kozozrout

Moje příspěvky

22.3.2008 11:27

kozozrout napsal(a):
A ještě pohled na část stáda, zatím 16 kůzlat, 10 koz a jeden hrdý otec. Ještě další porody očekávám. Přijeďte se podívat. Jarmila - kozí farma ROZINKA

Hurá, svítí sluníčko, vítr nefouká, nálada je výborná. Jsem moc zvědavá, jestli přijdou i nějací chovatalé z ifauny. Potom hodím zase fotky.Jarmila - kozí farma ROZINKA

21.3.2008 00:28

kozozrout napsal(a):
A kde je to třeti?

A ještě pohled na část stáda, zatím 16 kůzlat, 10 koz a jeden hrdý otec. Ještě další porody očekávám. Přijeďte se podívat. Jarmila - kozí farma ROZINKA

21.3.2008 00:25

kozozrout napsal(a):
Takhle je u nás veselo. Jarmila - kozí farma ROZINKA

A kde je to třeti?

21.3.2008 00:23

gajdovka napsal(a):
Jarmilko,děkuji za pozvání.Lenka

Takhle je u nás veselo. Jarmila - kozí farma ROZINKA

9.3.2008 16:34

Hola, hola, jaro je tady!!! A my se zase nemůžeme dopočítat kůzlátek. Pomůžete mi je spočítat na akci Počítání kůzlátek? Zvu všechny na sobotu 22.3. /sobota před Velikonocemi/ na sraz příznivců a chovatelů bílých koz na farmu ROZINKA v Čelechovicích na Hané. Radmilo, Martino, Lenko a všichni ostatní jste srdečně zvání. I když po loňském velkém snížení stavu je toho míň, přesto mám velkou radost z krásných kůzlátek, které letos všechny půjdou na chov. Maso bude jen jedno, a to ještě z důvodu synovy svatby. Kozlíci půjdou na aukci, a kozenky na chov chovatelům - zájemcům o zvířata s PP. Už se na vás těším. Jarmila - kozí farma ROZINKA

26.2.2008 13:30

kozozrout napsal(a):
a tady je pan otec.

a tady dětičky

26.2.2008 13:11

kozozrout napsal(a):
aby mu nebylo smutno, že letos mu žádné kůzlátko s maminkou kozenkou neběhá po dvoře. Všem dnům není konec a uvidíš, že časem zase budeš mít radost ze svých kozích princezen. Tak to vypadá dnes u nás Jarmila - kozí farma ROZINKA

a tady je pan otec.

26.2.2008 13:08

aby mu nebylo smutno, že letos mu žádné kůzlátko s maminkou kozenkou neběhá po dvoře. Všem dnům není konec a uvidíš, že časem zase budeš mít radost ze svých kozích princezen. Tak to vypadá dnes u nás Jarmila - kozí farma ROZINKA

26.2.2008 12:38

evaux napsal(a):
Ahoj Jarmilko,
neco mi uniklo? Co se to tady docitam, ze jsi po operaci? Co se deje?
Ja jsem ted na navsteve u sestry v Australii - Tasmanii a nektere informace mi unikly. Ale zase jsem chytrejsi o zkusenosti s lecenim zanetu koziho vemene tady v Aus. Vidsela jsem na vlastni oci kozu s vemenem az na zem (jednim strukem) a vet vzal skalpel, vemeno zezadu ve vysce asi 2/3 od zeme narizl cca 2 cm rezem a asrazene mleko vypustil jak z pytliku. Co bylo dal nevim, protoze jsme pokracovali v jizde, ale moc me mrzi, ze jsem to nevyfotila, i kdyz jsem u sebe fotak mela. Byla jsem z toho uplne paf.

Preji brzke uzdraveni, at uz je to cokoliv, at si muzes plne vychutnat jaro. Tady, ackoliv je leto, je zima a porad prsi.

Mej se hezky
Evaux

No to by mě zajímalo, jestli to ale byl opravdu zánět. Jak je zánět, je mléko sražené do husté pasty, ta je v mléčné žláze a tvoří tam špunt. Proto se musí vymačkávat a masáží stáhnout do struku a ven. O odstranění sraženého mléka přímo z mléčné žlázy vemene /myslím, že takto to podle popisu je/, jsem neslyšela. Ale to vypustil mléko, které nemohlo ven, ale co ucpané mlékovody ve struku? To vše musí jít pryč. Konzultovala jsem to se synem, který studoval zootechn., tak nad tím kroutil hlavou, že o tom neslyšel, ale od školy už je dlouho a krávy a kozy ho nezajímají. Já zase musela zasvorkovat před porodem kozu, vyhřezla ji pochva. Svorky jsem odstraňovala těsně před porodem kůzlete, byl to trochu horor, ale měla jsem štěstí. Hned po porodu se vše znovu zadrátovalo, a teď už je v pořádku. Jednou jsem tak měla kozu po porodu, dostala se ji ven děloha, doktor ji vrátil, zadrátoval a koza ještě mockrát rodila, už bez problémů. Vyhřezlá pochva je nebezpečná, protože ucpe vyprazdňování a ohrozí i samotný porod. Poznáte to snadno, hlavně když koza leží a plná děloha ji tlačí. Volat okamžitě vet. a potom hlídat kozu, hlavně v čase porodu. Tu Austrálii závidím, od nás trochu z ruky a může to být zajímavé. Určitě potom napiš zážitky. Pěkný pobyt. Jarmila - kozí farma ROZINKA

25.2.2008 13:43

Dnes jsem se vrátila z nemocnice a první cesta vedla za kozenkami. Vše je v pořádku, musím pochválit manžela a nejstaršího syna, vše podle návodu zvládli, podojili, nakrmili. Dokonce manžel i nereptal na kozy, třeba si zvykne. Mám z toho takovou radost, že se musím s někým podělit. Třeba to není s tou averzí proti kozám tak strašné. Poděkovala jsem kozenkám za mléko, bylo mi dost zle a to dobré mlíčko mně dost pomohlo. Děkuji také Jiřince, která mi hodně s radami ohledně bylinek pomohla, napíši mejlík. Jinak krásné svítí sluníčko, kvetou bledulky, petrklíče. Mám 12 krásných kůzlátek a ještě určitě 8 přibude, vše je v pořádku, já jsem po těžké operaci doma, no není to nádhera!!!!! Teď si pročtu diskuzi, a vše bude zase fajn. Pěkný den a žádné problémy přeje Jarmila, kozí farma ROZINKA

21.12.2007 09:20

petravavro napsal(a):
Dobrý den všem milovníkům koz a ovcí.

Jen bych doplnila Hanču Maturovou.

Pokud má někdo zájem na dotazník odpovědět a nechce to udělat veřejně, může mi své zkušenosti napsat na e-mail petra.vavro@seznam.cz

Předem za všechy bojovníky děkuji a přeji hezký advent.

Mohly by jste, prosím, napsat více informací o těch dvou akcích, program a přesný čas konání. Hlavně mně zajímá setkání 16.1. na farma Dobrovolných v Ratibořicích. Pořád mi ale chybí nějaké předpisy pro malé chovatele, co by měli jen těch pár koz, a přebytky výrobků z mléka by prodávali ze dvora. Prodej mléka už není problém pro nikoho, ale prodej přebytku sýra, jogurtu, tvarohu, syrovátky ze dvora není řešen. Tento malochovatel nikdy nebude mít k dispozici zařízení pro výrobu, bude to dělat v kuchyni. I na tyto problémy by se mělo myslet. V Rakousku to jde, tito chovatelé, mohou nabídnout na svých farmách sýr, který není vyráběn dle nařízení pro velké chovatele. Spousta z nás se nebude věnovat výrobě jako svému povolání, přesto by ráda přebytky prodávala. I bez nadhodnocených investic. Přeji hodně úspěchů v roce 2008 a díky za vaši snahu. Jarmila - kozí farma ROZINKA

19.12.2007 13:41

Takové jsou kozenky z Turecka, běhají tam všude okolo silnice, jsou různě barevné : rezavé, černé, flekaté. Běžně se konzumuje kozí mléko a sýry Jarmila - kozí farma ROZINKA

4.12.2007 12:37

humann napsal(a):
a odkud jste? Pokud někde z Moravy, taky bychom mu mohli nabídnout prostor. Potřebujeme ženicha:-)

