Něco z kozy leze,pomoc?!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2011 10:48
radulkav

XXX.XXX.244.234

Dneska ráno z kozy něco leze čím dál víc.Jak jsem přišla,trčelo tak 15cm,během půl hodiny to povylezlo o dalších 15cm.Koza se do února pásla s capem,ale nemá vemeno,nemá břicho ani jiné příznaky březosti a nenašla jsem v kotci ani plod,že by zmetala.A kdyby byl plod ještě tak maličký,nebyla by přece tak velká placenta.Co to může být a co mám dělat.Volala jsem veterináři a ten prý nepřijede dřív jak zítra.smajlík jinak koza se chová úplně normálně

21.3.2011 11:37
jony

XXX.XXX.164.223

nechci strašit ,ale vypadá to ,že Vám kozenka zmetala.Chtělo by to veta co nejdřív a nasadit ATB.

21.3.2011 11:41
roklanka

XXX.XXX.215.55

To vypadá jako placenta,udělala bych na ní uzel,a kontrolovala bych zda vyjde.Možná podle rady Jiřiny, bych jí podala vratič.

21.3.2011 12:17
renča

XXX.XXX.51.72

Taky myslím ,že vám kozena zmetala. Já jsem po zmetání taky musela podat ant. Tedy veterinář musel podat ant. Renata

21.3.2011 13:20
radulkav

XXX.XXX.244.234

A do kdy by měla nejpozději vyjít?Ono jí to totiž zaschlo a nic se neděje.Víc už to nevylézá.Je to prvnička a dost mi na ní záleží.Stačí,když přijede ten vet. zítra,nebo mám shánět někoho jiného ještě dnes?

21.3.2011 13:40
oslik

XXX.XXX.166.61

Zkuste jí chvíli třít záda Francovkou, někdy to pomůže. Ale to je jen taková první pomoc. Veterináře bych určitě zavolala, čím dříve, tím lépe!

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2011 14:15

Radulko, je mi to tak líto, dejte zprávu jak to dopadlo,co říkal vet,jak asi mohla mít starý plod, snad by ho nesežrala nebo nezůstalo někde na pastvě, když jste nic nenašla ? smajlík

21.3.2011 17:08
radulkav

XXX.XXX.244.234

Tak jsme byli dojetí u veterináře a prý máme počkat.Že přijede ve středu,protože koza je zavřená a on se do ní nedostane.Ale že to jde z dělohy,takže zmetala.Já myslím,že se zmetat chystá,protože jsem při úklidu kotce nic nenašla a otevřená nebyla ani ráno.Ach jo-hlavně aby jsme to vpořádku obě přežily.Ve středu ji prý dočistí a do té doby mám koukat,co z ní všechno vypadne.

23.3.2011 13:59
radulkav

XXX.XXX.244.234

Tak koza je stále zavřená.Dostala čípek a vet. odjel.Do dvou hodin se ale začala kozit ta druhá.Sledovala jsem zpovzdálí.Pak koza začala řvát jak tur.Koukám-hlava a jedna noha.Volám manžela,že je zle a potřebuju pomoc.Přijel a podržel mi kozu,aby neutíkala.Mám sice jakous takous zkušenost s porody koní a krav,ale nepravidelnou polohu řeším prvně.Koza je malá a kůzle veliké.Nakonec se mi ho podařilo zatlačit zpátky a po chvíli najít a srovnat druhou nohu.Koza celou dobu řve až to trhá uši a ta druhá mi funí za krk.Jdeme pryč,neboť koza v naší přítomnosti nechce tlačit.Jdu vařit lněné semeno a manžel se věnuje dvouletému synovi.Během dvaceti minut je kozička na světě.Tak snad už to obě přežijou.

23.3.2011 14:01
radulkav

XXX.XXX.244.234

Kozenka pije a tlačí smolku.Snad to bude vpořádku

23.3.2011 14:03
radulkav

XXX.XXX.244.234

Maminka sluple lněné semínko s trochou šrotu a placenta taky vypadla.smajlík

23.3.2011 16:06

Gratuluju ke kozičce smajlík je to kluk nebo holka smajlík
Takže druhé už tam nebude ? smajlík A je bílá-lý po tatínkovi smajlík

23.3.2011 16:14
radulkav

XXX.XXX.244.234

Je to kozička a je jedináček.Otec byl ale úplně černý,takže fakt netuším,kde se tahle barva vzalasmajlík.
Sice jsem doufala ve dvojičky a břicho kozy tomu nasvědčovalo,ale jsem ráda i za to jedno.Hlavně aby byly všechny tři holky vpořádku a napřesrok se snad dočkám kůzlátek od dvou koz:-).No a za tři roky už by mohly rodit všechny třismajlík

5.4.2011 10:06

Radulko, jak se u Vás daří, co kozičky a kůzlátko ?

