Dělám jen klobásy, ale tady máte nějaký, myslím solidní návod, plus různé druhy salámů. Píšou tam o hovězím, tak provás bude pojivem to kozí maso a dál to vepřové.
http://www.zabijacky.cz/recepty-na-zabijacku/domaci-salam/.
stanca
napsal(a):
Dostal jsem od kamaráda maso z dvou leté kozy, chtěl bych si udělat salám. může mi někdo poradid postup a recept. Děkuji.
Osobne miluju kozi maso z odrostlyho zvirete... takze na jakoukoliv upravu... dnes jsem mela dusenou kytu na masle s bramborovou kasi.. mnam... ale zalezi z jake kozy to je ja mam krizenky nubky s burkou a tak... takze to co se popisuje ze by z toho mela byt citit kozina neznam.. obcas z mladych kousku mi maso prijde mozna trochu sladke...
lilo
napsal(a):
Osobne miluju kozi maso z odrostlyho zvirete... takze na jakoukoliv upravu... dnes jsem mela dusenou kytu na masle s bramborovou kasi.. mnam... ale zalezi z jake kozy to je ja mam krizenky nubky s burkou a tak... takze to co se popisuje ze by z toho mela byt citit kozina neznam.. obcas z mladych kousku mi maso prijde mozna trochu sladke...
A kde je ta souvislost k tématu, které jsem zadal?
Ja jen jeslti neni takoveho dobreho masa do salamu skoda... ale to je vase vec... pristupuju k tomu tak ze mnoho lidi nema zkusenost s kozim masem.. a tak to rvou do klobas a salamu aby to tedy nejak zuzitkovali... tak se omlouvam jeslti jsem vam nepomohla i to se nekdy stane... jinak internet je plnej navodu a receptu na vyrobu salamu i klobas...
neuvadite jaky typ salamu preferujete...jeslti mekky, suchy.. jestli s rychosoli nebo obyc.. to pak urcuje dobu zrani masa v nalevu atd...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dneska jsem snídal levou zadní nohu od kolene dolů z 2,5 roku staré kozy a ještě teď se oblizuju. Na salám bych použil něco jiného. Tohodle je fakt na salám škoda!
Děláme klobásy z kozovčích ořezů + cca 1/3 vepřového bůčku, přidáváme pouze česnek, čerstvě namletý pepř a sůl a meleme dvakrát na jemno. Nikdy dlouho nevydrží, jsou snědeny. Ale jinak mi taky přijde škoda skvělý libový maso kazit vepřovým. Jde z toho vše od pečeně, přes svíčkovou, uzenou šunku, pršut, naložit na grilování...
To jsme se tedy sešli já měla včera a dnes také k obědu budu mít kůzlečí pečínku na houbách s rejží, manžel říká, že mu trochu víc chutná jehněčí, mně zase kůzlečí, jinak ale sleduji bedlivě diskuzi s klobásami, zatím jsme nedělali, páč máme jen samé mladé kusy a z těch mi to přijde líto dělat..
dad
napsal(a):
Včera - pečené plecko a bulgur , bulguru bylo dost, ale plecko bylo nějaké malé
Bekkky - uzenou šunku udíte jako vepřové ? není to suché ?
Šunku naložíme do nálevu, (kýty vykosťujeme a rozebereme na menší kusy, s kostí jsme to ještě nezkusili, děláte to někdo s kostí?) to kontroluje mužský, má to v oku kdy vyndat ale tak 10 - 14dní a pak nechá oschnout a udí na dvakrát hodně pomalu a při nízké teplotě, udíme na bukových pilinách, ovocných větvičkách a na pastvinávh máme jalovce, tak dáváme i kousek jalovce. Do nálevu pepř, sůl, jalovec.To co nestíháme sníst tak do měsíce a půl, dáváme do mrazáku a pak vyndáme a necháme ještě pár dnů viset, aby vyschla. Kam se na to hrabe parmská šunka...
A recept?
Dost často dělám fazolové chili, není to nic převratného, ale píšu:
Propláchnu a namočím fazole (strakaté, nebo červené, černé..)
Druhý den:
Začnu fazole vařit a když jsou poloměkké, přidám trochu orestovaná kozí, ovčí žebírka s masem, nasekaná na menší kousky (restuju na sucho, aby se vypekl tuk), kůži ze špeku, nebo provázky od uzení (pak vyndám, ale omáčka má lepší chuť) a dusím.
Na pánvi rozehřeju trochu špeku a na něm orestuju ještě nějaké přední kozí/skopové maso na kostky, aby se zatáhlo, trochu zapražím se lžičkou mleté papriky, přidám pepř, trochu bazalky a oregána, drcený kmín (může být i trochu římského) pak přidám nahrubo krájenou velkou cibuli, sekaný česnesnek, hrst sekané petrželky, restuju to postupně a tak, aby se to nepálilo a kousek chillipapričky (jak kdo rád). Pak přidám na kolečka 1 mrkev, na větší kusy 2 papriky,2 větší brambory na větší kostky,2 oloupaná rajčata (nebo půl konzervy sekaných), přidávám postupně, zelenina může být různá, co kdo rád a co zahrada dá .
Pak to přidám k fazolím s žebírky a dodusím. Když jsou fazole měkké, osolím, dám 2-3 kostičky hořké čokolády, ještě chvíli podusím, přidám stroužek rozsekaného česneku, trošku pepře a pak to sežerem s chlebem nebo rýží.
V některých receptech je uvedená ještě nakonec smetana, taky to není špatné, ale my radši bez. No druhý den je to pochopitelně lepší, ale nějak nám to nevydrží...