Šestidenní kůzle-nestoji

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2018 08:37
Fiba

XXX.XXX.22.242

V sobotu koza porodila jedno kůzle, neměla o ně zájem
Nechala ho ležet neočištěne, malé ale živé, vzali jsme ho domů do tepla osušili dali mlezivo přes stříkačku
Udržovali v teple.
Druhý den už pilo z flašky krásně, veterinář napíchl selen vitamíny pro jistotu i ATB. Řekl že mu moc šancí nedává, že má moc slabé nohy.
Nevzdavame to,. Krmíme pravidelně přes flašku
Pěkně žere, vylučuje dobře jenom na nohy se nechce postavit, snaží se ale nohy jsou pořád slabé.

Chtěla bych vědět jestli má někdo podobnou zkušenost
Za jak dlouho se postaví nebo co bych ještě mohla. Udělat..

2.2.2018 08:59
marcel01

XXX.XXX.50.151

Má zkušenost s jehňaty které jsem se takto párkrát snažil odchovat bohužel není kladná, když už jste se do toho pustila musíte se snažit vytrvat není vyloučené že zesílí a postaví se pokud dostalo dost mleziva mně se to jehně taky postavilo ale v cca 14 dnech ho dostaly klostridie je to časově náročné a výsledek nejistý odvržení flaškáči i když stojí většinou špatně rostou.

2.2.2018 10:42
Fiba

XXX.XXX.252.130

Děkuji za zpětnou vazbu, určitě vytrváme.
Dokud má chuť k jídlu tak snad nějaká naděje je.

2.2.2018 11:23
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja takle odchovavam jehne... tak muzete mrknout co tam pisou zkuseni piplaci... a co pisu ja sama...https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3433397/nedonosenec#a3435625.

2.2.2018 11:54
Fiba

XXX.XXX.252.130

Jj četla jsem to a sleduju váš příběh.
Jen by mě zajímalo kdy by se mohlo asi tak postavit.
Krmíme cca co tři hoďky, střídáme se celá rodina, polohujeme, masirujeme, v košíku se začíná stavět už samo, protože tam má oporu, ale když ho mám na zemi tak se mu nožičky rozjíždí do všech stran, klouže mu to.

2.2.2018 12:01
lilo

XXX.XXX.201.210

To bude dobre.. jakmile tam neni nejaka obrna tak po pichnuti selenu pocitejte treba tri dny... nas veterinar selen po trech dnech jeste zopakoval.. jinak mi tam zkusene radili i tri tydny ale na klouzave podlaze mu to pujde tezko.. jinak jestli uz je 6denni muzete prodluzovat dobu mezi krmenimi a zvysovat davku... aby jste nemusela vstavat co tri hodiny... a nocni kojeni dejte treba ve 12 a pak az v 6 rano...

2.2.2018 13:34
Fiba

XXX.XXX.252.130

Ještě se zeptám na krmnou dávku krmíme 80ml co tři hoďky takže za den vypije asi 640ml je to dost?

3.2.2018 15:01
Fiba

XXX.XXX.252.130

Dneska se začalo stavět samo vzali jsme ho ke koze pocucat (koza nejeví o kůzle zájem, ale cucat ho nechá) no nic moc párkrát si cuclo, z flašky tahá jako drak.
Nechala jsem ho nachvilku v chlívků a tam se postavilo
Neklouže mu to tam jako doma na plovoučce.
Pak se začlo stavět doma v koši, sice nožičky se mu
Třesou, ale fakt se snaží. Dneska má týden.
Myslíte že ho jak pořádně zesílí upichnu k nějaké kozeně? Přijme ho některá? Máte zkušenosti s tímhle?
Loni mi koza porodila trojčata a ta co žádné kůzle neměla se rozdojila a pomáhala jí v krmení.

3.2.2018 18:31
lilo

XXX.XXX.201.210

Jestli ho jeho matka vylozene nebije... mohla by jste to zkusit s ni... a nebo odchov komplet na lahvi...mam vlastni zkusenost kdy jsem tydeni kuzle podstrcila pod prvorodicku co mela jedinacka... kuzle jsem popatlala v plodove vode a strcila ji ho pod nos prvi oblizat a pak hnet ke struku... a kupodivu to proslo.. podruhe kdyz jsem se snazila dat te stejne koze jedno z trojcat tak uz se to nepodarilo... takze asi jak ktera koza v jakem rozpolozeni ji zastihnete... jak se vam podari prebit ty prirozene pachy... atd...

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2018 20:04

Jak píše lilo, může se to podařit, nejlíp když zastihnete kozu hned po porodu, jestli nějakou ještě máte. Když bude olizovat svoje kůzle a tohle o něj trochu upatláte, mohla by ho nechat napít. Ale pozor, aby si pak ještě dobře všímala toho vlastního, to přidané by jí mohlo připadat schopnější a vlastní by mohla nechat. Asi se to nestane, jen že i tohle je možné.

3.2.2018 20:34
Fiba

XXX.XXX.252.130

lilo napsal(a):
Jestli ho jeho matka vylozene nebije... mohla by jste to zkusit s ni... a nebo odchov komplet na lahvi...mam vlastni zkusenost kdy jsem tydeni kuzle podstrcila pod prvorodicku co mela jedinacka... kuzle jsem popatlala v plodove vode a strcila ji ho pod nos prvi oblizat a pak hnet ke struku... a kupodivu to proslo.. podruhe kdyz jsem se snazila dat te stejne koze jedno z trojcat tak uz se to nepodarilo... takze asi jak ktera koza v jakem rozpolozeni ji zastihnete... jak se vam podari prebit ty prirozene pachy... atd...

Zkusím první s maminou snad to vyjde, ještě mám dvě kozy čekatelky tak pak ještě tahle možnost podstrčením, uvidíme no.
Zatím je ještě slabá na ty nohy, zůstane doma v teple dokud pořádně nezesili.

3.2.2018 21:15
lilo

XXX.XXX.201.210

No ale opatrne... kuzle nejak voni... voni kdyz zere mamino mliko... cuchaj si k zadku... takze to opatlani musi byt komplet od hlavy az po zadek... ja kdyz jsem davala tu svoji pod nahradni matku ta nastesti mela jen jedinacka... tak to kuzle bydlelo v bedne doma... nesmrdelo svoji matkou... tak to si myslim ze hodne pomohlo... protoze kdyz jsem zkousela podstrcit to z tech trojcat tak to zilo pod matkou s ostatnimi... sice v jine koji ale zkratka smrdelo svoji matkou... obe kuzlata byly tenkrat tak tyden stary...

4.2.2018 12:13

marcel01 napsal(a):
Má zkušenost s jehňaty které jsem se takto párkrát snažil odchovat bohužel není kladná, když už jste se do toho pustila musíte se snažit vytrvat není vyloučené že zesílí a postaví se pokud dostalo dost mleziva mně se to jehně taky postavilo ale v cca 14 dnech ho dostaly klostridie je to časově náročné a výsledek nejistý odvržení flaškáči i když stojí většinou špatně rostou.

Ve 14. dnech může zemřít tak promile jehňat na klostridie. Ano je to sice teoreticky možné, ale v praxi na klostridie trpí až pozdějc, protože ve 14 dnech ještě neprodukují dost trypsinu který je spouštěč celého procesu a jsou ještě pod dost velkou laktogenní imunitou.

4.2.2018 12:45
Fiba

XXX.XXX.252.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ve 14. dnech může zemřít tak promile jehňat na klostridie. Ano je to sice teoreticky možné, ale v praxi na klostridie trpí až pozdějc, protože ve 14 dnech ještě neprodukují dost trypsinu který je spouštěč celého procesu a jsou ještě pod dost velkou laktogenní imunitou.

Tak myslíte že má šanci přežít?
do kterého dne je to ještě rizikové?

4.2.2018 13:25

Rizikové to je dost dlouho, ale s tím si hlavu nedělejte. Osobně bych ho nechával u ostatních zvířat ať si navzájem na sebe zvykaj, ať z něj neudělaj otloukánka a domů bych ho netahal. Kor ne na klouzavou podlahu, kde nemůže pořádně chodit. Když bude moct chodit, tak mu nohy rychle zesílí. V košíku nebo na klouzavé podlaze mu to moc prospívat nebude.
Nechával bych ho pít od kdejaké jiné kozy která má dost mlíka, ale tak aby nebylo ochuzené zas nějaké jiné. Kůzle se může taky naučit mlíko od koz krást. Pokud by bylo mlíka nedostatek tak přikrmovat mléčnou náhražkou.

