Včera se mi stala nepříjemná věc po obahnění sem chtěl dát ovci s jehňaty do kotce. Ovce mi vždy jde za jehňaty klidně a v kotcích se starají a vůbec nejsou plaché ale tahle divoška moc nechtela jít za jehňaty nakonec do kotce vlezla ale když jsem ji krmil a dával vodu divočila byla vyplašená což mi jiné nedelají jehňat si ani moc nevšímala ale již byla napitá dala jim ve stádě tak jsem jí dal vodu seno a nechal ji v klidu ale ráno byla jehňata slabá a nenapitá ovce div nevyskočila z kotce když jsem vešel do chlíva jehňata sem napil z láhve a ovci vyřadím takovou matku nechci to je jisté je to 1 z 17 obahněných žádná v kotci nemá problém myslíte že byla chyba je dát do kotce ? Že by se ve stáde starala ? Napojil jsem jehňata a vrátil je do stáda ať mají šanci v kotci to bylo beznadejné hned jsem tam dal dalši obahnenou z rána a ok ta je krotká a zajimá se jen o jehně. Asi už pro ty malé nic moc udelat nemůžu že ? Na flaškování nemám chuť je to zbytečné a na čas náročné :(.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano byla to chyba. Mam jednu takovou, vloni nezabrezla kdyz ji byl necely rok a letos se snad povedlo, ma termin cca za mesic, ale nevypada zatim. Ta je schopna probehnout clovekem nebo mezerou 10cm i kdyz sama ma skoro pulmetr prez bricho. Jestli se po porodu s jehnatama nesklidni tak z ni bude hromada klobas. Jinak je to krasna velika ovce, ale v hlave ma o kolecko navic. Jeji matka byla stejna.
Bez zasahu co jste udelal by mlade myslim odvedla bez problemu, ale vysledek by byl ze byste mel dalsi posu_ky ve stade. Nekomu to nevadi, na neco je to uplne na prd.
No sem taky toho názoru bohužel jsem dělal to co jindy a sem zvyklí že ovečky se v kotci uklidní. Teď je i s jehňaty ve stádu a volá si je tak třeba se chytí když na nohy ještě můžou a dostali z lahve jsem zvědav až se vrátím domů bohužel práce mi nedovolí být doma ale i pokud to dají jehňata i ovce půjde z chovu. Jen lidsky je mi to proti srsti abych o ne přišel člověku je jich líto příště budu vědet že divošky lepší nechat tak že v kotci se neuklidní.

No jeste taky zalezi jak je ten kotec velkej. Mozna by "rozchodila" kotec o rozmerech 5x5m jen pro ni a pro jehnata :) Klasicke chouly co jsem u chovatelu ruznych plemen videl jsou nekdy i cca 1,5*1,5 a to bych vyskocil i ja.

Fakt se ta ovce nedá víc ochočit? Každá je jiná, ale kdybyste si s ní dali práci, nepovedlo by se to? Můžu psát jen ze zkušenosti s kozami, ale snad je to podobné. Když se podaří ochočit matku, byť složitě, její kůzlata už se chovají líp, protože ona už neutíká a nenaučí je to. Zůstane trochu plašší než ostatní, ale i to postupně zmizí, pokud se s ní častěji manipuluje.

Ta moje prosla pokusama o socializaci, chodila i na prikrm kdyz dostavaly kremelinu. To se ale nedela furt, takze zapomnela takze prez rok zdivocela zase, prezila 2x strihani, parkrat prehaneni a ted ( snad pred porodem ) uz z chlivka nevyrazi jak delova koule ale bud stoji nebo popojde. No uvidi se. Rozhodne bych ji ale nezavrel protoze by to dopadlo takhle.

Ten rozdíl mezi kozami a ovcemi nebude asi zásadní, ale já mám dojné kozy, čili s nimi manipuluju denně, navíc i ty, které se nedojí, jsou zvyklé na lidi, při krmení chodím mezi nimi, drbu je, když procházím okolo. Jo, takže to bude v tom, že se k nim během roku moc nepřibližujete, nemáte důvod, ani to třeba nejde.

Kozy podle me jsou chytrejsi, takze muzou jit do vetsich extremu at jednim nebo druhym smerem. A ta manipulace a dojeni to samozrejme urychli. K ovcim chodim ale treba prez sezonu jen nosim vodu, obcas hodim kus chleba, pribehnou pozerou odejdou, nemazlim je. Nechci si na sebe uplyst bic v podobe urvanejch mrch :).

