Čaute. Mám problém od konca leta pásiem na pasienke z elektrickým ohradnikom. No teraz potrebujem presunúť stadecko na zimovísko kde mám elektrinu na ohrev vody a Baliky sena. Problém je v tom že nemôžme presunúť stádo mimo Ohradnik naháňaním cez bránu. Vždy sa nám otočia a prebehnú cez Nás. Nahame ich vždy 5ti ale sme neúspešný. Reakcie tipu nechaj ich tam alebo pod prosím neriešte potrebujem osvedčený trik alebo fintu ako ich natlačíme cez bránu do zimoviska. Ďakujem.
Nevím, kolik jich máte. Na psa asi zvyklé nebudou. Chodí na kýbl se šrotem? Asi ne...
Zmenšovala bych jim výběh. Posunula bych je směrem k bráně a přehradila bych výběh. až se uklidní, zase bych je posunula, otevřela bránu a výběh znovu zmenšila. A tak dál, dokud neproběhnou bránou. Nedělejte to najednou a netalčte je moc, aby nepřeskočili v panice přes ohradu. Případně je člověk, na kterého jsou zvyklé může lákat na kbelík se šrotem, ale musí stát dál od brány, aby se nebály, asi nejsou moc zvyklé na manipulaci.
Hlavně vše v klidu, nestrašte je, když jsou vyděšené, semknou se do skupiny a nic s nimy nepořídíte. Počkejte si, ony půjdou.
Tohle jde dobře s ovčí sítí, nevím zda ji máte, nebo si půjčit. síť má 50 metrů a dá se s ní dobře manipulovat, když přepichujete kolíky.
Takhle to děláme s jehňaty na pastvě i ve stáji a to je jak pytel blech, ale nakonec to vždy klapne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já abych dostal zvířata na zimoviště, tak jsem se 60 ovcema šel 2,5km. Počkal jsem až v listopadu nasněžilo, aby po cestě nebylo nic, co by mohly ochutnávat, aby se mi nezastavovaly a vyrazili jsme přes pole, louky, lesy, potoky i skrz vesnici v hlavní silnici. Mám je bez příkrmu, ale za kyblíkem stejně chodí.
Člověk který potřebuje zvířata nějak ovládat, na ně prostě musí mít něco, čím je ovládat dokáže a je jedno jestli to je ovčácký pes, kyblík s něčim dobrym a nebo třeba že chytne vůdce stáda na vodítko a ostatní jdou za nima.
Každopádně zvířata se lépe vedou za sebou než tlačí před sebou a taky v místech kde jsou zvyklé že to není průchozí a vy jim to najednou zprůchodníte (brána) jsou najednou zmatený a nechce se jim skrz. Já když smotám lanka na příčce na pastvině a nechám tam samotné tyčky, tak i okolo nich se mi ovce bojí projít. Proto je lepší chodit před nima, že jim ukážete cestu že to jde. A pokud to teda na zimoviště není moc daleko, tak jim můžete postavit průhon a nechat bránu otevřenou a ony vám tam třeba pujdou za chvíli samy od sebe.

Jo, jak píše Kostey, musí jít za Vámi, ne je honit před sebou, pak nevědí, kam mají jít. A když vezmete tu jednu na vodítko, párkrát s ní projdete skrz bránu a ještě kousek, ona půjde za Vámi, protože jí budete na dozadu natažené dlani nabízet kousky nějaké dobroty. A ty ostatní pak se přidají. Chce to několikrát zkusit bez nervů a bez honění, ono to půjde. Já chodím s celým stádem po celý rok, ale taky jsem je to musela naučit.
Počkejte až napadne sníh a až uvidí že není co žrát tak půjdou samy, u nás je z letní pastvy musím na zimu odvážet na vozíku a každoročně je to dřina je do něj dostat, jednou mě zaskočila brzká zima a zničeho nic napadlo 20cm sněhu, musel jsem rychle nasadit na auto řetězy vzít vozík a přejet k nim přes louku tím sněhem, stály tam v chumlu jako sochy a jen jsem otevřel vozík skákaly mi tam samy jak o závod ML.

