Boule na krku u kůzlat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2007 00:13

Máte někdo zkušenost s tímto problémem? Objevilo se to u burských kůzlat asi v 10 dench věku, vypadá to jako zvětšená štítná žláza, ale kozy dostávají minerálie s jódem. Horké to není ani tvrdé. Měl to už loňský kozlík a po čase to zmizelo. Letos to mají některá kůzlata znovu. O co může jít? Poraďte!

hanka mkf

29.4.2007 22:34
hanka mkf

petra136 napsal(a):
Máte někdo zkušenost s tímto problémem? Objevilo se to u burských kůzlat asi v 10 dench věku, vypadá to jako zvětšená štítná žláza, ale kozy dostávají minerálie s jódem. Horké to není ani tvrdé. Měl to už loňský kozlík a po čase to zmizelo. Letos to mají některá kůzlata znovu. O co může jít? Poraďte!

Pravděpodobně zvětšené mízní uzliny. Měla jsem to u jedné hermafroditky, ale žila s tím bez obtíží. Jsou to takové dva velké hrboly pod krkem. I veterináře jsem se na to ptala a ten říkal, že by léčení bylo nákladné a ani ne extra úspěšné.

Kůzle to přežilo, jinak bylo vitální a žralo normálně.

Takže nic než doporučit, aby se na to mrkl odborník veterinář.

Hanka MKF

30.4.2007 00:04

hanka mkf napsal(a):
Pravděpodobně zvětšené mízní uzliny. Měla jsem to u jedné hermafroditky, ale žila s tím bez obtíží. Jsou to takové dva velké hrboly pod krkem. I veterináře jsem se na to ptala a ten říkal, že by léčení bylo nákladné a ani ne extra úspěšné.

Kůzle to přežilo, jinak bylo vitální a žralo normálně.

Takže nic než doporučit, aby se na to mrkl odborník veterinář.

Hanka MKF

ahoj Hani,
veterinář mi na to koukal loni a nevěděl si rady, kozlík to přeži v pohodě a nyní je z něj krásný plemeník na Pěnčíně. Zkoušel mu dávat antibiotika, jód a tak a nic nepomohlo. Nakonec mu to asi na půl roce zmizelo samo, ale nemečí.
Jinak boule je spíše jedna, nevypadá to na uzliny. Je možné, že to bude tukové - je to měkké a ani to není horké. Kůzlata mají přírůstek skoro 300 g, takže by to bylo reálné. Ale moc by mě stejně zajímalo, co to je!

hanka mkf

30.4.2007 00:42
hanka mkf

petra136 napsal(a):
ahoj Hani,
veterinář mi na to koukal loni a nevěděl si rady, kozlík to přeži v pohodě a nyní je z něj krásný plemeník na Pěnčíně. Zkoušel mu dávat antibiotika, jód a tak a nic nepomohlo. Nakonec mu to asi na půl roce zmizelo samo, ale nemečí.
Jinak boule je spíše jedna, nevypadá to na uzliny. Je možné, že to bude tukové - je to měkké a ani to není horké. Kůzlata mají přírůstek skoro 300 g, takže by to bylo reálné. Ale moc by mě stejně zajímalo, co to je!

No ono to je měkké, není to horké.
Minulý rok jsem to měla prvně.
Kdybyste sem dala fotečku, tak by to možná něco někomu řeklo.
Jinak pokud jste poblíž Semil tak k nám jezdí velice fajn a solidní pan doktor MVDr. Milan Krupka. Opravdu nemůžu si ho vynachválit. Je z mladší generace, sám chová včely, má vztah k hospodářským zvířatům, poradí a když má čas tak si rád popovídá. Musím říci, že i pochválí. Moc si ho vážím nejen jako veterináře, ale i jako člověka - takový Herriot.
Tel. číslo: 604/384 874 Bydlištěm tedy v Jičíně
Zkuste se s ním poradit.

Hanka MKF

15.6.2011 12:14
mafrin

XXX.XXX.147.19

Zdravím, našla jsem tuto starou diskuzi. Včera jsem si všimla u jedné ze dvou 4-týdenních koziček menší boule na krku, nahoře, těsně pod bradou. Den předtím jsem jí tam nahmatala drobné hrbolky, jako kdyby si krk o něco odřela, ale na kůži není skoro nic vidět. Nevypadá, že by ji to bolelo. Kozičky se narodily ca o 10 dní, zpočátku byly slabé (hlavně ta druhá). Dávala jsem jim selen+ vitamin E a vitamíny A,D. Brzy jsem ale přestala, možná to byla chyba. Ta druhá, co byla po porodu slabší, měla i "gumovou" 1 přední nožičku (to se jí spravilo za 2 dny,) na krku nic viditelného nemá. Dala jsem jim včera oběma znovu vitamíny i selen, brzy přijede veterinář, ale zajímalo by mě, jestli někdo něco může poradit. Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík