
modroockoxxx
Informace o uživateli:
Nie som chovatel len fanusik, chovatelov a drobnych farmarov ktory sa snazia pre nas vyprodukovat tie najzdravsie produkty.
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Registrace od: 14. 3. 2015 17:44:52
Naposledy přihlášen: 11. 7. 2016 08:22:46
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
To že vakcíny majú ochrannú lehotu neznamená že ju chovatelia ktorý predávajú králiky dodržujú tak isto aj ochrannú dobu pri medikovaných krmivách.
Pozor, vakcína proti moru a myxomatóze prakticky ochrannou lhůtu nemá. Jedná se o týden na místě vpichu.
A pochybuju, že jakýkoliv chovatel bude očkovat králíky a pak je do týdne bude porážet. Vždyť je to blbost. Jednak králíci se očkují od šestého týdne věku, dobře, i když někdo bude očkovat v desíti týdnech, aby nemusel revakcinovat, v tomto věku prostě králíky na porážku ještě nemá ani náhodou. A za druhé, je to neekonomické a každý jouda si spočítá, nebo mu spíš selským rozumem dojde, že když toho králíka chce zítra zabíjet, nebude ho dnes očkovat.
Jo, ochranná lhůta při krmení granulí s léčivy, tady bych hodně pochybovala, že o něčem takovém někteří lidé vůbec slyšeli.
Ked chovatel zistil ze ma mixomatozu zohnal vakciny napichal to samozrejme mu to uz zdochynalo tak vsetko porazil a maso predal. Mate velmi malo aktualnych informacii o realite necham to ale na vas na vase prispevky nebudem reagovat ste trocha naivna :) rucicky bozkavam.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nějak jsem nepochopila, proč si myslíte že reaguji na vás. Napsala jsem pouze svůj názor na očkování o tom, jestli někdo očkuje či ne to považuji za jeho soukromý problém. V celkových nákladech na odchov králíka je to zanedbatená položka. Tak se zklidněte a napomínejte někoho jiného, toto je diskuze a snad má každý právo slušným způsobem vyjádřit názor.
Je zbytocne vnasat emocie do diskusie potom sa to zvrhne na uroven ake tu casto citam. Nakolko chovatela s nickom Hyla poznam viem naisto ze nesetri na ockovani.
Nazvat blaznom chovatelov je velmi odvazne a bez dostatocnych informacii aj zbytocne.
Denne sa dostava na trh aj kralicie maso ktore zdaleka nasplna zakladne atributy zdraveho masa. To je podstata tejto diskusie. Názory chovatelov mozu posluzit dobrej veci ked chovatelia napisu kto ako ockuje kedy ako dodrzuje ochranne lehoty atd. Casto tu citam velmi zdrave nazory a rady ktore mozu posluzit zaciatocnikom ako dobry navod.
leprechaunek
napsal(a):
Popravdě mi vyrazilo dech, že někdo je schopný se pozastavovat nad očkovanými jatečnými králíky.
Inu jak vidno, chovatelé jsou stále vzdělanější a znalejší...
Nebo polopatě: ve zhoršené nákazové situaci se poprvé očkuje v 6 týdnech. Období teoretické porážky mínus 6 týdnů (ev +2 pro vytvoření imunity) = doba, po kterou může to zvíře kdykoliv zlikvidovat mor. V každém případě je v řádech týdnů (!).
Výýýborný důvod neočkovat.
A ještě něco jako "zájmy slušných chovatelů"...
Osobně žiju v domnění, že zájmem chovatelů by měla být hlavně co největší proočkovanost králičí populace, aby to nikde zbytečně nechcípalo. Ach jo.
Ad rozlišení moru na zabitém králíkovi - jak píše bronda, max. na vnitřních orgánech.
Zase pozor, i pokud je někdo takový s odpuštěním de*il, aby to udělal a zdechlého králíka prodal, tak dopad na zdraví konzumenta asi bude dost diskutabilní... respektive možná žádný.
Mor a myxa postihujou vnitřní orgány, ty se z jatečného těla odstraňují... A kosterní svaly... nooo, netuším? Snad nijak výrazně? Nevím jak s krváceninami, taky jsem to nikdy neviděla...
Každopádně i pokud by to zvíře bylo nakažené, tak 1. specificky králičími viry nepřenosnými na člověka,2. viry šířenými vzduchem, ne pozřením.
Ani omylem to nepokládám za přijatelné, zdůrazňuju, ale pokud to maso nebude nějak senzoricky změněné, asi to člověk nepozná, a ani mu to nic neudělá. Ale opakuju, to není důvod to prodávat.
Zas pokud se králík zabije zdravý, a ne polozdechlý, tak je dost velká šance, že ten mor ani myxu nemá, vzhledem k jejich razantnímu průběhu.
Ovšem na základě položených dotazů si už vůbec nejsem jistá, jestli to soudruzi ze Slovenska, v tomto případě modroocko, vůbec vědí...
Ja nechovam kraliky a ako vidim ani vy nie a som si skoro isty ze ani nekonzumujete kralicie maso ak sa mylim opravte ma. Chcel by som skôr nazor ludi ktory chovaju kraliky aspon ciastocne aj na jatocne ucely.
velpap
napsal(a):
No, jestli králík padnul na mor, na zabitém asi nepoznáte, tak kupujte od někoho, o kom víte, že není prase.
O mna neide ja mam mozno najlepsi zdroj kralikov na slovensku kupujem od chovatela ktoremu doverujem na 100%, nepotrebujem odporucanie ale skor by ma zaujimal nazor ako chovatela ako to vnimate tak ako som polozil otazky.
bronda
napsal(a):
Aby chovatel pochopil jak je v kotcích, tak stačí do kotce strčit hlavu když na králíkárnu paří slunce. Nevím jak bych to zvládal bez zastínění stínící textilií a kropení králíkáren, textílie a betonové desky pod králíkárnama vodou. Trochu pomáhá i vzrostlá třešeň. Ale i tak plánuji vysadit kolem kotců nějaké rychle a vysoko rostoucí keře aby sahaly do min.3,5 m. Moc více to už u venkovních králíkáren nevylepším.
Ještě mne napadá čepovat králíkům vychlazenou Plzeň - podle vzoru jednoho "šílence" ve Vysokých Tatrách, který na vrcholu Kriváně prodává plechovky Plzně za 2 Eura.
Ten beton vo mne vyvolava napad vyhotovit podlahove chladenie ja si myslim ze by to urcite fungovalo, len si predstavte spravite si sablonu do toho trocha dratu na spevnenie a vlozite umelohmotne potrubie ktore nasledne zalejete do betonu potom len staci v lete pomaly cirkulovat studnicnu vodu a chladenie funguje. neviem kde by bol rosny bod ale to by bol uz len detail na doriesenie. mozno sa do zda byt blbost ale ak by som choval a mal moznost skusim to spravit.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Co se vám na to nezdá? Vakcinace proti moru a myxomatóze má ochrannou lhůtu 1 týden na místo vpichu.
Člověk, který králíky na výkrm neočkuje, riskuje, že z něj bude vegetarián, protože mor se opravdu neptá, jestli je králík chovný nebo ne. Večer krmíte, v hlavě už máte připraveno, jaký kus půjde rovnou v neděli na talíř a které do mrazáku, a ráno to všechno zakopete na zahradě.
Jediná vnitřnost, která může být ponechána v jatečném trupu, jsou ledviny.
Mozete mi napisat ako spoznate na zabitom kraliku ze nemal mor ? alebo myxomatozu ?
a napiste mi preco by nemala byt sucastou jatocneho tela pecienka ? a podla mna aj pluca a srdce som zvedavy.
Otvoril by som tuto mozno aj chulostivu temu nakolko v poslednej dobe sa velmi casto objavuju ponuky na kralicie maso v zmysle "predam kraliky na spotrebu alebo na dalsi chov kraliky su zaockovane proti moru aj myxomatoze (obcas sa najde aj ponuka kde vraj su kraliky naockovane aj proti kokcidioze ) co je podla mna nezmysel.
Chcel by som vediet vase nazory ako chovatelov ako vnimate tuto problematiku nakolko tento druh predaja poskodzuje zaujmy slusnych chovatelov. Zaujima ma ci ockujete kralikov urcenych na konzumaciu alebo nie. Chcel by som vediet kto akym sposobom usmrcuje kralikov dalej ci pecen ponecha neoddelenu od trupu alebo oddeluje ci nehca v tele aj srdce a pluca. Viem ze by sa hlava nemala oddelovat pri predaji az po predaji ak o to poziada kupujuci. Prosim napiste vase nazory a skusenosti.
Keby ze som chovatel a chovam vonku bez vzduchotechniky v tomto teple by som vobec nechal samice v klude. Podla mna nikto z chovatelov netusil ze zazijeme take dlhe obdobie horucav. neviem si predstavit kralika ako sa moze citit ked nema potne zlazy a ak aj vraj dajake ma okolo nosa predsa mu musi byt horuco. Vidim ako sa trapia psy ktory maju kratky jazyk.
Tieto horucavy netrapia len zvierata ale aj ludi snad uz to vydrzime par dni a malo by to skoncit. Som presvedceny ze buduci rok bude kazdy chovatel lepsie pripraveny a nenecha sa zaskocit pocasim.
Niekde som cital ze listy topinamburu su vhodne v tychto horucavach pre kraliky ale neviem najst ten clanok ak ho najdem napisem link.
Lapin
napsal(a):
Keď niečomu nerozumieš, písni Jardarumovi, on ti zavolá...
Dal som si namahu a precital som 37 prispevkom okrem jedneho kde pisete ze chovate BU, neustale provokujete nepriamo urazate hlavne uzivatelov Jardagin a Hyla. Je to také detske, majte gule a neschovavajte sa za anonimitu aj tak ste jednoducho vypatratelny.
olddede
napsal(a):
Dovolím si jen podotknout, že "dobré rady " je třeba brát s rezervou. Narodil jsem se v první polovině minulého století, takže již něco u králíků pamatuji. Rozdíl mezi ovsem a ječmenem z hlediska stravitelnosti je u králíků minimální. Oves má větší podíl vlákniny vzhledem k drobnějším zrnům, a tak bych toto vůbec neřešil. Základem u králíků je kvalitní seno a nezávadná voda, pokud možno v napáječkách, nikoliv v miskách, kde si vodu znečistí. a ty potvory kokcidie na to jen čekají, jak nakazit od jednoho králíka všechny ostatní. Pokud králík nemá dost objemového krmiva (seno) sežere s prominutím vše, co má v misce a pak má trávicí potíže, ale ne proto, že to byl oves, nebo ječmen. Je třena postupně přidávat a až u králíků ve výkrmu, cca od 2 kg hmotnosti dávám ad libitum, neboli, co sežerou. Když mají kvalitní seno, tak i oblíbené granule nechají a jdou se nacpat....... Hezký den a ať Vám dupou králíci.
Videl som chov kde kraliky na vykrm dostavaju len granule aj to bez lieciv a funguju nadherne a aj chutnaju vyborne.
hona
napsal(a):
Podívej, řeknu ti můj případ.
Chovám králíky HYPLUS a krmím granule a seno.
složení granulí najdeš na každém balení. jde o krmivo pro králíky, které je složeno tak, aby v něm byly všechny složky a v takovém poměru, jaké králík potřebuje...
léčiva (krom chovných) jim nedávám, pouze očkuji.
mám v průměru něco přes 9 mladých, úmrtnost byla letos 0. Odstavuji ve 2 měsících... králíci do jatečné velikosti 3 kg vyrostou do 3. měsíců...Tedy od 10 samic můžeš počítat cca 110 mladých králíků ročně...
granule pěkně voní a mají zelenou barvu... Králík jich sežere cca 100 g na den, cena je do 250, - Kč za 25kg pytel... tedy králík mě stojí přibližně 1, - Kč za den... tedy jeho výchova k mrazáku přijde cca na 100, - Kč (počítejme ještě výživu samotné samice a chovných samců...
A dost podstatné. Mí králíci krmení granulemi mají krásné libové maso. Tuku minimálně...
Ti, kteří jsou krmeni ječmenem (případně ječmenovými granulemi) jsou při stejné hmotnosti mnohem tučnější...
Ale krm tak, jak to vyhovuje Tobě a tvým zákazníkům... Jen ti chci říct, že není vše tak, jak to na první pohled vypadá...
Ak som dobre postrehol nechovate chovne Hyplusy ale rozmnozujete jatocne kraliky.
prepacte za postreh rocne pripustate len raz ?
300RUM
napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit s obsahem purinů v králíčím masem. Trpím dnou, tak puriny sleduji. Hovězí a vepřové se uvádí průměrně 40 purinů ve 100g masa. Králík a divoké prase má 38 purinů. O dně se říkalo králíčí nemoc. Bylo to tedy i vyšší spotřebou králíků chudých lidí.