Bekkky
napsal(a):
Vše se dá naučit, psa jsem měla na vodítku ve předu..
Bekky, to je krásná fotka.
Je fakt, že tady byla před holkama louka, ale nechodím s nima, když jsou opravdu hladové. To je nebezpečné, pokud mají ovce opravdu hlad a chtějí se dostat ke žrádlu, tak je nedostanete pryč ani se psem. Prostě se zaseknou, semknou dohromady a je to v háji. Normálně je nechám je tak dvě hodiny pást a pak jdem.

Týjo, to je pořádná masa masa :) Kolik jich máte?

Bekkky: Paráda! A já se tu vytahuju přesunem 60 kousků. Jsem naprostej břídil oproti Vám

pinterest mi to taky poslal, krásné foto... Hlavně nevím, jak by to dali psi a upřímně, kdo by přešel takovejhle most? Asi bych se pos...lekala.
oreb, nebo to dáváte s kozama běžně po cestě domů? A ještě je u toho přepočítáte?
Jednou jsem s nima šla přes takovou starší lávku a úplně jak ve filmu se to začlo hroutit a po poslední ovci to spadlo a pes už musel do vody...

Bekkky
napsal(a):
pinterest mi to taky poslal, krásné foto... Hlavně nevím, jak by to dali psi a upřímně, kdo by přešel takovejhle most? Asi bych se pos...lekala.
oreb, nebo to dáváte s kozama běžně po cestě domů? A ještě je u toho přepočítáte?
Jednou jsem s nima šla přes takovou starší lávku a úplně jak ve filmu se to začlo hroutit a po poslední ovci to spadlo a pes už musel do vody...
No, to teda fakt není pro lidi. A kdysi mi pes nechtěl přejít přes můstek nad řekou, prootže tam chyběla prkna. Tak jsem přeskočila já a začala kňučet. Z lásky ke mně to taky přeskočil a šel mě zachraňovat. A to byl skoro normální most. Ale i takovouhle lávku na fotce musel někdo postavit a ten se asi bál míň než my .

napsal(a):
Na tohle by asi nestačila ani Bekky, i když její ovce by to zvládly .
Pokud to unese stádo ovcí, tak by to snad uneslo i mě. Dobrý pocit bych neměl, ale přešel bych to. Dělat na plošině na 20 patrovém baráku mi nevadilo, pokud nefoukal moc velkej vítr. Ale nevím jak by se to líbilo psovi, mám pocit, že by to přejít odmítl
tom.tady
napsal(a):
Bekky: ještě ses nepochlubila, kolik jich na té fotce je ...
Snažil jsem se spočítat nóžičky a zkřížily se mi oka. Ale vypadá to k litru, jestli teda nejsou nafotošopovaný .
Trochu uber,1000 je delší had
Ale pořád přemýšlím, jak je udělaná ta fotka s lávkou, myslím, že to jsou ovce vyfocený v uličce a pak je udělaný to pozadí... a to jehně v předu.
Zdravicko. Som nesmierne spokojný že sme to dnes dali síce na 3x nalákať do takej ohrady ktorú sme stĺkli s kamarátom ale nakoniec sa podarilo. Nepomáhalo naháňanie suchý chlieb prosenie a ani vodítko pre Psa.4 dni sme dávali do ohrady v U tvare zrno a suchý chlebík a dnes sme ich zatvorili síce nám niektoré utiekli slepodseolo sa :) ďakujem za rady inak.
PS K tej príležitosti sme kontrovali struky a myslím že u niektorých už je za päť dvanásť :) takze už spokojne čakáme na prvý pôrod lebo 3 už vyzerajú ako keby mali vzlietnuť.

Dobrá práce!
Laik by neřekl, kolik dá i taková banální záležitost, jako přemístit zvíře z bodu A do bodu B, práce (energie, času a nervů...), že?

napsal(a):
Dobrá práce!
Laik by neřekl, kolik dá i taková banální záležitost, jako přemístit zvíře z bodu A do bodu B, práce (energie, času a nervů...), že?
Svatá pravda!