Pipilota

Moje příspěvky

8.1.2019 20:46

No hříbata jsou normálně přestavěná - mají zadek víš něž předek. Tady to není vidět, protože hříbě nestojí na tvrdém podkladu... To jsou takové ty ilustrační fotky, ale nohy (a kopýtka) řádně vidět není... bude to asi normální hříbě (posuzovat v 8 měsících jen z fotek je těžko)

5.1.2019 20:58

jaruš potíž je, že takový koník se nedá použít ani jako DJ na pastvu. Vždycky už bude potřebovat více péče a léky od bolesti (klidně může být i šikanován stádem). Je mi ho líto, že je tak mladý... Ale vem si že je po operaci koliky (pokud se nebude řádně hýbat, hrozí další koliky) a měl takové schvácení, že je tam úbytek kopytní kosti - to už je neuzdravitelné, bude kulhat a bude mívat bolení ....

5.1.2019 10:39

Marfis tady je další koník co potřebuje vysvobodit a majitel na to nemá
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/99049034/Mlady-valach.php

a jak psali nade mnou - teprve se blíží čas spousty nadbytečných koní...

5.1.2019 10:26

Naplánovat odstav: běžné je okolo 6 měsíců. Já nechávám poncla 7 měs. Je to podle výživové kondice jak matky, tak hříběte (umíte správně posoudit i v zimní srsti?). Pokud jsou zdravotní potíže, lze odstavit už ve 4 měs. s tím, že hříbě správně dokrmíte, nepřekrmíte!
Taky pamatovat že odstav je stres a udělat předem i po veterinární prevenci (očkování a odčervení). Poncl z pastvy je vždy na podzim začerven a u hříběte to s odstavem může být snadno fatální kolika)
Máte řádně označeno (čip, papíry)? Dokud saje je poslední možnost to vyřídit. Později už jen modrý průkaz se zápisem o vyřazení z potr. řetězce. A taky už pak hrozí pokuta...
Není náhodou matka březí? (ve stádě s hřebcem připustí už na 9 den)

5.1.2019 10:14

Ferino jste na správné cestě. Gratuluji! Ale je potřeba se toho hodně naučit.
Doporučuji načíst tuto knihu http://www.konskeknihy.cz/pece-o-kone-bez-chyb-a-omylu--romo-schmidt/ Podle mě je to naprostý základ.

Poníci rozhodně prodělali velkou změnu. Ztratili ochranu stáda. To není maličkost. Za mě chovat koně ve 2 kusech je málo (i když častá praxe). Za minimum považuji 4.

Dále doporučuji http://www.konskeknihy.cz/konejsive-signaly-a-rec-tela-u-koni--rachael-draaisma/ Tady pochopíte dost ze života koní. poníci jsou tzv. Primitivní plemena - rozumějte že mají o to větší potřebu ochrany stáda ke své psych. pohodě.

K čištění hříběte v zimní srsti doporučuji https://www.konikum.cz/plastove-hrbilko-s-bodlinami-velke-svetle-modre/ Kontrolovat jak moc tlačíte a rozhodně začít kolo kohoutku a nad kořenem ocasu. To jsou místa kde se koně navzájem drbou - je to důvěrnost utužující vztahy. Hříbě se může snažit to oplácet a štípnout zuby - rázně ale jemně plácnout, aby bylo jasné, že lidi neštípat. Nečistit zatím břicho a nohy (ty jen jemným kartáčem - šlachy)

5.1.2019 08:56

Sisi málo se o tom mluví, ale mezi staršími dostihovými koňáky jsou tací co umí (až mistrně) omráčit a podříznout a dělávají to doma na místě.
Prostě se i v tréningu stávají fatální zranění (zlomená noha ve výběhu atd.). Než dojede vet. je to čekání utrpením koně... (prostě mají v lékárničce i to topůrko a naostřený nůž) Jsou situace, kdy smrt vysvobozuje...

