Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.10.2010 08:29
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Zdravím :-) Včera jsme měli namále s naší quessantkou Káčou. Doktor bral krve pro účely přepravy na výstavu, u 6 koz i kozla vše ok, beránek a skopeček taky bez bečení :-). Kačenka se dost cukala, ale nakonec doktor taky žílu našel, krvička vytekla do zkumavky, Kačenku jsem pustila - a ona se složila bezvládně na zem. Během pár vteřin jí začaly jakoby "běhat" celé oční bulvy, přestala dýchat a celé tělíčko se zkroutilo do křeče. Kamarádka jí strčila palce do koutků tlamičky, aby začala dýchat, já letěla pro studenou vodu, doktor do auta pro jakousi injekci. Kačka se z toho dostala, ale trvalo to dost dlouho, strašně jí bilo srdce, chrčivě a těžce dýchala, křeče jí kroutily celým tělem, byla z toho pak strašně unavená a očička jí těkaly ještě po půl hodině, kdy už stála. Motala se jak opilá. No my z toho byli taky řádně v šoku, Kačka je sice plašanka a někdy se nechce nechat chytit, ale denně se všema ovečkama manipulujeme, připínáme na vodítka a vodíme na pastvu a večer zas to samé zpátky, žerou z ruky.... Pak přijel starý pan doktor a když mu to mladý vyprávěl, řekl, že při hledání žíly trefil nějaký nerv. No už bych to nechtěla zažít a jsem ráda, že to nakonec dobře dopadlo. Mladý doktor pak přiznal, že se bál, že ji ztratíme smajlík. A prý jsou na to ty miniovečky citlivější - že jsou víc náchylné stresu než velké ovce. Je mi to divné, když s malýma se člověk ňuchňá a velké bývají celý život na pastvinách, ale asi je to tak :-( Tak chovatelé minipidiovcí - bacha na to :-)

8.10.2010 15:31
roklanka

XXX.XXX.7.85

To mi připomíná záchvat padoucnice u mojí čuby,ne vždy má pěnu u tlamy a to těkání očima by tomu odpovídalo,ale netuším,jestli také postihuje ovce. Roklanka

8.10.2010 17:07
lenkadvur

XXX.XXX.0.110

Přesně to se nám stalo při odběru krve na státní zakázku u beránka (bere se na krku). Vet to nemohl najít, hledal, hledal a až nakonec našel a odebral, beránek zkolaboval a vypadalo, že je po něm. Bleskově jsme donesli kýbl studené vody, vet běžel pro adrenalin v injekci, no docela děs. Po chvíli natěstí beránek obživl. To jsme teda koukali. Lenka

8.10.2010 19:57
lavacca

XXX.XXX.1.3

marketazalbre napsal(a):
Zdravím :-) Včera jsme měli namále s naší quessantkou Káčou. Doktor bral krve pro účely přepravy na výstavu, u 6 koz i kozla vše ok, beránek a skopeček taky bez bečení :-). Kačenka se dost cukala, ale nakonec doktor taky žílu našel, krvička vytekla do zkumavky, Kačenku jsem pustila - a ona se složila bezvládně na zem. Během pár vteřin jí začaly jakoby "běhat" celé oční bulvy, přestala dýchat a celé tělíčko se zkroutilo do křeče. Kamarádka jí strčila palce do koutků tlamičky, aby začala dýchat, já letěla pro studenou vodu, doktor do auta pro jakousi injekci. Kačka se z toho dostala, ale trvalo to dost dlouho, strašně jí bilo srdce, chrčivě a těžce dýchala, křeče jí kroutily celým tělem, byla z toho pak strašně unavená a očička jí těkaly ještě po půl hodině, kdy už stála. Motala se jak opilá. No my z toho byli taky řádně v šoku, Kačka je sice plašanka a někdy se nechce nechat chytit, ale denně se všema ovečkama manipulujeme, připínáme na vodítka a vodíme na pastvu a večer zas to samé zpátky, žerou z ruky.... Pak přijel starý pan doktor a když mu to mladý vyprávěl, řekl, že při hledání žíly trefil nějaký nerv. No už bych to nechtěla zažít a jsem ráda, že to nakonec dobře dopadlo. Mladý doktor pak přiznal, že se bál, že ji ztratíme smajlík. A prý jsou na to ty miniovečky citlivější - že jsou víc náchylné stresu než velké ovce. Je mi to divné, když s malýma se člověk ňuchňá a velké bývají celý život na pastvinách, ale asi je to tak :-( Tak chovatelé minipidiovcí - bacha na to :-)