napsal(a):
Kozy podle me jsou chytrejsi, takze muzou jit do vetsich extremu at jednim nebo druhym smerem. A ta manipulace a dojeni to samozrejme urychli. K ovcim chodim ale treba prez sezonu jen nosim vodu, obcas hodim kus chleba, pribehnou pozerou odejdou, nemazlim je. Nechci si na sebe uplyst bic v podobe urvanejch mrch :).
Jo, to máte pravdu, ale když je jich víc, nerozmazlíte je tím, že je podrbete všechny jednu po druhé, když chcete Vy. Kdyby byla jedna, tak jo. Jen že by třeba bylo té ovce škoda, jestli je dobrá a jediná závada je neochočenost.
Kotce mám malé 1,5*1,5 m a po 4 až5 dnech dávám matky do skupinek a nebyl doted problém ale uznávám že všechny zvířata jistě nejsou stejná. U koz je to s tím kontaktem s lidmi asi jiné když se dojí. Já mám tuto ovci rok ještě s jinými od chovatele co je neměl moc zvyklé na lidi ale za rok v mém chovu a teď už jsou měsíc zavřené každý den jim nosím senáž do jeslí v hale tak už si zvykly aspoň ve skupině a ostatní ovce od tohoto chovatele jsou ok nebyl s jehňaty ani přesuny problém. Tato ovečka je asi divoch a na extrémy mi všichni zkušení u nàs radí selekci :( ale rád bych těm malím pomohl dam jim trochu příkrm ale asi nemůžu jinak pomoci...podpořit pouto s matkou ?

Pouto s matkou podporite podle me jen tak ze matka bude mit volnost a nebude stresovana.

Stane se, taky jsem par takovejch bot udelal, treba ze jsem ovce zavrel pred porodem ve chlivku a prisel jsem o krasnou jehnici a jsem presvedcenej ze venku by stara odrodila obe. Pro priste budete uz vedet.

Marcel01, asi byste je mohl leda občas chytnout a nakrmit pro jistotu zpočátku. Čím víc se teď budete kolem matky motat, tím to bude asi pro ty malé horší, čili nic nedělejte, myslím.
marcel01
napsal(a):
Ano budu se snažit jen aby zatim měli šanci hledat matku a držet se jí trochu je podporovat zpočátku lahví ale jen teď pokud se nechytnou flaškáče nechci s tím mám blbou zkušenost.
Já myslím, že to vše děláte dost dobře, jestli je mladá, tak se může uklidnit, někdy mají tenhle problém ovce, které byly moc brzo odtržené od mámy. Zafixujou se na jinou ovci, nebo jehnici a nechtějí pak ze stáda. Taky máme pár kousků, většinou se postupně srovnají, ale nejsou plně k člověku důvěřivé.
marcel01
napsal(a):
Včera se mi stala nepříjemná věc po obahnění sem chtěl dát ovci s jehňaty do kotce. Ovce mi vždy jde za jehňaty klidně a v kotcích se starají a vůbec nejsou plaché ale tahle divoška moc nechtela jít za jehňaty nakonec do kotce vlezla ale když jsem ji krmil a dával vodu divočila byla vyplašená což mi jiné nedelají jehňat si ani moc nevšímala ale již byla napitá dala jim ve stádě tak jsem jí dal vodu seno a nechal ji v klidu ale ráno byla jehňata slabá a nenapitá ovce div nevyskočila z kotce když jsem vešel do chlíva jehňata sem napil z láhve a ovci vyřadím takovou matku nechci to je jisté je to 1 z 17 obahněných žádná v kotci nemá problém myslíte že byla chyba je dát do kotce ? Že by se ve stáde starala ? Napojil jsem jehňata a vrátil je do stáda ať mají šanci v kotci to bylo beznadejné hned jsem tam dal dalši obahnenou z rána a ok ta je krotká a zajimá se jen o jehně. Asi už pro ty malé nic moc udelat nemůžu že ? Na flaškování nemám chuť je to zbytečné a na čas náročné :(.
A určitě jste si jistý že jehňata patří k dané ovci? Možná blbá otázka, ale stát se to může. Takhle divočejší bývají občas prvničky. Za dva tři dny si ale na jehně zvyknou. Už se mě několikrát stalo, že jsem ve stádu našel více jehňat a ovce už byly vyčištěny, tak že byl problém dohledat matku - matky. Musel jsem dlouho sledovat které jehně si která ovce "přivlastňuje".
Matkou jsem si jistý byla v tu chvíli jediná a čistila se. Teď jsem dorazil domů a příroda to rozhodla tak že jedno jehně je s matkou a zdá se že je napité hbyté a v pohodě a druhé to nezvládlo a pojde nechám ho tedy v klidu dožít už podle mně nic nemá cenu pokud se neudrží a to druhé snad bude dobré ve stádě s matkou.

Marcel01...každá ztráta mrzí. Získané zkušenosti bývají někdy drahé. Ale je dobře, že alespoň 1 se "vrátilo". Pokud jinak bude dobrá matka, plachost by pro mě nebyl důvod k vyřazení. Mám každoročně přibližně 20 rodících ovcí a jedna z nich je úplně stejný plašan. Za 4 roky neudělala velký pokrok. Pokud je u mě celé stádo, žere s velkou opatrností z ruky, ale udělat prudčí pohyb, ona zdrhne, ostatní zůstanou.Zavřít ji nemohu, vyskakuje z choulu. První jehně si nechala málem vzít jinou ovcí. Ale ostatní roky je vzornou matkou a jehňata po ni plachá nebyla.

Bekkky
napsal(a):
Jak se humáně utrácí čerstvě narozené jehně?
Omráčit a vykrvit?
jako všechno.
nebo předávkování narkotiky, ale mrtvola pak není jedlá ani pro psa.