5.1.2019 08:50

Attila8 ať se vrátíme k dotazu: pokud hodně stojíte o to koňské maso pro psy, vidím jako řešení poptat se na malých jatkách. Ideálně chtít velké množství (pro více psů - tedy třeba kdo další ze cvičáku). Přinejhorším zjistíte, že můžete mít maso a vnitřnosti jiných druhů hosp. zvířat za zajímavou cenu (pozor na slezinu - projímavá; moc tuku taky není výhra) Prostě poptávka vytvoří nabídku. Ale nedělejte si iluze o super kvalitě (budou to staré kusy, neléčitelná zranění)
Těžko dostanete úhledný balíček jako z barf obchodu. Cenu dělá fakt, že to tělo řezník rozporcoval a je zabalené, mražené, až do domu dodané...
Na ty odřezky kopyt doporučuji zapomenout. Výživová hodnota je 0 a pokud je to suché, ztvrdlé rozhodně je to na blití, případně na zácpu psa. Na odřezcích psi milují ten pach (fakt je to síla) a žvýkání. Na žvýkání doporučuji sušené hrtany, penis, ucho... a taky mrkev, okurek, cuketku (jo i mrkev čistí psí zuby a udrží štíhlejší i nedožrané psy).
A ještě mě napadl důvod proč brát psa ke koním na návštěvu. Náš miluje čerstvé koblížky (musím se dívat jinam). Vyléčil si tak opakované průjmové (krvavé) potíže co jsem za ně nechala na veterině neúspěšně tisíce...

4.1.2019 18:41

Valentine já si taky pamatuji vagony do Polska a později kamiony do Itálie.

Já bych to více viděla na přenos emocí. To rozrušení majitele se přenáší na koně (přenáší se i na psa při uspávání). Tahle fáze držení zvířat není lehká...
Záleží ale také na možnostech a okolnostech. Stejně je na konci smrt. Jenže někdo bere jako odměnu že zvíře uspí doma (i když se strašným emočním kraválem - tím to zvíře taky trpí). Jiný volí jatka malá a za rohem (např.protože předchozí péčí už je zadlužen). Jen dobře když zůstanou obě možnosti a necháme to na svědomí majitele.

4.1.2019 18:29

https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/3391326/norik-klidny-valach-ucitel/

Marfi zrovna tedy máš super možnost to jednomu koníkovi zaplatit.

Nechci obhajovat průmyslová velkojatka. Tam to prostě vypadá... no průmyslově. On si nikdo nepřeje probrání omráčeného zvířete (už jen pro vlastní bezpečnost), ale na těch velkých se jim to prostě stává...
Já jsem za malá místní jatka. Taky proto aby ta zvířata netrpěla dlouhým transportem a čekáním v ohradě na jatkách. (Ti malý toho mají prostě míň a neženou tak zběsile na výkon... i ten fakt, že koně chodí ráno jako první... nedělají tak snadno prasárny, protože on ten zemědělec - zootechnik je na té porážce taky)

Jinak mě se nelíbí celý masný průmysl. Sama maso nejím. Ale chápu že ostatní ho jedí (i můj pes) a někde se brát musí. Takže když jsem zrovna pracovala jako provozní, do kuchyně jsem prosadila místní maso - oproti tomu z velkoobchodu kdoví z které části zeměkoule a světe div se za stejnou cenu.
No reál není ideál... Ale snažím se nevylívat s vaničkou i děcko.

4.1.2019 17:43

A u nás se jedí i psi a kočky (byť se mi to nelíbí).

Naopak mi připadá od naší společnosti povýšené, když se na to dívá z patra (jakože když se vše možné vyšetřovalo okolo prasečí, nebo ptačí chřipky tak Asie požadovala aby se do výzkumu zahrnula i rizika z pojídání psů a koček)
Maso je maso - je to zdroj bílkovin. Prostě chudí lidé jedí to co je. (není důvod, proč by náš mazlík kocourek neměl žrát koninu, když prostě bílkovinu potřebuje). Koník není víc než prase, kráva, ovce...

4.1.2019 17:36

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já jsem hodně odpůrcem jatek.Co teď s tím budeme dělat?☺️ Pipilototo váš názor Vám neberu,ale dovolte abych napsal ten svůj,ano? Pokud mě se něco nelíbí,tak to řeknu kdykoli a komukoli přímo do očí.I Vám bych to řekl s ledovým klidem.Prát byste se asi se mnou nechtěla a tak co by se tak jiného mohlo stát? Psi,kočky jsou taky maso a nejíme je z etických důvodů.Kůň se v moderní společnosti dostává na jejich místo a věřte mi že zanedlouho to nebude jatečné zvíře ani tady.Koneckonců alespoň nebude tak snadné se koně zbavit jako "sprosťák".Pardon za ty výrazy,ale pro mnohé i zde je to kamarád a ten se nepodřezává.🙁

Ano, souhlasím, že parťák se jen tak nepodřezává.

Jenže reál není ideál.
Víme kolik "koňáků s velmi těžkým srdcem prodávají a jen do dobrých rukou..." a ty konce než uhynou sami.
Zas není potřeba bát se nějakého utrpení koně když je porážka na malých místních jatkách (ne nikde daleko) a koník jde hned ráno (první, v pondělí... max ohled i na majitele).
A vykrvit doma se dá i podřezáním přes rektum, když je koník před tím sedován veterinářem. Je to rychlé, krev je v dutině břišní (tedy i "čisté"). Není vždy potřeba omračovat na hlavě a podřezat hrdlo s krví tekoucí proudem do daleka.
Netřeba představovat si vždy jen "senzační" nepovedené krváky.

4.1.2019 17:14

No prostě úřední pořádek. Logiku v tom nehledat - natož že by ta mez mohla být smysluplná, to se úředníkům opravdu vysvětlit nedá...
Je fakt, že myslivci tak osazovali podmoklá místa kde už dosloužila meliorace - tož kdo ví na coto tehdy navlékli (ale vím, že zadarmo ti naši nic nedělají - pořád to ještě udržují)

4.1.2019 17:04

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ale nee.Takhle jsem to nemyslel.I když pochopitelně bych jí to maso asi nejraději někam vetknul.😂Jsem holt upřímný a s tím se nedá nic dělat.Jen mě zarazilo jak jde po tom nejlevnějším co by šlo sehnat.Prostě to ve mě ten dojem vzbuzuje,protože jsem se již s podobným jednáním setkal u člověka.Nakonec se z něho vyklubal "chovatel" psů na zápasy.Tak proto se ptám proč koninu,když hypoalergení je třeba jehněčí,králík a mnohem dostupnější.Jinak svému psovi kupuji zásadně maso pro lidi.Chápu že je to dražší o kousek,ale jistota je jistota.Zrovna od Barfu vídám stávat pár dodávek u naší kafilerky v Tišicích a nebudí to ve mě důvěru tímto.☺️

Protože konina je taky maso!
Já jsem hodně zastáncem jatek. Příjde mi neúcta k tělu koně, když je "otrávené" a odvezené do kafilérky. Ideální by bylo vykrvit koně doma na dvoře (prostě tam kde koník žil a zná to) a převážet až mrtvé tělo např. do ZOO. Klidně vše pod placeným dozorem veta. Jenže takhle to ZOO nebere, nechce (jasně, že jatka nesmí).
(další velké téma je, že spousta lidí zbaběle "daruje" koně na konci cesty...)
No a normální člověk s 1 psem celého koně jen tak nezkrmí... Tedy se musí někde poptat a koupit po kouscích.

4.1.2019 16:54

Olomoucko má hodně malých družstevních porážek - tedy hlavně ZD směrem Jeseníky, ty co mají vlastní výkrmy. Hodně jich ale koně tuhle zimu nebere (prostě asi nechtějí takové ty kost a kůže).
Zase oni z jatek prodají nejradši tak 1/4 těla (kam to malospotřebitel uskladní?). Já jsem sháněla u místního řezníka (co právě bere z malých jatek - býk je fakt mladý a z pastviny) tzv. krvavý ořez a že nevede (pak mi došlo, že ho namele, protože ho má velmi kvalitní - naopak lůj pro sýkorky v zimě klidně zdarma)).
Je fakt, že co se prodává barf, už jsou ceny jinde. Dříve si domlouvali lidi na nuceném výseku a dovezlo se toho prostě moc pro celý cvičák (smrádek, mouchy... ale cena OK a vlčáci spokojení). Rozváželi tak i chovatelům lišek...
Nebo se prostě zeptej v ZOO (taky od nějakých jatek berou)

