Začátečník - chov ovcí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2012 09:42
denny trikolka

XXX.XXX.174.46

Dobrý den,

mám pár dotazů na které jsem jeste extra nenasla nikde odpoveď.

1) Bude vadit kdyz budou ovečky stat celou zimu na pilinach? Ikdyz mam treba brezí bahnici a nevím kdy bude rodit ( asi leden + )
2) Nekde jsem cetla ze se muzou podavat brambory, ale nevim zda sirové nebo varene. Zbylo mi tak 100 kg po drubeži a nechci je zbytečně vyhodit.
- jedna se o brambory krmnne z letosni sklizne

Za každou odpověd budu vdecna

29.11.2012 11:53
noris

XXX.XXX.99.242

1) Piliny určitě ne, jsou velmi prašné, kor pro jehňata.
2) Krmné brambory - osobně nevidím důvod je dávat, ale sem tam proč ne, jen zkontrolovat, zda nejsou zbytečně od hlíny a s klíčky. Klíčky obsahují antinutriční látku - alkaloid solanin, tak opatrně.
My též občas dáváme, syrové. Ovšem já to moc ráda nevidím, hrozí vdechnutí a je na problém zaděláno. Zkrmovat vařené je daleko bezpečnější, solanin se varem zničí, ale s ním i veškeré vitaminy, tedy ve finále takové krmivo nedá zvířeti více, než zmazovatělý škrob.
Takže tak :)
Michaela

29.11.2012 15:18
honzapm

XXX.XXX.29.18

Méně je více. Pozor, aby vám ovce po škrobnatých bramborách neztučněly.
Mláďata v březích samicích více narostou a porody jsou tak obtížnější.
A tučné matky obecně hůře rodí.

29.11.2012 19:31
kohoutka

XXX.XXX.182.78

S pilinami u ovcí jsem se nesetkala ale asi to nebude to pravé,nevím jak jinde ale u nás si miláčkové dost nastelou sami zbytky z krmelce,během zimy téměř nedostýlám /jsou na hluboké podestýlce/ ,jinak samozřejmě sláma .K bramborům ,my je krmíme naprosto běžně,jsou to zbytky které se nehodí k vaření nebo sadbě,krmíme syrové ideálně po obahnění /navykat postupně/ jsou dobré na laktaci,jak bylo řečeno výše pozor na klíčky a zelené brambory, jsou jedovaté,jinak ovcím i kozám moc chutnají dáváme s řepou a jablky + jádro.

18.1.2013 20:19
xjanca

XXX.XXX.119.169

Nemyslela jste těmi pilinami spíš hobliny? Hobliny nevadí.

11.10.2015 13:34
marki

XXX.XXX.132.173

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, která plemena ovcí a koz, jsou vhodná na chov, když bych je chtěla mít na výrobu mléčných výrobku.
Mockrát děkuji
Marta.

Přidejte reakci

Přidat smajlík