Zaujímalo by ma, aký mate názor na konzumáciu mlieka pred počatím, v tehotenstve a po porôde? Aky vplyv má kozie mlieko na pohyb spermií u muža, nemá kozie mlieko negatívny vplyv na vývoj embrya a atdˇ. Taktiež ma zaujíma, či môže žena piť aj po pôrode kozie mlieko i ked dojčí a v akom stave? (prevarené - neprevarené) Vopred ďakujem za vaše názory a dotazy. P.H.
Kozí mlíko jako každá živá přirozená potravina má určitě na zdravotní stav konzumenta vliv pozitivní. Má to ale nějaká specifika - kozí mlíko vzhledem ke svému složení ( menší tukové kuličky, jiný typ mléčné bílkoviny srážející se trávicími šťávami do jemných vloček ) je mnohem stravitelnější než kravské, neobsahuje betakarotén ( proto je bílé, stejně jako všechny výrobky z něho včetně másla ), má jiný obsah vitamínů ( a proto se na něj svaluje zapřičinění "epidemie" chudokrevnosti u dětí v 30. letech minulého století - což já osobně ale považuji za marketingový tah proti kozímu a ve prospěch kravského mléka ), naopak obsahuje protirakovinný faktor.
Jako každé mléko, tak i kozí může být nosným médiem mlékem přenosných chorob - je třeba si však uvědomit, že v dnešní době je nákazová situace u všech hospodářských zvířat pečlivě sledovaná a když chovatel splňuje zákonné podmínky pro chov zvířat a produkci mléka ( všechny ty zdravotní zkoušky a hygienické standarty chovu ), je velmi málo pravděpodobné, že nějakou nákazu z mléka chytnete. Přesto bych doporučila každé těhotné ženě, malému dítěti, starému člověku a pacientovi s vážnou chorobou podávat kozí mléko pasterované - případná infekce, i když málo pravděpodobná, jak jsem právě vysvětlila, by mohla zásadním způsobem negativně ovlivnit křehkou zdravotní rovnováhu u jmenovaných skupin konzumentů.
Pokud máte kozu svoji, víte všechno o jejím zdravotním stavu tak podrobně, že máte spočítána i všechna klíšťata, která se jí přichytí ( nebo spíš teda radši nepřichytí, že ), můžete se odvážit pít mléko nepasterované - tak jak to dělám já
- ale já nejsem ani těhotná, ani vážně nemocná, ani kojenec a ještě ani - zatím - stařena nad hrobem
Jestli chcete ovlivňovat kozím mlékem pohyb spermií u otce svého potencionálního dítěte, nejspíš budete zklamána - mám za to, že tohle kozí mlíko neumí, lépeřečeno jestli existuje nějaká podstatná příčina nepohyblivosti spermií, bude lépe zasáhnout jiným způsobem -. odstraňujícím tu příčinu, pokud je odstranitelná - jestli muž má sedavé zaměstnání, při kterém spermiogeneze v jeho žlázách probíhá za nepřiměřeně vysoké teploty, bude lépe, aby změnil práci za nějakou jinou, kde by více chodil a případně se více nazmrzal, než aby neustále sedící v té své teplé sesli začal popíjet kozí mléko. Chápete tu nadsázku
A jak je to s klíštěcí nákazou ? Dá se odstranit pasterací ? A zůstanou pak v mléce nějaké vitamíny ? tchýně mě straší že se teď někde nakazilo 30 dětí z kozího mléka borliozou či čím to . Chci kozu na mléko pro svého syna ,jelikož vím že kozí mléko účinkuje take proti alergiím ale teď jsem na vážkách... prosím poraďte
Jo a když se zaregistruju budou mi zasílány nějaké papíry o povinném očkování a kolik jich ročně je?
Uživatel s deaktivovaným účtem

bobulka
napsal(a):
A jak je to s klíštěcí nákazou ? Dá se odstranit pasterací ? A zůstanou pak v mléce nějaké vitamíny ? tchýně mě straší že se teď někde nakazilo 30 dětí z kozího mléka borliozou či čím to . Chci kozu na mléko pro svého syna ,jelikož vím že kozí mléko účinkuje take proti alergiím ale teď jsem na vážkách... prosím poraďte
Jo a když se zaregistruju budou mi zasílány nějaké papíry o povinném očkování a kolik jich ročně je?
Nikdo neodpoví ? Už jste něco zjistila
?
Taky by mě to zajímalo, jestli se pasterizací zlikviduje případný přenos nemoce z klíšťat a jestli se pasterizací neztratí vitamíny a jak dlouho se má mléko pasterizovat a při jaké teplotě ?
Ano, jistěže se pasterizací zlikviduje možná klíštěcí nákaza !
A vitamínům se nestane nic, ty co je obsahuje mléko jsou termostabilní. Co se pasterizací likviduje, to jsou některé enzymy.
A o teplotách a časech pasterace už se tady psalo x-krát.
dlouhodobá šetrná 65 stupňů 30 minut
krátkodobá šetrná 72 stupňů 40 sekund