Uch, Markét, ty máš teda zážitky. Mně tohle udělat isabellka(nejoblíbenější ovečka), tak se složim taky. :-| Ale máš pravdu, že Quessantky jsou náchylnější ke stresům. Toho jsme si všimla při očkování na BT (při chytání). A letos, když jsem dala Isabellku na kurt k Béďovi (snaží se o další jehničku), tak Béďovi utíkala tak dlouho, až jsem čekala, že se taky složí. Naštěstí to udýchala, ale nechápu proč tak běhá. Už je to starší dáma (7 let), tak by měla mít rozum. smajlík

A ze zvědavosti - kampak na výstavu jedou?:-)

8.10.2010 22:19
rybka

XXX.XXX.201.155

Markétko, quessantky co se týče odchytu a očkování jsou opravdu citlivky. Já mám ovečky vymazlené všechny, mazlím se a povídám s nimi denně. normálně příjdou a nechají se drbat, dokonce si to i vynucují, ale jakmile vycítí, že se něco děje, tak jak když do nich střelí. U očkování nám sem tam také některé padají na bok a nebo chodí jak po půl litru piva, ale zatím naštěstí žádný kolaps nebyl. vzpomínám však, že se mi něco podobného stalo u prvního narozeného jehňátka ( Jájinky ), když jsem si nebyla jista, zda se napila mleziva a nutila jsem ji, aby si cucla. Najednou padla na bok, oči v sloup a třásla se jako v křeči. Naštěstí měla tenkrát mamina více rozumu jako já a jehńátka se okamžitě ujala, začala ho masírovat olizováním a Jájinka byla za chvíli v pořádku. Já však měla šok, ze kterého jsem se musela dlouho lízat sama.smajlík

Jo, Zuzi. Asi nemá Isabellka ještě své dny a nebo vidí přes plot, že si holky užívají s mladším. No já bych asi také utíkala.smajlík

Holky, zase mi tu chybí na moderce fotky. I když zrovna nechci vidět ovečku v křeči, ale nějaké sem přidávejte ať je na co koukat:-)

8.10.2010 22:22
rybka

XXX.XXX.201.155

Pokud na ně nejdete s injekční stříkačkou či kleštěmi a ušními známkami, jsou to pohodáři a zlatíčka. To mi jistě dají mnozí za pravdu.:-)

8.10.2010 22:26
rybka

XXX.XXX.201.155

Tak šup, šup, dávejte fotečky ať je to veselejší :-)

9.10.2010 13:35
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jo, Zuzi. Asi nemá Isabellka ještě své dny a nebo vidí přes plot, že si holky užívají s mladším. No já bych asi také utíkala.

A tak to já vím, že ještě své dny nemá. :) U nás je mívají holky až v půlce listopadu. Jenže už začátkem září se s Isabellkou o něco(co asi? :-))) Drobek. Tak jsem mu jí rychle vzala a dala jí k Béďovi, aby bylo 100% že bude jehňátko Béďovo a když se povede holčina, bude moci zůstat doma. No a navíc, vzala jsem jí od jehňete - Květušky, což jí štve do teď. Obě nám tu sem tam po sobě pobekávají. :-| No, snad to přinese své ovoce. :-)

Jinak hlásím, že Drobeček nám povyrostl minimálně (pořád je to blecha malá:-)), udělala se mu krásná hříva a zmohutněly mu toulce. :-) Zkusm ho vyfotit a pochlubit se. :-)

10.10.2010 17:05
lavacca

XXX.XXX.1.3

náš Drobeček :-)

