Bekkky

XXX.XXX.114.236
No, ale někdy je více cítit kozinou, ovčí je do chuťově jiná.
Rampouch
napsal(a):
Gamas, a postup je ako pri výrobe ovčej žinčice? Skúšal som to, ale neúspešne, po zahriatí na 85 stupnov sa zrazilo minimum hmoty...kde som spravil chybu?
Myslím že chybu jste něspravil nikde. Z kozího mléka taky neuděláte tolik sýru jako z mléka ovčího.
Když dělám z ovčího, tak už bez teploměru, jen sleduji a jak to začne probublávat, tak ztlumím plyn a chvilku to ještě nechám vysrážet. Správně by se to mělo sbírat, ale já to nechám vysrážet, až to pak zchládne tak sraženina sedne ke dnu a vrch jen sliji.
Kozí ale nedělám z důvodu že se jí udělá tak málo.
Profesor má pravdu v tom, že je rozdíl v mléce, v% bílkoviny. Množství vyrobené
žinčice ovlivní i to, jestli při výrobě sýra použijete chlorid vápenatý pro větší výtěžnost
sýra, nebo ne. Při použití chloridu v syrovátce zbyde méně kaseinu, který se zahřátím
vysráží. Množství ovlivní i to jak sýřeninu při výrobě sýra vybíráte, jestli do tvořítek,
nebo slejete do plachetky, která zadrží i více sýrového prachu, který vznikne krájením a promícháváním sýřeniny.