Já se připojuji k Jiřince. Kozlík mimo plemenitbu by měl jít opravdu na maso. Nevíte, z jakého křížení pochází a tím si budete připouštět svoje určitě velmi opatrované kozenky a potom nechávat dcery dále na chov? Možná vám připadnu tvrdá, ale to zvířátko si užilo volnosti a nedá se nic dělat, je to hospodářské zvíře a tudíž určené jako potrava. Už několikrát jsem se setkala s tím, že mi lidé přivezli kozlíka, že nevědí co s tím, koupili ho dětem jak hračku a na podzim zjistili, že už to není hračka. A ty rohy jsou také nebezpečí. Mám teprve druhého dospělého kozla, ale vím, co kozel dovede. Není to lidumil, hlavně v období říje, když je ve stádě. Já odrohovávám i kozy, znám paní, co takhle přišla o oko. V tomto mně ochranáři přírody nepřesvědčí, je to především pro mé zdraví. Vím, je to kruté rozhodování, ale kozlík si neskočil, to maso poznamenané nebude, nemusíte se bát. Prosím, nekamenujte mně pro můj názor, ale taková je realita. Neříkám to proto, že produkuji plemenné kozlíky, ale proto, že mi záleží na kozenkách a zachování jejich genetických plemenných hodnot. Jarmila - kozí farma ROZINKA

23.11.2007 11:58

malaceskafarma napsal(a):
No žinčici jsem nikdy nedělal jelikož jsem nevěděl jak se dělá! Ale ta chuť té syrovátky po vyrobení žinčice asi strácí chuť tím že prakticky vše dobré co v ní zbylo zůstalo v žinčici.To je můj laický názor. Ale že by jí nechtěl ani dobytek tak s tím jsem se nesetkal.
Když jsem měl já jěště kozy a dělal jsem sýry a tvaroh atd.Tak syrovátka byla hned pryč jednak drůbeži hlavně mláďatům.A také se u nás pila hlavně v létě když bylo vedro smíchejte ledovou syrovátku s jahodama nebo pomerančem může bejt i kousek citronu a rozmixujte.Můžete trochu přisladit a vynikající osvěžující nápoj je na světě. Můžete použít různé ovoce banán ,kiwi,hronzno,jablka ,meruňky broskve atd.Nebo pokud nejste fanda ovocné dřeně v nápoji nebo nemáte vykoní mixer který vše rozdrtí nebo není sezóna nebo si chceme usnadnit práci můžete použít i džus.
Jedna paní co ode mne kupovala syrovátku si dělala tzv.očistnou kůru ze :syrovátky,štávy z červ.řepy,mrkve a nati petržele osladila lehce medem/pokud už to neosladila dost ta řepa a mrkev./ No chuť nevím ale zdravé to muselo jistě bejt! Honza

Syrovátku odebírám před přihříváním, celé léto ji piji, tak jak psal Honza, v nouzi míchám s ananasovým džusem. Vždy přidávám jen čerstvé ovoce, mošt v poměru 8:2. Při odstavování na ni naučím kůzlata, pěkně po ní přibývají. U velkých zvířat opatrně, může být průjem. Jinak přidávám do koupele i na mytí vlasů. U kosmetiky se používá hlavně syrovátka, takže se nebát dámy kozí domácí kosmetiky. Já syrovátku používám jako čistící mléko a smetanu jako krém, nedám na to dopustit. Nic jiného nepoužívám. Zbytky od přihřívaného sýru dávám slepicím místo vody, něco vypijí psi a kočky.

18.11.2007 11:58

alaska napsal(a):

Zuzko, nádhera. To by se mi také líbilo. Jen ten prostor mi chybí. Jak tak přemýšlím, pár koz a kravička.... no zas mám o čem přemýšlet. 'Jarmila - kozí farma ROZINKA

5.11.2007 07:39

Obracím se na chovatele z Olomoucka nebo blízkého okolí, nemáte doma volnou letošní kozenku pro nešťstného chovatele z Olomouce. Známý si koupil dvě kozenky - sestřičky, bohužel nenechaví lidé mu jednu kozenku na místě podřízli a odnesli. Druhá kozenka prožívá stres a šok, potřebuje společnost. Prosím, ozvěte se na můj mejlík. ajzel@email.cz. Děkuji Jarmila - kozí farma ROZINKA

2.11.2007 14:32

silajda napsal(a):
Ještě k tomu hrnci-někdy to dělám i v tom polívaném,ale to pak postavím na horní část kachlových kamen,tam je teplo tak akorát.

