Dobrý den, mám dotaz. V naší obci jsou na soukromém, oploceném pozemku 3 kamerunské ovce a 1 beran, mají obrovskou travnatou plochu se stromky na spásání a přístřešek, kde jsou asi od března letošního roku(pozemek je samostatný bez obydlí majitele, takže nevím kam se obrátit). Jelikož bydlíme v sousedství, tak se jima každý den kochám. Ovce jsou volně se pasoucí a vypadají, že celkem spokojené, i když se o ně nikdo pravidelně nestará. Jedna z ovcí začala kulhat na přední nohu, kulhá již minimálně od začátku října, ale spíš trochu déle. Dnes jsem se na ně byla podívat blízko u plotu a zjistila jsem, že kulhající ovce (kulhá na přední) má na zadních nohách-na bocích vykousanou srst a na jedné straně úplně hlubokou krvavou ránu. Můžete mi poradit, zda je to závažné a po případě koho mám kontaktovat, pokud se mi nepodaří kontaktovat majitele? Moc děkuji za odpověď.
Určitě by bylo potřeba ovci chytit, zkontrolovat paznehty, zda je nemá přerostlé, nebo zda nemá nášlapky mezi paznehty. Naše ovce takto často kulhají, stačí nášlapek vyndat a je po problému. Píšete i o nějaké ráně, opět chytit a ránu vyčistit a zastríkat nejlépe Aueromycinem. Ovšem, když ovce nejsou vaše a neznáte majitele, tak nevím, co poradit. Každopádně zvíře má zdrav.problém, který by se měl řešit dřív než bude pozdě. Dejte vědět, jak to s ovečkou vypadá. Iveta