DKK - kdo tomu rozumí???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2006 11:41

Potřebovala bych pár rad ohledně DKK. Známý si chce koupit štěně hnědého labradora a první, co mi na otázku ohledně hrozby DKK u toho štěněte řekl bylo, že je sice bez PP, ale rodiče PP mají, takže by mělo být zdravé... Vyvedla jsem ho z omylu. Prý mu řekli, že mu dají levněji páté štěně z vrhu, ptž už nedostne PP.

No, snad jsem ho přesvědčila a teď bych potřebovala vědět, jak a kde se zapisují u rodičů kontroly DKK, resp. kde má zjistit, jak na tom rodiče jsou. Popř. až si štěně koupí, tak kdy jít na rentgen a tak?

12.10.2006 11:54

impact napsal(a):
Potřebovala bych pár rad ohledně DKK. Známý si chce koupit štěně hnědého labradora a první, co mi na otázku ohledně hrozby DKK u toho štěněte řekl bylo, že je sice bez PP, ale rodiče PP mají, takže by mělo být zdravé... Vyvedla jsem ho z omylu. Prý mu řekli, že mu dají levněji páté štěně z vrhu, ptž už nedostne PP.

No, snad jsem ho přesvědčila a teď bych potřebovala vědět, jak a kde se zapisují u rodičů kontroly DKK, resp. kde má zjistit, jak na tom rodiče jsou. Popř. až si štěně koupí, tak kdy jít na rentgen a tak?

Nevím, jak je to přesně u labradorů, ale vím jistě, že to, že rodiče PP mají, není zárukou toho, že nemají vysokou DKK. To se totiž zjistí až při rtg kloubů, který se provádí až po dokončení růstu psa. Třeba u bílých ovčáků je to po dosažení 16 měsíců věku.

Z toho, co jsi uvedla, to vypadá, že oba rodiče jsou chovní - potom by tam záruka zdraví rodičů (nikoli štěňat!) byla. Ale zamyslela bych se nad tím, proč to páté PP nedostane. Jestli to třeba není kvůli tomu, že je páté (ač u některých plemen skutečně jakýsi limit existuje), ale proto, že má nějakou vadu.

12.10.2006 11:59

sarrada napsal(a):
Nevím, jak je to přesně u labradorů, ale vím jistě, že to, že rodiče PP mají, není zárukou toho, že nemají vysokou DKK. To se totiž zjistí až při rtg kloubů, který se provádí až po dokončení růstu psa. Třeba u bílých ovčáků je to po dosažení 16 měsíců věku.

Z toho, co jsi uvedla, to vypadá, že oba rodiče jsou chovní - potom by tam záruka zdraví rodičů (nikoli štěňat!) byla. Ale zamyslela bych se nad tím, proč to páté PP nedostane. Jestli to třeba není kvůli tomu, že je páté (ač u některých plemen skutečně jakýsi limit existuje), ale proto, že má nějakou vadu.

i když se narodí štěně s pátou nohou, tak prostě PP dostane, jen se nehodí do chovu, což je v PP také uvedeno, takže že nedostalo 15 té štěně PP, protože má růžovej čumák místo černýho je kravina. A myslím, že nadpočetná štěňata bez PP už nejsou, je to spíš takový "nelegální" nebo jak to říct, prostě chovateli se narodí8 štěňat z toho jedno má hne na pohled nějakou vadu vyřazující z chovu - třeba blbou barvu. Tak aby se chovatel neshodil a aby se o něm neříkalo, že v jeho špičkovém chovu se objevilo štěně nestandar. tak ho před poradcem chovu třeba schová, čili poradce zapíše 7 štěňat a t8 je tedy vlastně bez PP, ale myslím, že takhle to moc lidí nedělá, takže je to spíš asi výjimka

12.10.2006 12:02

sarrada napsal(a):

PP dostanou všechna štěňata, i ta která mají nějakou vadu. Pokud se jedná o trvalou vadu, která se neslučuje se standardem, tak rovnou na PP dostanou razítko NECHOVNÝ, ale PP dostanou. Impakt, prosím, přesvěč známého, ať nepodporuje "chovatele", kteří se snaží využít neznalosti zájemců a za každou cenu prodat. Chovatelů labísů je v ČR dost, ať se raději poohlídnou jinde, kde chovatel nebude "mlžit."

