
41744
Informace o uživateli:
-
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Naposledy přihlášen: 2. 12. 2016 07:17:03
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
Pne Honzapm děkuji za odpověď.
1. Jsem z Ústí nad Labem zahradu mám u břehu Labe směrem na Litoměřice.
2.1.polovina března 100g/1m 2
3. poslední týden v dubnu tedy víc jak měsíc po aplikaci dus.vápna
4. Osivo kupované letos, neprošlé, mořené. Okurky jsou hruboostné nakladačky F1 Viola a pak také F1 ale je to partenokarpní odrůda název již nevím. To samé cukety také F1 a dýně byly Goliáš a tzv. Hokkaidó.
Zalévám zásadně brzy ráno, tak 2-3 týdně podle potřeby a důkladně.
Takže nemám pro příště používat dusíkaté vápno? Mě ho doslova vnutily v zahr.potřebách, že tím přejdu nemocem v půdě, plevelu a eliminuji slimáčí vejce.. ach jooooo
sehnal jsem ještě pár sazenic cuket a patisonů ty jsou v květináči o dost větší než moje rostliny na záhonu... ty moje vypadají jako okurkové bonsaje..krásná zdravá rostlina ale malinká.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
A kdy jste to vyséval?
tyhle rostliny je lepší koupit už sazenice, nebo je předpěstovat a ven je zase sázet. ještě lépe to roste ve skleníku. ono prostě vegetační období je na tuhle zeleninu u nás moc krátké a když ta semena vysejete rovnou ven, tak než se půda ohřeje, aby to vyrostlo, než je takové teplo, aby rostliny nepomrzly, už prostě na růst, natož na dozrávání plodů, není čas.
Děkuji za reakci.
Přesný den Vám nepovím protože si to nepamatuji ale byl to na 100% poslední týden v dubnu.
No ja si pamatuji, že jsem okurky vždy vysévali přímo ven a nikdy se mi tohle nestalo. Zkusím se tedy poohlédnout zda ještě neseženu nějaké sazenice ale na to už asi také bude pozdě..
Dobrý den mám dotaz na zdejší zkušenější pěstitele. Mám nově koupenou zahradu a na podzim jsem si vybral několik míst kde jsem založil záhony. Zryl jsem, zapracoval hnůj /od chovatele který mám kozy, krávy a drůbež. *je to smíšený chlévský slámový hnůj*. Na jaře jsem pro prevenci nemocí a plevel aplikoval dusíkaté vápno. Asi úspěšně neboť choroby zatím žádné a plevel se drží v normě kor na záhon který je nově založený na neudržovaném pozemku. Rajčata, brambory, saláty, řepa vše roste moc pěkně. Ale mám problémy s okurkami, cuketami a dýněmi. Vše je ze semínek vyseto přímo do záhonu. Narostly celkem malé rostliny ihned začaly kvést, a již nerostou ale nasazují na plody. Jenže z tak malé rostliny asi nic moc nevroste. Nevíte kde jsem udělal chybu ? Za odpovědi moc děkuji.
ovecka
napsal(a):
Google praví:
https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=nasadova+vejce+kruty+big+6
Nepíšete odkud jste. U nás na Tachovsku je také Otín Dana.
Máte pravdu zapomněl jsem udat lokalitu. Jsem Z Teplicka. Tedy ústecký kraj. Za odkazy moc děkuji.
Honzin.94
napsal(a):
Co na to říkáte, šlo by chovat drůbež v plastových halách? Chtěl bych rozjet chov ve větším, tak mě to napadlo použít místo zděné či dřevěné budovy..
http://plachtovehaly.cz/kompletni-nabidka
Myslíte že by to šlo? Děkuji za slušné nápady a názory
Co u Vás znamená ve větším ? Chcete nosnice nebo výkrm? Husy, kachny, krůty či kuřata ?