4.1.2019 16:34

Malkina poohlédněte se po dotaci na tvorbu remízků. (myslivci na Hané si na tom pár let nazad celkem pomohli - přidávali ještě černá rybíz a jabloň na vysokokmeni, nějakou starou odrůdu)

4.1.2019 12:42

Majiteli starého norika jsem na inzerát odepsala. Tak jsem zvědavá...

Jinak ve stáji máme noričku co jí v dubnu bude 33. (pokud dožije, léto měla horší - už byla domluvená na jatkách, aby se to neprodlužovalo, ale ožila!, zima jí svědčí) Ta pracovala do 28 let (pravda ne v lese a slušně se s ní zacházelo). Rozhodně byla v 25 kulaťoučká a nepropadlý hřbet. Na tohohle chudáka se prostě vyprdli. Norika nakrmíte i jen pastvou po příkopách, pokud nedře. Tohohle něco bolí...

23.12.2018 08:38

katyq to dost vystihuje.
Jen bych ještě doplnila, že ty koňosignály mam potřebu zkoumat a řádně si je vyložit i kvůli bolestem koně. Ono je stále potřeba mít na paměti, že kůň je lovná zvěř a má potřebu svoje bolesti maskovat.
To je potom u některých koní (starší, co už si něco zažili u nějakého takykoňáka) docela oříšek poznat zda se brání protože už je tak naučený, nebo se mu nějaká bolístka vrátila (zas se natáhl v ohradě, průvan...). A jasně,že je ta potřeba větší u někoho kdo se potkává se spoustou koní, ne jen vlastních.. Do toho psych. nepohoda koně a co je ještě k překonání a kde radši netlačit....
A aby člověk více věděl, musí se více dívat a ptát. Tedy se ptát i na koně z veřejných vystoupení a toto vidělo hodně lidí.
Téma založím, až si více načtu.
(a coudas - tichý obdiv za takový kousek na pastvě, já bych ho fyz. asi nedala, tak nebudu zkoušet - tažák by mi postál)

21.12.2018 14:04

Jsou uši dozadu soustředěné a jiné uši dozadu "na...né". Je mezi nimi jen malý rozdíl. Já myslím, že je to lépe interpretovatelné v kombinaci s dalšími signály.
Hlídat si to je v zájmu každého člověka (případný útok je fakt rychlovka).


A k holkám ve volnosti: chápu, že ta radost je tak velká, že to častým opakováním koni znechutí (Je dobré dát si závazek, že tak 3-4 týdny to po koni nebudu chtít vůbec a pak jen trochu a jednou za čas. Prostě pestrost prací...)

21.12.2018 11:04

Ano také jsem u šimla pasení vyhodnotila jako přeskokové chování ( je to snaha uvolnit napětí). Vnímám to jako signál diskomfortu. (moje ponice si zase takto otírá hubu o přední nohy - ví, že nemá žrát, pást se když je to nepovolené, by žrala kdykoliv jde i jen kolem trávy)
Je to o tom správně si ten signál vyložit v danou chvíli.
(zbytek nebyl čas skouknout, hafloš působil nasupeně už na začátku)

20.12.2018 20:43

Pardon jestli jsem se spletla, neznám ji osobně.

Viděla jsem nabídku na inzerci, přečetla jsem si i letáčky. (dost toho je na 8 hodin)
Klepla jsem na google a hele podkovářství má už rok a tak proč o tom neučit...
Vydra ji na Koptem sem uvádí jako člověka co se učil u štráserky...
Udělala jsem takovýto závěr.
Pokud je proti této metodě, omlouvám se jí.
Na internetu prostě působí nedůvěryhodně.