12.10.2006 12:05

impact napsal(a):

U LR je jedno z kritérií uchovnění právě DKK, takže je sice hezké, že rodiče mají PP, ale právě kvůli vysoké DKK nemuseli být uchovněni, je to vlastně jeden z hlavních problémů, protože se zkouškami OVVR potíže nebývají - jedině snad agresivita. Takže zrovna tady bych měla z DKK strach. Do chovu se pouští s max. 2/2, takže mohou klidně mít vyšší a to už nemusí věstit nic dobrého.

12.10.2006 12:22

sarrada napsal(a):

Právě to mi ten známý tvrdil. A vcelku nechápal, když jsem se mu vysmála, že na něj chovatelé hážou šméčko.

12.10.2006 12:24

impact napsal(a):

Dobré. PP jsme probrali, nadpočetná štěňata též. V tom si rozumíme.

A teď prosím, co má známý chtít vidět? Nějaké potvrzení o kontrole DKK? Nebo to psi mají někde v papírech? Nebo kde to hledat, aby výsledek viděl na vlastní oči a nebylo mu jen řečeno "že to mají v pořádku".

12.10.2006 12:30

impact napsal(a):

A teď prosím, co má známý chtít vidět? Nějaké potvrzení o kontrole DKK? Nebo to psi mají někde v papírech? Nebo kde to hledat, aby výsledek viděl na vlastní oči a nebylo mu jen řečeno "že to mají v pořádku".

nejjednodušší je, aby si jednak nechal ukázat PP, v nich bude uvedeno, jestli je jedinec chovný, pokud ne, tak jsou nechovní - no a pak ať chce vidět výsledky RTG a je to, pokud je nemají, štěně bych si nebrala za takových podmínek, předevčírem mi došly výsledky z RTG u fenky, posílám na ukázku - má DLK i DKK, pošlu jen DKK
jinak se to dá zjistit v klubu - požádáš seznam chovných jedinců,tam bude i výsledek DKK, bez toho se neuchovní

12.10.2006 12:46

impact napsal(a):

Vyhodnoceni DKK je na predepsanem formulari, presne takovem, jaky tady vlozila Helena. Pri bonitaci se toto potvrzeni predklada bonitacni komisi, ktera vysledek zapise do PP. (asopn u nas to tak je) Takze si nechat predlozit presne takoveto potvrzeni. Pozor, nekteri radoby chovatele podvadi a nekdy predkladaji vyhodnoceni od "radoveho" veta. Vyhodnoceni musi delat klubem urceny vet a potvrzeni vypada presne takto.

12.10.2006 12:58

bubu1 napsal(a):
Vyhodnoceni DKK je na predepsanem formulari, presne takovem, jaky tady vlozila Helena. Pri bonitaci se toto potvrzeni predklada bonitacni komisi, ktera vysledek zapise do PP. (asopn u nas to tak je) Takze si nechat predlozit presne takoveto potvrzeni. Pozor, nekteri radoby chovatele podvadi a nekdy predkladaji vyhodnoceni od "radoveho" veta. Vyhodnoceni musi delat klubem urceny vet a potvrzeni vypada presne takto.

Díky vám všem.

13.10.2006 06:35

impact napsal(a):
Díky vám všem.

Impact - na stránkách http://www.retriever-klub.cz/chov/indexydkk.htm (bez mezer) jsou indexy vyhodnocených chovných jedinců a jejich odchovů. Tam si najděte jméno otce, matky nebo nejlépe obou a uvidíte jak jsou na tom jejich odchovy. Seznam sice není úplný, ale takových 85% psů už tam bude.

I když vzhledem ke kecům typu - páté štěně apod. bych asi moc neočekávala, že rodiče budou mít vyhodnocenou DKK a ještě budou zapsaní do indexu.

13.10.2006 10:23

arosek napsal(a):
Impact - na stránkách http://www.retriever-klub.cz/chov/indexydkk.htm (bez mezer) jsou indexy vyhodnocených chovných jedinců a jejich odchovů. Tam si najděte jméno otce, matky nebo nejlépe obou a uvidíte jak jsou na tom jejich odchovy. Seznam sice není úplný, ale takových 85% psů už tam bude.

I když vzhledem ke kecům typu - páté štěně apod. bych asi moc neočekávala, že rodiče budou mít vyhodnocenou DKK a ještě budou zapsaní do indexu.

Jé, dík. Kouknu a zjistím.

13.10.2006 10:38

impact napsal(a):

No řekla bych, že jsou dvě možnosti: buď nejsou z nějakého důvodu uchovnění - taky se může majitel vymlouvat na čas, ap. a DKK jim tedy vůbec nemusel nechat dělat. Nebo má rodiče uchovněné a občas hodí mezivrh bez PP .

Přidejte reakci

Přidat smajlík