5.4.2011 11:06
radulkav

XXX.XXX.244.234

My se máme fajn.Včera jsem holkám udělala nový výběh a mají tam starý krytý vozík,který hned odpoledne při dešti vyzkoušeli.Malá Týnka roste jako z vody.Jak si někde sednu nebo lehnu na louce,už ji mám na klíně,na zádech nebo za krkem.Chvilku jen skáče nahoru dolů a jak se vyblbne,lehne si na klín a nechá se škrabkat(a vybírat klíšťata.letos jich je hrůza).Róza i Líza už jsou obě vpořádku zčištěné,tak to máme pro letošek za sebou.Snad už je smůla pro tento rok vyčerpána:-).
A jak Vy?Co kozlík?Stále zlobí?

5.4.2011 11:23

S tím kůzlátkem je to u nás taky tak, jak se ohnu, hned mi vyskočí na záda, když si sednu, hned mi je na klíně :-), na ty klíšťata můžete dát kozičkám obojky proti klíšťatům a blechám jak se dává psům, já dala kůzleti na kočky, mělo plno breberek (nebyly to blechy,asi čmelíci) v kožichu a obojek pomohl:-),kočkám jsem dávala pipety,ale i tak se klíšťata zakously a musela jsem je vyndavat,(oni by třeba chcíply za dva dny) a co mají obojky, vidím,že klíšťata jsou na chlupech mrtvá (ne zakouslá). A kozlík beze změnysmajlík. A co říkal veterinář na tu kozičku, zjistilo se jak byla dlouho březí ?

5.4.2011 11:38
radulkav

XXX.XXX.244.234

Veterinář mi neřekl vůbec nic a kdybych jej pořád neotravovala,asi by se ani neobtěžoval přijetsmajlík.Tak jí dal jen jeden čípek a hotovo.Stále mi ale nejde do hlavy,že jsem nenašla plod,protože placenta byla už docela velká.Hlavně že je Rositka vpořádku-veselá a nenažraná jako vždycky.
Jinak obojky teď nedávám ani psům,kvůli synkovi.On by je za to tahal a pak by dával ruce do pusy.A ona jeto přece jen chemie.Usilovně pracujem na tom,aby si přestal cucat palec,ale zatím nám to moc nejde.Ale pipety bychom zkusit mohli.To se pohlídá,jen než to zaschne a pak by to mělo být vpohodě.Děkuju za tip:-).

5.4.2011 11:56

Ty pipety pro psy nevím,jestli by kozám neuškodily, vet mi říkal,že třeba kočky jsou na psí pipety a obojky alergické,musí mít jiné složení a tak jsem dala kůzleti radši obojek pro kočky, vet ještě říkal,že je nějaká pipeta pro psy a zároveň pro kočky,ale už si asi nevzpomenu na název,prodal mi tu největší pipetu jako na velkého psa XXL a z toho jsem namazala myslím 5 koček,takhle se to právě vyplatí než kupovat pro každou zvlášť.

5.4.2011 11:58

Radulko myslíte,že potratila venku ? Nemohl to odnést, zahrabat,sežrat pes ? smajlík

5.4.2011 16:18
radulkav

XXX.XXX.244.234

Právě že se to stalo v noci doma.Večer byla ještě úplně vpohodě a ráno už to z ní viselo.Psi se k nim beze mě nedostanou.Maximálně tak kočky.

5.4.2011 16:48

Tak to je fakt záhada smajlík, kdybyste alespoň věděla, kdy zabřezla, aby se vědělo, jak to mohlo být cca velké, psi, kočky svá máďata můžou sežrat,že, ale kozasmajlík A co krysy,kočky,kuna ... nemohly to někam odtáhnout ? smajlík
Jinak to kůzlátko od hnědé kozy, vypadá jako by bylo té bílé smajlík že jo, ale víme,že ne.

5.4.2011 20:22
radulkav

XXX.XXX.244.234

A taky s tou bílou dost drží.Blbnou spolu jako by byli obě kůzlata.Matka je dobrá akorát na mléko.Jinak s tím plodem fakt nevím.Ony ty kozy kočky trkají.Ale co se tam děje v noci nevím.

5.4.2011 22:31

Máte ty kočky očkované ? Já ano a zatoulala se k nám jedna,co chrchlala a tekl jí hnis z nosu,viděla jsem jí večer jak šla ke kozám do chlívku,tak jsem jí radši vyhnala,aby je nenakazila a druhý den,jsme ji našli mrtvou :-(

14.10.2011 20:45
radulkav

XXX.XXX.244.234

Navazuji na svůj příspěvek z jara a chci se zeptat zkušenějších,jak to vidí se zebřeznutím této kozy(té co zmetala-na fotkách).Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík