Poděkování Jiřince a prosba o radu - ochrnutí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2009 13:02
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Ahoj všem!

Na začátku chci moc a moc poděkovat Jiřince - nebýt jí, tak jsme zakopávali - volali kafilérku - pro naší nejlepší plemennou kozu Emilku. Po rozběhnutí porodu začala strašlivě tlačit a naříkat, po hodině se nic nezměnilo, jen byla už úplně mokrá a vyčerpaná a když jsem do ní záhla, zjistila jsem, že kůzlátka jsou vzpříčená a zamotaná. Veterinář operoval, radil mi po telefonu, ale všechno marné. Tak jsem zoufale obvolávala kamarádky zootechničky, marné též. Až Jiřinka všechno zahodila a neváhala, lezla po čtyřech ve vzorně vypraných luxusních riflích a z Emilky za hrozného naříkání budoucí matky kůzlata rozmotala a vytáhla... Hororový porod přežil pouze kozlík, ale je to fešák a Emilka i my z něj máme radost.

Moc a moc děkujeme!!!

A ještě jsem Vás všechny chtěla poprosit o radu, zda jste se s tím někdo nesetkal. Z trojčat se krásná kávová kozička narodila celá ochablá, nepila. Týden jí krmíme po 3hod, ale žádné zlepšení. Dostává vitamíny a selen inj. Je jakoby ochrnutá, na zadních nožkách má atrofované svaly. Doktor říkal, že to nejspíš nepřežije, že máme pokračovat a uvidí se. Ona umřít nehodlá, je to neuvěřitelná bojovnice, leze po kolínkách, zadní nohy tahá za sebou. Pronásleduje takhle venku kozy, snaží se přicucnout... Přidržuji jí pod kozou, nějaké minimální zlepšení tam asi je, na vteřinu se na zadní nohy postaví, ale jde to hrozně pomalu. Nic jí nebolí, tak jí necháváme, chodím jí jen přidržet, aby se napila. Nesetkal jste se s tím někdo? Moc bych si přála, aby to zvládla...Napište mi někdo, že jste měli takové kozí miminko, co to rozchodilo...:-(

21.4.2009 14:22
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

androvamilada napsal(a):
Ahoj všem!

Na začátku chci moc a moc poděkovat Jiřince - nebýt jí, tak jsme zakopávali - volali kafilérku - pro naší nejlepší plemennou kozu Emilku. Po rozběhnutí porodu začala strašlivě tlačit a naříkat, po hodině se nic nezměnilo, jen byla už úplně mokrá a vyčerpaná a když jsem do ní záhla, zjistila jsem, že kůzlátka jsou vzpříčená a zamotaná. Veterinář operoval, radil mi po telefonu, ale všechno marné. Tak jsem zoufale obvolávala kamarádky zootechničky, marné též. Až Jiřinka všechno zahodila a neváhala, lezla po čtyřech ve vzorně vypraných luxusních riflích a z Emilky za hrozného naříkání budoucí matky kůzlata rozmotala a vytáhla... Hororový porod přežil pouze kozlík, ale je to fešák a Emilka i my z něj máme radost.

Moc a moc děkujeme!!!

A ještě jsem Vás všechny chtěla poprosit o radu, zda jste se s tím někdo nesetkal. Z trojčat se krásná kávová kozička narodila celá ochablá, nepila. Týden jí krmíme po 3hod, ale žádné zlepšení. Dostává vitamíny a selen inj. Je jakoby ochrnutá, na zadních nožkách má atrofované svaly. Doktor říkal, že to nejspíš nepřežije, že máme pokračovat a uvidí se. Ona umřít nehodlá, je to neuvěřitelná bojovnice, leze po kolínkách, zadní nohy tahá za sebou. Pronásleduje takhle venku kozy, snaží se přicucnout... Přidržuji jí pod kozou, nějaké minimální zlepšení tam asi je, na vteřinu se na zadní nohy postaví, ale jde to hrozně pomalu. Nic jí nebolí, tak jí necháváme, chodím jí jen přidržet, aby se napila. Nesetkal jste se s tím někdo? Moc bych si přála, aby to zvládla...Napište mi někdo, že jste měli takové kozí miminko, co to rozchodilo...:-(

K porodu se nechodí v montérkách od hnoje
Jinak to co popisuješ s kozičkou, to je celá moje Kalupinka. Narodila se jako trojče, takže nic moc velká, napoprve se napila od kozy dobře, páč jsem ji přidržovala, ale to bylo na dlouhou dobu její první a poslední stání na nohách. Pak už se nepostavila a nepostavila. Tak jsem ji položila do kuchyně ke kamnům ( narodila se za dost velké zimy během myslím února - už je to nějaký pátek ) do bedýnky od rohlíků. Tam ležela dobrý měsíc, nebo možná i dýl. A nepostavila se, ani náhodou, ani nožkama nehla. To bylo všechno, co nemohla. Ale když chtěla flašu, spustila ryk až se prolamoval strop . A chlemtala o sto sedm !! No zabijte takové zvíře, to snad ani dost dobře nejde.
Nebudu zapírat, že v kuchyni zavazela, musela jsem pod ní neustále vytírat a podobné legrace. Však jen se ukázalo první sluníčko, můj chlap popadl bednu i s kozou a fik s ní ven ! Na náspě nám slunko přímo pere - snést se tam dá jen první jarní sluníčko, když už máte po něm celozimní absťák a ještě není tak prudké. A kozena si teda užívala sluneční lázně. Když ji viděly ostatní kůzlata, srotily se kolem ní - byla to docela sranda - kolečko ocásků kolem bedýnky - dívaly se, co to tam je za lazara. No a Kalupinka, když viděla, že se DÁ PO NOHÁCH I CHODIT, PROSTĚ STOUPLA A UDĚLALA SVOJE PRVNÍ KROKY !!! Kdybych neviděla, nevěřím .
Vydržať - třeba se povede stejně.