Šanci přežít bych řekl že má, pokud dostalo dost mleziva, ale když to řeknu ošklivě, tak jde o to za jakou cenu to bude, kolik práce s tím budete mít. Pokud jste mu ale už obětovala týden, tak vydržte

13.2.2018 16:36

To je nádherné. Jen aby nezačalo štěkat .

13.2.2018 16:49

Enterotoxémií je víc druhů a jsou i takové, kterým naopak vyhovuje, že trypsinu je ještě málo. a flaškáče mají tyhle typy rády. mají rády, když je ve střevě dost substrátu k množení, a to se u dobře krmených flašek stává, plus laktogenní imunita u flaškáče na sušáku taky není. ale umí to pokosit i jedináčka plodné bahnice.

dobře, ani zdaleka nejsou tyhle věci tak časté, jak klasická enterotoxemie z cl. perfringens typ D, ale stává se.

13.2.2018 19:37

Enterotoxémií je víc druhů a jsou i takové, kterým naopak vyhovuje, že trypsinu je ještě málo. a flaškáče mají tyhle typy rády. mají rády, když je ve střevě dost substrátu k množení, a to se u dobře krmených flašek stává, plus laktogenní imunita u flaškáče na sušáku taky není. ale umí to pokosit i jedináčka plodné bahnice.

dobře, ani zdaleka nejsou tyhle věci tak časté, jak klasická enterotoxemie z cl. perfringens typ D, ale stává se.

Nesnaž se mě prosím chytat za slovo, případně mě jen doplňuj nebo opravuj pokud napíšu nějakou blbost, dík
Nenapsal jsem že to enterotoxemie nemůže být, protože když je málo trypsinu tak tou hrozbou je typ B a C, ale to je jak píšu promile kusů uhynulých na enterotoxemii.
Nechtěl jsem se kdovíjak rozepisovat o typech enterotoxemí, kdo chce tak si to může nastudovat ale rozepisovat se tu s tím nemá moc cenu, většinou to lidem stejně chcípá na typ D.

A o tom jak píšeš, že flaškáči na sušáku nemaj laktogenní imunitu bychom tu spolu mohli polemizovat. I když nepředpokládám, že je ono kůzle právě na sušenym mlíku.

13.2.2018 19:50
Fiba

XXX.XXX.54.72

Nesnaž se mě prosím chytat za slovo, případně mě jen doplňuj nebo opravuj pokud napíšu nějakou blbost, dík
Nenapsal jsem že to enterotoxemie nemůže být, protože když je málo trypsinu tak tou hrozbou je typ B a C, ale to je jak píšu promile kusů uhynulých na enterotoxemii.
Nechtěl jsem se kdovíjak rozepisovat o typech enterotoxemí, kdo chce tak si to může nastudovat ale rozepisovat se tu s tím nemá moc cenu, většinou to lidem stejně chcípá na typ D.

A o tom jak píšeš, že flaškáči na sušáku nemaj laktogenní imunitu bychom tu spolu mohli polemizovat. I když nepředpokládám, že je ono kůzle právě na sušenym mlíku.

Není na sušeném, má přímo Od maminy.

13.2.2018 21:56
roklanka

XXX.XXX.46.235

Jsem starej piplal a většinu kůzlat jsem vypiplala a přežila. Týdenní kůzle vypije tak 150ml a krmila bych ho 3-4 x denně s noční pauzou klidně 7hod. Někdy může vypít víc, někdy nechá, nenutila jsem žádné a pozvolna přidávala.Nubije jsou pomalejší, klidnější, než český.

13.2.2018 22:44
Fiba

XXX.XXX.54.72

roklanka napsal(a):
Jsem starej piplal a většinu kůzlat jsem vypiplala a přežila. Týdenní kůzle vypije tak 150ml a krmila bych ho 3-4 x denně s noční pauzou klidně 7hod. Někdy může vypít víc, někdy nechá, nenutila jsem žádné a pozvolna přidávala.Nubije jsou pomalejší, klidnější, než český.

Děkuji Roklanko, ma 17 dní a vypije 200-250ml 5x denně noční pauza 6-7 hodin, stejně jsem nervózní jestli má dost. Je to naše první piplaci kůzle, jinak se holky starají samy. Máme české hnědé a nubijky. Krmí a dojí celá rodina, kdo je zrovna doma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík