Dobrý den,
mám pár dotazů na které jsem jeste extra nenasla nikde odpoveď.
1) Bude vadit kdyz budou ovečky stat celou zimu na pilinach? Ikdyz mam treba brezí bahnici a nevím kdy bude rodit ( asi leden + )
2) Nekde jsem cetla ze se muzou podavat brambory, ale nevim zda sirové nebo varene. Zbylo mi tak 100 kg po drubeži a nechci je zbytečně vyhodit.
- jedna se o brambory krmnne z letosni sklizne
Za každou odpověd budu vdecna
1) Piliny určitě ne, jsou velmi prašné, kor pro jehňata.
2) Krmné brambory - osobně nevidím důvod je dávat, ale sem tam proč ne, jen zkontrolovat, zda nejsou zbytečně od hlíny a s klíčky. Klíčky obsahují antinutriční látku - alkaloid solanin, tak opatrně.
My též občas dáváme, syrové. Ovšem já to moc ráda nevidím, hrozí vdechnutí a je na problém zaděláno. Zkrmovat vařené je daleko bezpečnější, solanin se varem zničí, ale s ním i veškeré vitaminy, tedy ve finále takové krmivo nedá zvířeti více, než zmazovatělý škrob.
Takže tak :)
Michaela
S pilinami u ovcí jsem se nesetkala ale asi to nebude to pravé,nevím jak jinde ale u nás si miláčkové dost nastelou sami zbytky z krmelce,během zimy téměř nedostýlám /jsou na hluboké podestýlce/ ,jinak samozřejmě sláma .K bramborům ,my je krmíme naprosto běžně,jsou to zbytky které se nehodí k vaření nebo sadbě,krmíme syrové ideálně po obahnění /navykat postupně/ jsou dobré na laktaci,jak bylo řečeno výše pozor na klíčky a zelené brambory, jsou jedovaté,jinak ovcím i kozám moc chutnají dáváme s řepou a jablky + jádro.