21.4.2009 14:42
ambra

XXX.XXX.24.1

androvamilada napsal(a):
Ahoj všem!

Moc a moc děkujeme!!!

No my jsme měly bejčka narodil se jako dvojče, vypadalo to že nepřežije narodil se asi s něsíčním předstihem. Druhé dvojče bylo mrtvé a protože u toho byly komplikace zrovna ve svátky tak jsme volali vet. ten je musel oba vytáhnout z krávy. Bejček poprvé pil od krávy položenej na otýpce slámy, protože byl malej slabej a nemohl taky moc chodit. Krmil se z flašky a ven se první tejden nosil na sluníčko, kde jenom ležel. Nemohl se postavit na přední nožky, tak jsme ho zvedaly a postupně začínal trenovat i sám. Chodil po kolínkách s náma po zahradě apod. a asi po měsíci se naučil i docela slušně chodit normálně po všech čtyřech. Takže bych zkusila kozičku zvedat nožky jí masírovat dobře krmit a uvidí se. Přeju hodně štěstí.

21.4.2009 14:52
roklanka

XXX.XXX.6.84

androvamilada napsal(a):
Ahoj všem!

Moc a moc děkujeme!!!

Mám takovou kozičku,Emilku,Když se narodila,máma jí odvrhla a tak jsem jí nechala v uličce,mezi chlívky.Ze začátku se vůbec nesnažila postavit,pila velmi málo,dostala selevit,začala se plazit po kolínkách.Vzala jsem jí do kuchyně,vypila max.50ml a ob den do mléka tři kapičky Kombisolu SE,Trvalo to asi 10 dní,než se postavila na nohy,pak střídavě kulhala na přední,na zadní se postavila,ale spíš je přitahovala,než by s nimi udělala krok.Pokrok spíš zaznamenaly návštěvy,než já. Dnes je Emilce měsíc,po předních už chodí dobře,pokud jde pomalu,střídá i zadní nohy,ale svaly na zadních nohou má ochablé a při běhu,jako by skákala sounožmo. Svou obrovskou vůlí k životu si vydobila místo na farmě.

10.5.2009 16:03
androvamilada

XXX.XXX.6.15

roklanka napsal(a):
Mám takovou kozičku,Emilku,Když se narodila,máma jí odvrhla a tak jsem jí nechala v uličce,mezi chlívky.Ze začátku se vůbec nesnažila postavit,pila velmi málo,dostala selevit,začala se plazit po kolínkách.Vzala jsem jí do kuchyně,vypila max.50ml a ob den do mléka tři kapičky Kombisolu SE,Trvalo to asi 10 dní,než se postavila na nohy,pak střídavě kulhala na přední,na zadní se postavila,ale spíš je přitahovala,než by s nimi udělala krok.Pokrok spíš zaznamenaly návštěvy,než já. Dnes je Emilce měsíc,po předních už chodí dobře,pokud jde pomalu,střídá i zadní nohy,ale svaly na zadních nohou má ochablé a při běhu,jako by skákala sounožmo. Svou obrovskou vůlí k životu si vydobila místo na farmě.

Ahoj všem.

Tak kozenka to nezvládla, před chvílí uhynula. Dostala zápal plic, píchali jsme ATB. Zlepšila se a začala hýbat i malinko zadníma nožičkama, i když ležele bezvládně. Před chvílí sam tam zamečela, bylo před krmením a pak z ničeho nic byla mrtvá..není tady smaljlík se slzama. Patří to k životu, nedá se nic dělat:-(

10.5.2009 16:41
kamerunka

XXX.XXX.202.66

androvamilada napsal(a):
Ahoj všem.

Tak kozenka to nezvládla, před chvílí uhynula. Dostala zápal plic, píchali jsme ATB. Zlepšila se a začala hýbat i malinko zadníma nožičkama, i když ležele bezvládně. Před chvílí sam tam zamečela, bylo před krmením a pak z ničeho nic byla mrtvá..není tady smaljlík se slzama. Patří to k životu, nedá se nic dělat:-(

Tak to je mi moc líto,doufala jsem ,že ty smutné zimní porody jsou pryč,tak snad vás potěší nějaký jiný prcek

11.5.2009 12:09
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

androvamilada napsal(a):
Ahoj všem.

I mně je líto kozičky :-(
Člověk by se někdy rozkrájel - a nadarmo ... Příroda je příroda, bude líp

Přidejte reakci

Přidat smajlík