Jarka65

Moje příspěvky

1.10.2019 17:50

Mně by se třeba líbilo téma o dojných či kombinovaných plemenech, které mají špatnou vyhlídku do budoucna, kvůli komerčním plemenům jako je Holštýn. Příklad plemen Pinzgauer, Vosgienne, Česká červinka nebo Fjallko. Přikládám video https://www.youtube.com/watch?v=a3iZFyoqPEI. Myslím si, že by to nemuselo být špatné.

22.7.2019 15:23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a čím to krmíte?

Senáž, seno, šrot, melasa, každý den jsou 4 hodiny na pastvě, občas přidám mláto.

22.7.2019 14:05

Krásný den přeji, jdu se sem k Vám poradit. Mám zděděných 18 kravek, jsou to kříženky např C30 R20 X50 nebo např. C48 A32 X20. Problém je, že jejich dojivost je mizerná na dnešní standard, po otelení dávají většina 15l za den, mám v chovu jen asi 2 dojnice, které po otelení dokáží dát těch 30l denně. Nemůžu si stěžovat, že by měly nějaké problémy, jsou dlouhověké některé mám i nad 10. laktací, ale příjde mi neekonomické abych krmil krávu, která mi dává 15l denně. Udělal jsem si takovou malou selekci, jalovice si nechávám od nejlepších dojnic, a od jedné matky už mám 2 dcery první je na 1. laktaci druhá na 4. ani jedna bohužel nedává víc jak 20l denně, jsem z toho už zoufalý.Proto se ptám, čím nejlépe zušlechtit, red holštýnem, ayrshirem či montbeliardem a nebo to jet normálně do čestra? Potřeboval bych co nejrychleji zvýraznit jejich mléčnost.