Dobrý den, nedávno jsem se tu ptala, co s visící placentou, problém byl odstraněn, koza dostala antibiotika ale asi den po té, co ant přestala působit jsem vysledovala, že má koza cecky stále vyždímané. Když ji chci podojit, něco teče, kůzlata také hlady nemečí, ale vezmou struk, pustí, vezmou druhý a tak stále dokola. Koza byla nalitá (tedy vemeno) víc jak měsíc předem a teď mi přijde, že se mléko dost ztrácí. Začali jsem přikrmovat ale zajímá mne, co mohu udělat proto, aby mléka měla víc, nejlépe tolik co předtím. Dávala jsem kozu připustit aby nám pak dávala mléko, tak bych nerada, aby o něj úplně přišla. Máte nějaké typy? Nebo to nejde ovlivnit? Pomůže dojení mezi krmením???
Děkuji Sochorová
Dobrý den,
bude to v pondělí týden, co koza rodila. Žere normálně, je vitální, je pravda, že jí ještě trochu odchází lůžko, ale to nám pí vet říkala, že tak bude. Žere seno, vodu, dostává sem tam nějaké jablko, mrkev, ukousne větvičku ze stromu. Ve stání má minerální liz se selenem. Na trávu jí dáme dnes prvně, jelikož nám bylo řečeno, že dřív by po ní dostala průjem.
Dobrý den. Tak tady z toho co píšete bych moc mléka nečekala. Záleží na Vás jak jí chcete krmit.Mojí koze bych dala odvar z lněnýho semínka na čistění , Uni- Ruminal na zažívání, nebo něco podobnýho. Vlažný nápoj se spařeným šrotem, nebo otrubami., mezi prsty sůl. Ječný šrot,a malé množství granulí pro kozy a vitamíny.Pak můžu čekat, že mi koza už déle než 14 dní dokáže uživit čtyřčata. Ať se daří.
No vidíte a já se radila s vet a bylo mi řečeno, že ve lněném semínku nevidí pro kozy žádný přínos ať už před porodem nebo po. Ať krmím hlavně kvalitním senem, sem tam že může jablko, nebo mrkev, žádný šrot nebo celé zrní nedávat. Trávu pár dní po porodu vůbec ne, aby neměla průjem. Svařené lněné semínko ať dávám pouze v případě průjmů.
Pak si vyberte.
Když byl u nás veterinář kvůli pomalu odcházející placentě, tak jsem se na to lněné semínko speciálně ptala - odpověděl, že ano, je to před a po porodu dobré a pomáhá to a jen ať to kozám dál dáváme. Hodně se specializuje na hospodářská zvířata, takže jeho názor beru :-) a každopádně kozám ten slizík se šrotem strašně chutná.
Jinak naše koza bez problémů živí trojčata a taky nemá velké vemeno, ale myslím, že je to proto, že kůzlata průběžně upíjejí, tak se tam nestihne nic nashromáždit.
Adri
pokud chcete mléko musíte koze dát pořádnou krmnou dávku - říká se dej koze do držky ona ti dá do dížky - pokud jste nedávala jádro ani před porodem tak se nedivte že koza nemá moc mléka - já začínám dávat kozám 6 týdnů před porody a to máte vidět ty vemena - následně celou laktaci dostávají jádro - bez toho si to ani neumím představit - ano jsou kozy co jsou vyjímečné a dojí jen z trávy - ale to jsou zlaté vyjímky. Vůbec pokud měla oslabený organismus zánětem je třeba ji začít pořádně krmit - nevím jak je to u vás s trávou ale u nás teda žádná není takže na nějakou trávu v této době bych určitě nespoléhala