mamakaca

Moje příspěvky

31.12.2010 01:22

Přejeme všem veselého Silvestra a do příštího roku hodně elánu a spokojenosti! smajlík

Ještě bych chtěla poděkovat všem, kteří často vážili opravdu dlouhou cestu a přijeli na naše kurzy. Dále se na nás obracejí, ať už kvůli sýrům, chlebům, ... nebo jiným radám.
Děkuji Vám za důvěru a motivaci. Baví nás to, když vidíme, že to má smysl! Mějte se fajn a ať se všem daří! :-)

Katka Mašátová a Petr Rys - Dobrykurz.cz

6.6.2010 20:58

Sýřenina se již začíná trhat a stahovat, pokud by to pokračovalo dál, stáhla by se natolik, že by už nevypouštěla syrovátku. Buď překračuješ množství syřidla, ale na moc, protože k tomu dochází okolo 45min, což je optimální doba sýření ale je to už v poměrně pokročilém stavu. Takže ubrat trochu syřidla. Syřidlo je třeba dávkovat přesně, podle jeho síly.
A nebo je sýřeno za vyšší teploty než 28 - 32°C - optimální teplota sýření.
Ale spíš ten první případ.
Slibuju, že už konečně dáme na stránky vzorec pro výpočet dávky syřidla podle jeho síly, dávám si to jako závazek na příští týden.
Rádi poradíme, Katka M. - dobrysyr.czsmajlík

14.4.2010 22:27

Letos se nosí puntíky ??? Katka.

21.3.2010 14:33

mamakaca napsal(a):
Objednávky přibývají a proto vyhlašujeme uzávěrku k 10.4.2010. Po tomto termínu vše sečteme a objednáme.
Chybné načítání stránkování v nabídce forem, už je v pořádku.
Objednávat formy a vosk můžete na www.dobrysyr.webnode.cz

Katka.

Na stránky - www.dobrysyr.webnode.cz - jsme vložili fotky, které jsme nafotili při výrobě sýra - oddělení - "VYUŽITÍ FOREM".

20.3.2010 18:08

Objednávky přibývají a proto vyhlašujeme uzávěrku k 10.4.2010. Po tomto termínu vše sečteme a objednáme.
Chybné načítání stránkování v nabídce forem, už je v pořádku.
Objednávat formy a vosk můžete na www.dobrysyr.webnode.cz

Katka.

27.2.2010 23:30

mamakaca napsal(a):
Ahoj,
ráda bych Vás pozvala na nové stránky s nabídkou forem na výrobu sýrů, jejichž nákup Vám můžeme zprostředkovat. Otevřeli jsme také nové diskuzní fórum o sýrech a dalších věcech, které k tomu patří. Řešíte-li, tedy, někdo nějaký problém, napište ho tam, budeme odpovídat my a doufám, že i ostatní, kteří k tomu budou mít co říct. Možná tam najdete i další věci, které by Vás mohli zajímat.
http://dobrysyr.webnode.cz/

Brzké jaro všem, přeje Katka.

Děkuji za zájem a pochvaly. Začaly chodit první objednávky. Na kultůrách se pracuje. Své otázky ohledně problémů s výrobou sýrů vkládejte bez obav přímo do fóra. Ať se také ostatní něco dovědí.

Katka.

26.2.2010 18:25

Ahoj,
ráda bych Vás pozvala na nové stránky s nabídkou forem na výrobu sýrů, jejichž nákup Vám můžeme zprostředkovat. Otevřeli jsme také nové diskuzní fórum o sýrech a dalších věcech, které k tomu patří. Řešíte-li, tedy, někdo nějaký problém, napište ho tam, budeme odpovídat my a doufám, že i ostatní, kteří k tomu budou mít co říct. Možná tam najdete i další věci, které by Vás mohli zajímat.
http://dobrysyr.webnode.cz/

Brzké jaro všem, přeje Katka.

22.1.2010 23:39

mamakaca napsal(a):
Petře děkuji! Musím říci,že zájem je a kurz je téměř naplněný.Pokud budou další zájemci může být další termín třeba kolem poloviny dubna.Tak kdo má zájem klidně se ozvěte.Katka

Kdo jedete na seminář do Humpolce, budu tam.Katka

22.1.2010 23:27

tomasnix napsal(a):
Ma nekdo zkusenosti s naruzovelym nadechem mleka pri pastve na porostu s vetsim mnozstvim trezalky?Podle literatury (i na netu) se muze barvivo z trezalky (hypericin) objevit v mlece. V diskusi o cervene moci me napadlo,zda nemuze take obarvit moc....a trochu zacal o tomto tematu diskutovat s Jirinou.Jirino,snad se neurazite,jen bych rad znal nazory ostatnich....Muj nazor je, ze se vlivem trezalky muze mirny nadech ruzove barvy v mlece objevit. Koza hojne konzumovala trezalku (vyhledavala ji) a nadech v mlece jsem par dni pozoroval.Vemeno kozy jinak nijak nevykazovalo zadne patplogicke zmeny. Jako krev se mi to nezdalo,ale zadny podrobny rozbor nemam. Trezalce jsem to pripisoval,ale nemuzu vyloucit,ze to bylo uplne necim jinym.Je mozne, ze cervena barva mleka po trezalce jsou jen babske povery a udaje v literature nejsou uplne pravdive (obcas se stane i to, ze se jedna vec neustale opisuje bez jakehokoliv objektivniho podkladu).Jirina tvrdi,ze jeji kozy a kravy maji trezalky velmi hojne,ale nikdy nezaznamenala ruzovy nadech mleka,coz si urcite take nevymyslela.Kde je pravda?Jirino,Vam se jeste jednou omlouvam,vubec to nemyslim spatne.Samotneho me zajima,zda na tom je neco pravdy nebo je to hloupost a ja si trezalkou vysvetlil uplne jiny (zavaznejsi) jev.Dekuju.Pokud ma nekdo zkusenost,napiste.Tomas

Tak jsme koukali na účinky třezalky a zvyšuje citlivost na UV záření a při předávkování může způsobit vnitřní krvácení, to se může projevit i v moči.Možná odtud původ růžového mléka.Sama by se asi koza ale nepředávkovala i když třeba má nějaký důvod ke zvýšenému příjmu třezalky, sama by asi růžové mléko neřešila, jí je to jedno.Katka.

20.1.2010 22:35

mamakaca napsal(a):
Zveme Vás na kurz: "Výrobky z čerstvého mléka v domácích podmínkách". Jednodenní - 13.3.2010 v Obratani /Táborsko/. Pro začátečníky i mírně pokročilé. Více informací na 606344356, mail: dobrykurz@centrum.cz nebo na www.dobrykurz.webnode.cz/products/mleko/. Kdo máte zájem koukněte,volejte,pište!Katka.

Petře děkuji! Musím říci,že zájem je a kurz je téměř naplněný.Pokud budou další zájemci může být další termín třeba kolem poloviny dubna.Tak kdo má zájem klidně se ozvěte.Katka

20.1.2010 22:23

tomasnix napsal(a):
Ma nekdo zkusenosti s naruzovelym nadechem mleka pri pastve na porostu s vetsim mnozstvim trezalky?Podle literatury (i na netu) se muze barvivo z trezalky (hypericin) objevit v mlece. V diskusi o cervene moci me napadlo,zda nemuze take obarvit moc....a trochu zacal o tomto tematu diskutovat s Jirinou.Jirino,snad se neurazite,jen bych rad znal nazory ostatnich....Muj nazor je, ze se vlivem trezalky muze mirny nadech ruzove barvy v mlece objevit. Koza hojne konzumovala trezalku (vyhledavala ji) a nadech v mlece jsem par dni pozoroval.Vemeno kozy jinak nijak nevykazovalo zadne patplogicke zmeny. Jako krev se mi to nezdalo,ale zadny podrobny rozbor nemam. Trezalce jsem to pripisoval,ale nemuzu vyloucit,ze to bylo uplne necim jinym.Je mozne, ze cervena barva mleka po trezalce jsou jen babske povery a udaje v literature nejsou uplne pravdive (obcas se stane i to, ze se jedna vec neustale opisuje bez jakehokoliv objektivniho podkladu).Jirina tvrdi,ze jeji kozy a kravy maji trezalky velmi hojne,ale nikdy nezaznamenala ruzovy nadech mleka,coz si urcite take nevymyslela.Kde je pravda?Jirino,Vam se jeste jednou omlouvam,vubec to nemyslim spatne.Samotneho me zajima,zda na tom je neco pravdy nebo je to hloupost a ja si trezalkou vysvetlil uplne jiny (zavaznejsi) jev.Dekuju.Pokud ma nekdo zkusenost,napiste.Tomas

Neví jestli to není úplně mimo. O vlivu třezalky na barvu mléka slyším poprvé,ale loni v zimě jsem řešila narůžovělé mléko u kozy, která také nejevila žádné známky poranění ani zánětu.A bylo to slabé krvácení z nedostatku vitaminu K. K je na předpis, ale když jsem řekla,že to mám pro kozu,tak se nechal lékárník obměkčit.Koza snesla mnohem vyšší dávky než člověk,nezabralo to hned,až jsem si myslela,že to nefunguje.Ale po pár dnech to zmizelo a už se to neobjevilo.Katka

18.1.2010 01:14

cerv napsal(a):
Přijeléííí pastevcííí

Prima výhled.

18.1.2010 01:13

Zveme Vás na kurz: "Výrobky z čerstvého mléka v domácích podmínkách". Jednodenní - 13.3.2010 v Obratani /Táborsko/. Pro začátečníky i mírně pokročilé. Více informací na 606344356, mail: dobrykurz@centrum.cz nebo na www.dobrykurz.webnode.cz/products/mleko/. Kdo máte zájem koukněte,volejte,pište!Katka.