Chce se to rozepsat protože takhle jednoznačně se to říct nedá.
ovecka
napsal(a):
Dovolila bych si oponovat. Pižmovky se mi oškubávaly každý rok, ať jsem krmila směsí nebo jen doma dělanou míchanicí. Je to typický projev kanibalismu a pižmovky jsou k němu nejnáchylnější ze všech domácích ptáků. Prvotní příčinou je u nich stres z nedostatku bílkovin. Pokud jsem krmila velkým podílem krmnou směs, bylo oškubávání pouze občasné a dalo by se říci z nudy nebo nedostatku prostoru (ráno, před vypuštěním, pouze peří v letkách). Pokud jsem doma míchala, tak se oškubávaly v daleko větší míře, po celém těle a do masa.
Kuřata se mi občas poklovou, když jim začínají růst velká ocasní pera (7.-8. týden) a v tu dobu mne donutí je vypustit do výběhu a je klid(mají zábavu) a husy a klasické kachny se mi nikdy neškubaly.
Tolik z mých zkušeností. Dana.
Mohu potvrdit i já mám tyhle zkušenosti. Ale taky se domnívám, že určitá agresivita je dědičná. Protože speciálně po jednom kačerovi to dělalo 80% jeho potomstva a většinou jen kačeři.
Nyní krmím směsí pro výkrm kachen VKCH nebo směsí pro prasata A1/to když už směs pro kachny není/, vlhčím to syrovátkou a občas i kyšku nebo kefír. Problém jsou zatím v normě.
To je docela problematická otázka příčin může být mnoho. Zkuste trocha popsat co v tom mléku cítíte. Špatná chuť mléka může mít příčiny velice různé dědičnost, krmivo/zejména některé rostliny způsobují pachuť mléka /, hygiena dojení, hygiena uchovávání mléka, hygiena ve stáji, záněty vemene a onemocnění obecně.Kde vyšetřit mléko by bylo také jednodušeji poradit kdyby jste aspoň uvedla ze kterého jste okresu.
Dělá se sýr za pomocí kyseliny citronové tzv Panír.
Na 1 litr mléka se dává půl lžičky kyseliny citronové nebo octa či citronové šťávy.
Kyselinu citronovou rozpustíte v malém množstvé vody. Mléko uvedete za stálého míchání do varu a postupně přidáte vzniklý roztok jakmile se to začne oddělovat nádobu odstavte a nechte asi 5 minut přikrytou stát. Pak přecedit přes plátno a zatížit aspoň 2-3 hodiny. Pak můžete sýr nasolit na sucho nebo v slaném roztoku.
Dnes ale již není problém sehnat syřidlo.např. milcom Tábor má svůj E-shop kde seženete vše potřebné. Kozí mléko čí je starší, tím více začne přijímat pachy a rozvíjet typický tzv. kozí ocásek chcete li pachuť. Takže nechat mléko kysat přirozeně bez syřidla nebo kultur a vracet se tak k prapůvodní výrobě, není úplně nejlepší nápad. Pokud ovšem nejste milovníkem toho kozího ocásku..
spajzka
napsal(a):
Přesně jak píšete, proto taháme za brzdu dokavaď je čas. Vím o některých malozemědělcích, co nemůžou jinak než produkovat, protože si pořídili nové stáje, roboty atd. Z čeho to splácí, netuším. A JZD se roztahují, z pracujícím lidem se nepářou. V tomhle ohledu je jedno kde jste, v Čechách nebo v cizině. Všude stejno...
Svatá pravda! Všude chleba o dvou kůrkách!
spajzka
napsal(a):
To víte že bude, za obilí se nic neplatí, za maso taky ne...jediný co teď momentálně frčí jsou chovná zvířata Holštýnů. Takže kdo má čistokrevné dobré mladé zvíře, prodat do Němec. Jdou tu na dračku za dobrý peníz
Jo tomu věřím..protože ta velká družstva či jednotlivci musí být ještě větší než už jsou. Razí teorii, že jedině množství přinese zisk. Wachse oder gib auf! nebo: Wachse oder weiche! Tak nějak Vám to musí teď soudruzi v NDR tlouct do hlavy ne ?
spajzka
napsal(a):
To máte běh na dlouhou trasu. Doporučuji najít dotyčné krávy co reagují na test v lívanečníku. Případně udělat laboratorní testy. Jak říká náš veta, dojnice co nemají na pohled žádné vločky v mléce, je těžké uzdravit. Sama jsem jich poslala plno na jatka, protože žádné medikamenty nepomáhaly a mlékárna už se ozývala.
Začnu u zasušování. Speciálně dojnice z vyšším CPM zásadně antibioticky + uzavření strukového kanálu proti vstupu bakterií.
Dojení - kontrola gum.materiálu, případná výměna, dezinfekce po dojení a případná dezinfekce dojačky i mezi jednotlivými dojnicemi.
Při podezření na zánět okamžitě krávu separovat a veterinárně ošetřit.
A s tím podestýláním...ano, zrovna po vydojení je struk otevřen ke vniku všeho možného, takže by bylo vhodné být na čistém. Plno kravínů vápní nebo jinak dezinfikují ležící prostory.
No, to tak ve zkratce. Na výši CPM se odráží i roční období, třeba když otravují mouchy atd.
Také jsem došla k závěru, že výše CPM je dědičná. Měla matka problémy, bude mít dcera dřív nebo později taky.
Další aspekt je stres.
A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na krmení!
Promiňte ale nepletete si CPM se SOM ? To co píšete mi zcela plně sedí na SOM - somatické buňky. Kdežto tazatelka má potíže s CPM. CPM je o čistotě, SOM o zánětech a všem co popisujete. Třeba se pletu já..no nevím...
Jinak přikláním se k celkové a důkladné očistě a DEZINFEKCI celé dojící soustavy. Také výměnu již unavených gumových či plastových součástek potrubí.
Potom nemáte jiný zdroj vody než předtím ? Myslím na mytí a čištění? Z vlastní zkušenosti to také dělá hodně. A pak také zkontrolujte chlazení a mléčný tank či bazén. Zda po odvozu mléka se vše dobře vyčistí a vydezinfikuje. My měli jednou problém s tím, že se zavčasu nepřišlo na to, že je ucpaná hadička co natahovala dezinfekční prostředek. A tudíž se dostala jen malá část přípravku do procesu čištění.
Nebo nemáte nového kolegu který třeba dělá něco špatně i třeba nevědomky?
vulpes36
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se vás zeptat na můj úhyn slepic. Vždy to bylo tak v normě 5 slepic za rok, nyní je to 5 za 14. Dnes jsem ji našla ještě živou, ležela, kroutila se a vlnila...měla špinavý zadek...nevíte co to?ničím neléčím...měla bych?a čím?mám 60 slepic a bojím se abych nepřišla o všechny..děkuji Eliška.
No tak při takovém uhynu bych já tedy již raději konzultoval u veterináře. Navíc vaše informace jsou dost všeobecné. Špinavý zadek ukazuje na průjem ale jaký ? Žlutý, bílý ?
Hrubeška
napsal(a):
Tak se musím podělit o poznatek ze života, který jsem nikdy nebrala v potaz. Mám malé hospodářství (koně, kozy, králíky, atd.) a že mám je správně, protože jedině já jsem v rodině chovatel. Děti a manžel mé chovatelství jen trpí.. Stalo se to, že jsem musela akutně na operaci a momentálně jsem na neschopence a nesmím nic těžkého zvedat a hodně se musím šetřit. Tak ještě minimálně půl roku. O zvířata se mě starají děti a manžel. Vidím na nich, že kvůli mě to udělají, ale jen, že musí. Mezi řádky mi naznačují, že bych měla zvířata omezit na minimum (slepice a králíky), protože nás toto hospodaření neživí a spíše mě ubíjí, jezdím ještě do práce 40km daleko.
Tak jak tak ležím a přemýšlím, nemohu se rozhodnout co dál a pokecat si také nemám s kým.
A nemáte ve svém okolí nějakého přítele/přítelkyni který je podobně chovatelsky založen aby vám vypomohl? Nebo někdo finančně slabý který by uvítal za výpomoc třeba naturálie? Či nějaký vitální důchodce co by uvítal rovněž nějakou tu naturálii? Zkusil bych toto zvážit. Než aby jste vše zredukovala. Jelikož ten čas a peníze už Vám nikdo nedá a prodej na rychlo je vždy za cenu prodělku.