11.10.2010 09:00
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

lavacca napsal(a):
Uch, Markét, ty máš teda zážitky. Mně tohle udělat isabellka(nejoblíbenější ovečka), tak se složim taky. :-| Ale máš pravdu, že Quessantky jsou náchylnější ke stresům. Toho jsme si všimla při očkování na BT (při chytání). A letos, když jsem dala Isabellku na kurt k Béďovi (snaží se o další jehničku), tak Béďovi utíkala tak dlouho, až jsem čekala, že se taky složí. Naštěstí to udýchala, ale nechápu proč tak běhá. Už je to starší dáma (7 let), tak by měla mít rozum. smajlík

A ze zvědavosti - kampak na výstavu jedou?:-)

No jo, když jsou ty ovenky takové stresmenky, tak co s tím do budoucna? Očkovat se musí a přece si nenecháme ujít výstavy, když jsou ty naše ovenky takové kočenky krásné??? smajlík
Zuzi, na výstavu jedem do Přerova, je to tuším Moravskoslezská výstava hospodářských zvířat. Berem kozenky s kozlem, Káču, Čerta a Lucifera. No nějaká švanda musít být, když už ty zvířáky máme, ne? Kozy se předvádějí rády, tak snad je to nebude příliš stresovat :-(. Při těch odběrech krve byly všechny hodňoučké, ani jedna ani nemekla. Mají v boxe dřevěné špalky, aby měly po čem hopkat a vždycky jsem je postavila předním na špalek, aby se pan doktor nemusel moc ohýbat a dobře se mu ta žíla hledala. A kozenka Amálka už má jasno o svém budoucím povolání - až vyroste, bude z ní zdravotní sestřička smajlík Asistovala totiž zblízka u každého odběru, ňufala napřed k jehle, pak ke mně, pak dala doktorovi pusinku (se jí nedivím, je mladý a pohledný :-)), pak zase čenichem zkontrolovala zkumavku, jestli tam krev teče... smajlík Nedala se nijak odehnat, protože já držela kozu a doktor jehlu :-)

11.10.2010 14:05
lavacca

XXX.XXX.1.3

marketazalbre napsal(a):
No jo, když jsou ty ovenky takové stresmenky, tak co s tím do budoucna? Očkovat se musí a přece si nenecháme ujít výstavy, když jsou ty naše ovenky takové kočenky krásné??? smajlík
Zuzi, na výstavu jedem do Přerova, je to tuším Moravskoslezská výstava hospodářských zvířat. Berem kozenky s kozlem, Káču, Čerta a Lucifera. No nějaká švanda musít být, když už ty zvířáky máme, ne? Kozy se předvádějí rády, tak snad je to nebude příliš stresovat :-(. Při těch odběrech krve byly všechny hodňoučké, ani jedna ani nemekla. Mají v boxe dřevěné špalky, aby měly po čem hopkat a vždycky jsem je postavila předním na špalek, aby se pan doktor nemusel moc ohýbat a dobře se mu ta žíla hledala. A kozenka Amálka už má jasno o svém budoucím povolání - až vyroste, bude z ní zdravotní sestřička smajlík Asistovala totiž zblízka u každého odběru, ňufala napřed k jehle, pak ke mně, pak dala doktorovi pusinku (se jí nedivím, je mladý a pohledný :-)), pak zase čenichem zkontrolovala zkumavku, jestli tam krev teče... smajlík Nedala se nijak odehnat, protože já držela kozu a doktor jehlu :-)

Asi nezbyde než pomalu ovenky zvykat na stres anebo se holt těch výstav vzdát. :-| Co se týče očkování(teda spoň na BT), tak se nyní už očkují jen jehňata, tak to bude dobrý. :-)

a zkouška 2 - Drobeček (nějak mi blbne net, tak se ta fotka snad už vloží :-))

12.10.2010 09:50
zaciatocnik

XXX.XXX.79.209

Moja banda. Emilko a jeho 4 baby. Vpravo matky, vľavo tohoročné dcéry.

Přidejte reakci

Přidat smajlík