusíkatých
látek. Dusíkatými látkami se ale nesmí překrmovat,
protože bílkoviny ani aminokyseliny se v těle
neukládají, vyloučení přebytků je náročné na energii
a může se prohlubovat energetický deficit."

Takže při překrmování dusíkatými látkami zvíře hubne.
V praxi - čerstvé nevydýchané vojtěškové seno = průjem koz a ovcí,
školáckou chybou jsem dala seno vojtěškové ovcím a všechny průjmovaly,
sedlák mi pak řekl, že mi omylem prodal "čerstvé" jarní seno, které nesmím krmit už v létě, ale až nejdřív na podzim.
Dovezli jsme loňské balíky vojtěšky k příkrmu a průjmy ustaly.
(Pravda, mezitím byla pár dní dietka na krmné slámě.)

Při alergii na zrno nebývá alergie na slámu (ale může být-vyzkoušet).
Alergie je prokázaná z krve?
Zohlednit typ alergie a vynechat i případné zkřížené alergeny (např.jablka, brambory).

S antihistaminiky u koz nemám zkušenosti, zeptejte se veterináře nebo zootechnika, co s kozou udělá půl tablety Claritinu denně?

Kůzlata dokrmovat např.Mikrop Ovis.

14.5.2017 08:10
eržika

XXX.XXX.86.96

Děkuji za vyčerpávající rady. Nemám ověřenou laboratorně tu kozí alergii na zrno ale po mé dlouhodobé zkušenosti s touto kozou jsem to tak pro sebe uzavřela, protože i když jsem docílila kýžených bobků / to jsem jí nechala několik dní jen na seně / a pak někde vyštrachala trošičku zrní /třeba co jsem pohodila slepicím a ony to nestačily všechno sezobat /, hned bylo po bobkách.A pokud jsem jí při krmení nestačila ihned uklidit do její noční samotky, kde dostala své krmení, a dala si zrní, měla do rána tekoucí průjem. Mě stejně přijde, že má nějak narušený trávicí systém, protože ráno je vedle ní taková kopice, že by se kráva za to nemusela stydět. Nevím, zda má tak rychlou peristaltiku, že stravu pořádně nestráví ? Už jsem to i fotila a konzultovala s vet. ale i ten mi řekl, že toto ještě neviděl.Zkusila jsem dát i probiotika určená pro kozy ale i to bylo bez odezvy. Pořád se ještě bráním té poslední možnosti /řezník/ ale jak říká můj manžel, toto je koza k nezaplacení.

14.5.2017 08:56

Že koza není schopná strávit nic jinýho než seno není žádná alergie. trvá to tři roky, to znamená, že je to nevratný stav. v lepším případě chronicky zničená střevní stěna třeba z prodělané těžké kokcidiózy. v horším případě třeba paratuberkulóza a to zvíře vám vesele zamořuje prostředí. nedává životaschopná kůzlata, nedává mléko, k čemu je dobré takové zvíře? konkrétně? že má POP? ale tohle konkrétní zvíře jen na ozdobu.

Do klobás s ní. Chovejte se logicky, je to hospodářské zvíře.

14.5.2017 09:04
roklanka

XXX.XXX.45.94

Nemohu se zbavit pocitu, že chyba je ve vás a ne v kozím trávení. Píšete, že bobky měla, když jste jí nechala několik dní na seně. Kdybych krmila kozy, krom sena, sladovým květem, lněným semínkem a řízky, tak bobky mít také nebudou a to mám hnědule o kterých říkám, že jsou nesmrtelné. Nedovedu si představit, že by mi kozy " někde vyštrachali zrní pro slepice", předpokládám, že ovsem slepice nekrmíte a i moje nesmrtelný kozy po pšenici mají problémy. Co takhle nechat kozu tak měsíc jen na seně a pak si na příkrm obstarat granule pro kozy, kde je již vyvážená krmná dávka a po hrstičkách na to kozu zvyknout?
Nejsem krmivář a než jsem se dopracovala k vyváženému příkrmu, který dělám, chvíli to trvalo. Ukazatelem bylo to, co z koz padá.

14.5.2017 15:11
kastef

XXX.XXX.138.131

Myslím, že paní už vyzkoušela vše-sledovala sem jiné diskuze týkající se této kozy a pochopitelně už jí, bezvýsledně dávala jádro, či jiné věci vhodné pro kozy-nemá jen tuhle jedinou.
Asi to co má ted, nejspíš po tom má asi nejmenší sr...u.
Asi by se to mělo ukončit, koza je prostě chatrného zdraví, narušená imunita, prostě s chovem konec.

14.5.2017 18:44
eržika

XXX.XXX.86.96

roklanka napsal(a):
Nemohu se zbavit pocitu, že chyba je ve vás a ne v kozím trávení. Píšete, že bobky měla, když jste jí nechala několik dní na seně. Kdybych krmila kozy, krom sena, sladovým květem, lněným semínkem a řízky, tak bobky mít také nebudou a to mám hnědule o kterých říkám, že jsou nesmrtelné. Nedovedu si představit, že by mi kozy " někde vyštrachali zrní pro slepice", předpokládám, že ovsem slepice nekrmíte a i moje nesmrtelný kozy po pšenici mají problémy. Co takhle nechat kozu tak měsíc jen na seně a pak si na příkrm obstarat granule pro kozy, kde je již vyvážená krmná dávka a po hrstičkách na to kozu zvyknout?
Nejsem krmivář a než jsem se dopracovala k vyváženému příkrmu, který dělám, chvíli to trvalo. Ukazatelem bylo to, co z koz padá.