Dále vyzrálost masa. Ideální je porážet těsně před pohlavní dospělostí. S chutí záleží na každém z nás, na úpravě a dalších faktorech.
Je dost mozne ze starsi kralik obsahuje vyssiu hladinu purinov, mate tam zdroj informacie precitajte si to cele ak vas to zaujima. Podstata je jedna stary kralik je na trhu nepredajny. Ja som len hladal logicke zdovodnenie preco je oblubenejsie mlade maso ako zrelsie.
jr.48
napsal(a):
Využil jsem radu od elpap na vláknu Úhyn z vedra 4.7. Zmraženou vodu v petkách. Nejprve se chladila samice /Č.A./ a když 15. porodila 10 králíčat, dávám láhev s ledem před průlez do kotiště. Dodnes všichni naživu. Je to boj s přírodou, ale snad se zadaří. I Vám všem přeji hezké léto bez ztrát.
Nerozkusaju flase s ladom ?
bronda
napsal(a):
Borax. Dovolím si s Vámi nesouhlasit. Králík není jen na řízky a 7 měsíční není zdaleka jako podrážka. Hodně záleží na přípravě, na naložení do láku, na úpravě a na použití. A protože řízky z králíka mám jen vyjímečně, pochutnám si daleko více na tom 7 měsíčním s chutným vyzrálým masem, než na 3 měsíčním, jehož maso mi chutná spíše jako umělá hmota. Taková polévka z králíka i přes rok starého je daleko kvalitnější a chutnější, než ze 3 měsíčního brojlera. Souhlasím s Faltuskou. I maso z králíka potřebuje dozrát. To se ovšem nehodí do krámu rychloproducentům, kde jde o zisk.
Pro klienty zabíjím kolem 4 měsíců, ale pro rodinu si nechávám králíky dozrát alespoň do 6 měsíců.
Nemám nic proti Vaším chutím. Jen chci dokreslit, že názory na kvalitu králičího masa mohou být a také jsou různé.
Aj ja by som si dovolil nesuhlasit ako nechovatel. Producenti sa vzdy prisposobuju trhu a nie opacne. Som presvedceny ze velkoproducentom ide hlavne o kvalitu nakolko v krajinach kde je spotreba kralicieho masa vysoka su ludia narocny aj na kvalitu. Vo francuzsku v spanielku taliansku nenajdete kralika z ciny.Smerodatne su krajiny kde je dopyt vysoky. zacitujem z jedneho clanku autorom je pani Ľudmila Nagyová, Ing., CSc.,
Zvýšený dopyt po králičom mäse je ovplyvnený predovšetkým vysokou stráviteľnosťou a biologickou hodnotou, výbornými dietetickými vlastnosťami, nízkym obsahom purínových látok a cholesterolu (2,7 krát menej ako hydinové a 2,4 krát menej ako teľacie mäso) a je vhodné pre zdravých ľudí i rekonvalescentov. koniec citácie
Ja mam taku informaciu ze maso z kralika nie starsieho ako 100 dni ani neobsahuje chlolesterol. Francúzske talianske a spanielske mestské paničky ani nepoznaju co je "králičí sádlo" :) keby take nieco nasli ani by to nejedli.
Mne chutna aj dvojrocny kralik ak sa dobre upecie alebo som jedol aj klobasu z kralika. Do klobas napr vseobecne patri vyzralejsie maso. Dostal som chladeného kralika vykosteného v celku mal tesne pod 2 kila aj s kostami.Vysmazeny mi chutnal viac ako kurca.
Zacitujem z jednej bakalarskej prace autorom je slecna alebo pani Eva Jenisova
Sucasny svetovy trh kralikov vyzaduje male brojlerove kraliky s jemnym svetlym masom len s minimalnym mnozstvom bieleho tuku a hlavne bez cudzorodych latok. Koniec citacie.
karji
napsal(a):
Kedlubnové listy dávám a zatím mi nic nepošlo. Ne každý den ale občas.
Mozete napisat dovod preco im tie kedlubnove listy davate ? vsade sa pise ze je to riziko aky mate dovod takto riskovat ? obsahujú listy nieco zvlastne neobvykle co by bolo dovodom aby ste tak riskoval ? alebo si myslite ze kralik je prasa a zozerie cokolvek co je rastlinneho povodu ? dakujem za odpoved naozaj ma to zaujima. Kebyze date listy z tominamburu ale z karelabu...