Uživatel s deaktivovaným účtem

No, má víc sacharidů, pokud je z dobré úrody (letos byla špatná). Takže podle mě, pokud krmíte ječmenem a ovce jsou na to zvyklé, krmte jím dál, velký rozdíl to nebude. Lepší by byl už jako mláto. Aby nebyly ty ovce moc tlusté...

A nemyslíte nakonec to mláto? Ať už čerstvé nebo sušené. Nebo té otázce nerozumím, jak zpracovaný.

Každopádně jsme se tu shodli, že ho dávat můžete. Z pivovaru by mohli mít přebytek zrní nebo naklíčeného ječmene, případně praženého nebo mláta. Všechno pro ovce může být.

Mám muže vystudovaného sládka.
Sladovnický ječmen je klasický ječmen, jen má rozdílný obsah prvků v sobě obsažených (např. dusíku). Je tedy kvalitnější než krmný, ale někdy i potravinářský ječmen.
Slad vypadá taky jako ječmen, ale je to již zpracované zrno, které prošlo klíčením - klíčky byly odstraněny (= sladový květ) - a tedy enzymatickým procesem, který zapříčiní částečné rozštěpení škrobů na cukry.
Poznáte ho podle vůně i chutě - slad je sladší než ječmen před naklíčením. Zároveň je zrno křehčí a hůř se šrotuje (na druhou stranu by mohlo být snáz zpracovatelnější zuby bez nutnosti šrotování? Nezkoušela jsem - šrotovala jsem i slad. Ale víc se drolí na "prach".).