Já dělám jogurt z deseti litrů, začátek je stejný, jen místo salka dávám sušené instantní mléko. Ale když není, tak se nic neděje, je tam jen na zahuštění, Hned po zchlazení a naočkování mléko naleji do nahřátých sklenic od tatarky. Potom můžete dát do plechu s teplou vodou a do trouby na 45 stupňů, nebo dát teplou vodu do chladící kabely, sklenice naskládat klidně na sebe. A nebo zavařovací elektrický hrnec, zalít sklenice teplou vodou a po 6 - 8 hodinách předělat do ledničky.Jednou jsem jela narychlo pryč, rozdělaný jogurty poskládala na deku do postele, zakryla dekami a také se udělal. Takhle jsem dělala dřív rýži. Očkuji velkým jogurtem Holandia - půl kila. Dělám jogurt raději do skleniček, ty od tatarky jsou nejlepší. Ten jogurtovač je jen na jeden litr. Pro labužníky můžete dát do spodu marmeládu a zalít.Vydrží bez problémů 4 týdny. Jarmila - kozí farma ROZINKA

1.11.2007 12:51

uska napsal(a):
OPRAVA - pardon, v jogurtovači není 6 skleniček, ale 7!!! Ludmila

Ludmilko, já mám jogurtovač ETA 0153 - skleniček 6. Zajímala by mě prosím ta tvoje pekárna Biemeier. U nás jsem ji nikde neviděla, na něm. stránkách je bez ceny jako novinka. Kde jsi ji koupila a kolik prosím stála? Já mám Etu Siestu, ale i když jsem moc spokojená, tak ta teflonová vanička nevydrží, navíc netěsní dobře horní víko. Ráda bych nějaké předpisy na mňamky. Já dělám jen mazanec ze čtvrt litru mléka a půl kila mouky. Mám také robot, ale troufám si říci, že nikdy jsem neměla vánočkové těsto tak dobře umíchané a vykynuté. Chleba dělám podle receptu v návodu. Je u té tvojí pekárny vše v češtině? Prosím pošli mi na mejlíka vyzkoušené recepty, na dámě je toho spousta, až nevím, který vybrat. Děkuji. Jarmila - kozí farma ROZINKA ajzel@email.cz

31.10.2007 09:25

jirinajanickova napsal(a):
No chvály slyším odevšad veliké. Taky jsem se tak teoreticky zamýšlela nad pekárnou, projížděla jsem netovou diskuzi a hledala jsem "nej" značku - pochlubte se, jakou máte vy pekárnu, co dělá dobře a co má za mouchy?
A co ten jogurtovač? Kolik udělá naráz jogurtu? Přišlo mi, že cena přístroje je dost malá - teda ne, že bych si přála za všechno vypláznout majland, ale měla jsem rychlovarku takové nějaké střední cenové třídy, těsně po záruce se mi pokazila a opravář mi ji nechtěl spravit, že si mám koupit nějakou lepší značku, ne tenhle šunt z Kauflandu - přitom jsem ji kupovala v elektře. No tak abych si taky nepořídila levný jogurtovač a nedopadla stejně.

Jogurtovač ETA, a domácí pekárna ETA Siesta. Nejlepší rady jsou na www.dama.cz - domácí pekárny. Je tam spousta receptů a prodávané typy pekáren s hodnocením. Jarmila - kozí farma ROZINKA

31.10.2007 07:32

uska napsal(a):
Lucko, moje slova - dva zázrak dnešní doby. Jogurtuji 6 let, pekárnu mám dva roky a nemá to chybu. Než jdu k večeru poklízet zvířectvo, náháži suroviny do pekárny a než se vrátím, mám těsto hotové. Vytáhnu, hodím na plech a peču. Jeden den rohlíky, druhý den chleba a třetí den buchty a pořád dokola. Málo kdy nechám těsto upéci v pekárně, nějak mě ty tvary rychlí z pekárny neberou. Ale na výrobu těsta je to OK. A když mi to nevyjde a jednou týdně se nějaké pečivo koupí v obchodě, tak stejně ztvrdne a mí všežravci si počkají do druhého dne. Zajímavé je, že když máme pečivo z obchodu, tak nikdo nemá hlad. A to se zajímají, jest-li nemám něco zašité v mražáku. !!!!!!!! Ludmila

A už jste zkusily chleba z kozího mléka? Na pekárnu nedám také dopustit. Teď jsem dostala recept na chleba z bíléhojogurtu. Já ale těch kamarádek doma mám víc, nedám dopustit na myčku nádobí a automatickou pračku, velmi dobré přítelkyně, pomohou, nekecají, a zas je kus práce hotové. Jarmila - kozí farma ROZINKA