Nemám zdaleka tolik zkušeností s chovem koz jako Vy a Vaše rady pro kohokoliv čtu se zájmem. A věřte, že těm pár kozám, které mám, se snažím dát vše, co by měly ve svém kozím životě dostat, počínaje co největší svobodou a volností a konče krmením, které bude pro ně nejvhodnější. A s touto kozou mám opravdu čisté svědomí. Kdybych byla nějaký lempl, už bych to dávno skončila. Naposledy jsem to konzultovala s letitým chovatelem koz. Řekl jako Vy, nechat jen na seně. Udělala jsem to, až konečně jednoho dne se z ní sypaly bobky. Bylo to pro mně krásné zjištění, že jsem si ho zapsala do svého kozího záznamníku s vykřičníkem. Bylo to ale vykoupené tím, že koza nevyšla ven ze svého "ajnclíku", protože jednak začala růst tráva a pak mohla bohužel objevit na zahradě i sem tam zrno pro slepice. Ne kopice zrní ale sem tam pár, opravdu pár zrnek, které by tato koza určitě našla a sežrala. Když bobky držely dva dny, šla jsem se poradit, co jí k tomu senu pomalu přidat. Přinesla jsem si na zkoušku vzorek granulí spec. pro kozy. A tak jsem to zkusila. Bylo toho tak dětská hrstička. A do rána bylo po bobkách.

14.5.2017 18:48
eržika

XXX.XXX.86.96

kastef napsal(a):
Myslím, že paní už vyzkoušela vše-sledovala sem jiné diskuze týkající se této kozy a pochopitelně už jí, bezvýsledně dávala jádro, či jiné věci vhodné pro kozy-nemá jen tuhle jedinou.
Asi to co má ted, nejspíš po tom má asi nejmenší sr...u.
Asi by se to mělo ukončit, koza je prostě chatrného zdraví, narušená imunita, prostě s chovem konec.

Děkuji, že jste věnovala Váš čas a koukla i na mé dřívější stesky a starosti s touto kozou. I když s těžkým srdcem ale asi přistoupím na konečné řešení.

Hloupé zvíře - pekáč

14.5.2017 19:47
Hloupé zvíře - pekáč

XXX.XXX.193.78

I pokud by to bylo jak říkáte a vadilo by jí jen pár zrníček... Já to říkám pořád, že když je zvíře hlupý, tak ho čeká jen pekáč, rozhodně to nebude vhodnej chovnej kus. No a pokud nějaký zvíře nepozná co a v jakém množství mu prospívá, tak za mne je to jasný, co nejhodnotněji dokrmit aby to maso za něco stálo (teď předpokládám že strádá) a pekáč, nebo alespoň pro chuť do klobás.

14.5.2017 20:50
kastef

XXX.XXX.138.131

Bohužel někdy to jinak nejde a veškerá péče je zbytečná.Pak se stresujete, a radost z chovu pokažená.Není to jen u koz-v chovu každých zvířat se bohužel najde nějaká ta charabela.
A krmit do smrti jen senem, to jde, kdyby byla koza domácí mazel.Připuštěná a pak s kozlaty potřebuje jádro-a to když nesnese, tak pak ty nervy s kůzlátky, když je koza neutáhne...
Co ti malí, žijí- přikrmujete?

14.5.2017 22:00
eržika

XXX.XXX.86.96

Miminka - 2 kozičky, se zatím mají k světu. Jsou drobnější ale čilé, jakmile se prospí, hned se běží přisát. Já se je snažím přikrmovat kozím mlékem ale to jimzatím moc nejde. Pořád kontroluji plné bříško a zatím musím říci, že jsou napapané. Koze dávám do té mé směsi práškové vitamíny a minerály, má k dispozici liz pro kojící kozy, včera jsem jí dala napít syrovátky, jak dělám sýry. To jí moc chutná. Tak uvidím. Chodím se na ně dívat snad každou hodinu, jestli se něco nemění.

15.5.2017 00:47
roklanka

XXX.XXX.45.94

eržika napsal(a):
Nemám zdaleka tolik zkušeností s chovem koz jako Vy a Vaše rady pro kohokoliv čtu se zájmem. A věřte, že těm pár kozám, které mám, se snažím dát vše, co by měly ve svém kozím životě dostat, počínaje co největší svobodou a volností a konče krmením, které bude pro ně nejvhodnější. A s touto kozou mám opravdu čisté svědomí. Kdybych byla nějaký lempl, už bych to dávno skončila. Naposledy jsem to konzultovala s letitým chovatelem koz. Řekl jako Vy, nechat jen na seně. Udělala jsem to, až konečně jednoho dne se z ní sypaly bobky. Bylo to pro mně krásné zjištění, že jsem si ho zapsala do svého kozího záznamníku s vykřičníkem. Bylo to ale vykoupené tím, že koza nevyšla ven ze svého "ajnclíku", protože jednak začala růst tráva a pak mohla bohužel objevit na zahradě i sem tam zrno pro slepice. Ne kopice zrní ale sem tam pár, opravdu pár zrnek, které by tato koza určitě našla a sežrala. Když bobky držely dva dny, šla jsem se poradit, co jí k tomu senu pomalu přidat. Přinesla jsem si na zkoušku vzorek granulí spec. pro kozy. A tak jsem to zkusila. Bylo toho tak dětská hrstička. A do rána bylo po bobkách.

Eržiko, vybavuju si vaše problémy s kozou a neberte to jako kritiku. Pokud chcete stále kozu zachovat, zkuste jí k tomu senu ještě tak týden píchat Hepagen a do směsi, kterou jí děláte, přidejte místo lněného semínka trochu ostropestřce a hrst ovesných vloček a možná by neškodila trocha farmatanu.Na trávu bych jí nepouštěla, ale pokud máte v okolí dub, větvičky na okus.

Přidejte reakci

Přidat smajlík