renatasimicek
Informace o uživateli:
-
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Naposledy přihlášen: 16. 6. 2012 23:52:07
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
tak jsem zas po dlouhé době udělala sýr.Chtěla jsem se zeptat,co děláte proti tomu,aby se vám ve sklenicích ty sýry nespojovali,když je naložíte..Možná je máte vykapanější..Nevím.Pořád se mi nedaří ten sýr dokapat...V těch formičkách jsou cca 5 cm vysoké a během dne je otáčím,aby vykapávali z obou stran,ale pořád se mi zdají být hodně měkké.Dělala jsem je včera večer a nechám je ještě odkapávat,ale nevím no... Pak když je nakrájím,tak jsou vláčné a spojují se mi.Nemám lis,takže nevím čím to zatěžovat do tak malých forem....
renatasimicek
napsal(a):
jsem zvědavá na odpověď.....My tedy přes léto opravdu nepřidáváme nic a je spokojená.Když jí dám do stáje seno,ani se ho nedotkne.Přes léto ho vůbec nechce..Teď dostává granule na podporu mléka a nějaké vitamíny a o to si pěkně zabučí..Přesně před dojením,kdy to dostává si zabéká u plotu...
toho šrotu mi přijde hrozně moc,ale nejsem znalec,takže jsem zvědavá....
renatasimicek
napsal(a):
Moc moc děkuji za rady... Musím si vyrobit nějaký lis . Udělali jsme s manželem formy na sýry z novodurových trubek cca 7,5cm v průměru a 20cm vysoké,ale zatím jsem je nepoužila. Já sýry zatím dělám v takových cedníkách.Koupila jsem je u větví..Ty jsou dobré. S tím mlékem...já ho prodávám jako krmné .A berou si ho ode mne jen dvě paní...Zatím..:-( To že ho pijí už jde mimo mne...Sousedi vědí,že kravka je zdravá a mléko má vynikající.Ale já jsem ošetřena od problémů...Teď prodávám tvaroh,protože mám mléka spoustu a to jsem napsala cedulku,že je pro slepice a kachny na výkrm.. A to samé..Lidé vědí,že je v pořádku.Sousedka,když měli ještě kravku to dělali taky tak.. Ale lidi moc nechodí.Podle mne se lidi "stydí"se přijít zeptat,jestli nemáme mléko....A já to neumím nabízet....
...
Mám i kozenky ale dvě jsou ještě mladé a třetí zasušuji....Zatím to pijí ty kůzlata.Má ale vynikající mléko a vůbec nesmrdí,tak už se těším,až začnu taky s kozími sýry..Počkám si až zase po kůzlatech...Ale ne a ne se zasušit... Už necháváme ty mladé pít jen jednou za dva dny a necháme vypít jen trochu,aby se jí uvolnil tlak,ale pořád ho má dost. děláme to tak dobře ne???
smejdka
napsal(a):
Renatko: Zdravím, tak k té syrovátce: myslím, podle popisu, že dáváte do forem moc velké kusy syřeniny? Může být? Osobně sýřeninu krájím na cca 1,5x1,5cm pruhy, nechám chvíli sednout (5minut) a pak ji zamíchám cukrářskou metlou (na šlehání). Zrna jsou pak cca 0,5 cm (i méně) velká. Když jsem nemíchala a jen jak pako krájela a krájela, tak se mi taky sýry bortily a odtekla z nich hromada syrovátky: taky záleželo na velikosti formy, ve velké se větší zrno "vycedí" gravitací působící na sýřeninu lépe, než v malé formičce. Takže za mě postřeh, že čím menší formička, tím menší zrno - ono to zní logicky, ale když se pak debil snaží držet otrocky receptu, je to k pláči :-DDD
Koukala jsem se na dno skleniček s nakládanými čerstvými sýry, nějaká syrovátka tam je, ale minimnožství, tak 1-3mm sloupec :-). Ale vzpomínám, že jsem jednou nakládala den starý eidam z výroby z mlékárny (před zráním) a z něho šlo tedy ještě syrovátky mrtě.
Jinak sýry z dohřívané sýřeniny mívám tvrdší, protože je do formiček cpu po vrstvách a natlačuju a pak další a další a pak třeba ještě mírně dolisuju (pokud nemám půjčený lis a nepokouším se tady o goudy :-D), ty už se nehroutí vůbec.
Gavottka: Taky zdravím, zběžně jsem mrkla na stránky, nádhera, taky dlíme na samotě s podobnou zvěří, ale absolutně nechápu, kde berete čas upravovat stránky...já tady tak maximálně jednou za rok něco napíšu (když něco hledám) a stabilně nestíhám. A těším se na zimu na odfrk. Jen v tom nabízení produktů z vlastního mléka buďte opatrná, ať Vás nějaký ....zákonomilec... nepráskne (i když soused to asi nebude :-))).
Moc moc děkuji za rady... Musím si vyrobit nějaký lis . Udělali jsme s manželem formy na sýry z novodurových trubek cca 7,5cm v průměru a 20cm vysoké,ale zatím jsem je nepoužila. Já sýry zatím dělám v takových cedníkách.Koupila jsem je u větví..Ty jsou dobré. S tím mlékem...já ho prodávám jako krmné .A berou si ho ode mne jen dvě paní...Zatím..:-( To že ho pijí už jde mimo mne...Sousedi vědí,že kravka je zdravá a mléko má vynikající.Ale já jsem ošetřena od problémů...Teď prodávám tvaroh,protože mám mléka spoustu a to jsem napsala cedulku,že je pro slepice a kachny na výkrm.. A to samé..Lidé vědí,že je v pořádku.Sousedka,když měli ještě kravku to dělali taky tak.. Ale lidi moc nechodí.Podle mne se lidi "stydí"se přijít zeptat,jestli nemáme mléko....A já to neumím nabízet....
...
roklanka
napsal(a):
Hrnce jsem koupila v Makru,tenkostěnné nerezové 4 ks zhruba za 600,- ,největší má obsah 16lt. Mléko zahřívám na obyčejném sporáku a chladím ve dřezu,teplotu měřím obyčejným teploměrem na zavařování. Formičky jsem si udělala z kelímků na saláty,dírky jehlou. Koření dávám do sýřeniny,po odebrání převážného množství syrovátky. Používám podle poptávky :pažitku, kopr,provánsálské, bazalku ,kar i,česnek ,v hmoždíři drcený baravný pepř, kmín. U česnekových dávám sušený granulovaný do sýřeniny a plátkovým posypu dno tvořítka.
no tak tohle je nádhera...Ty sýry vypadají super... Vypadají i velmi kompaktně...Jak to děláte aby vám takhle udrželi tvar..Já když udělám sýr,je perfektní,ale když ho vyndám z formy a nechám ho třeba do druhého dne v lednici,ještě pouští syrovátku a tím pádem i tvar..Jak na to??? Děkuji....
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Dobrý den, Renato, psala jsem Vám asi před 3 dny email, ohledně té Vaší jalovičky, přišel Vám? Jestli je volná, měla bych o ní zájem, shaním Jerseyku. Děkuji, Gábina
Já tedy nevím,jestli je to na mne,ale já už mám jalovičku prodanou... Ale nevím,jestli to patří mě... Jinak zdravím všechny... Renda