Jaké byste doporučili plemeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2007 17:50

Do bytu.. ve všední den "jen" klasické prochajdy, žádné sportovní výkony, ale gaučák taky určitě ne, turistika by byla a agility či něco podobného, pokud by ho to bavilo... takže temperament asi spíš střední nebo klidnější. Vztah k cizím a dětem není rozhodující.. Velikost - spíš střední, a menší formát než kokr už ne:-), vzhledu spíš sportovního a praktického, ne vyloženě náročného na srst... Takže pokukuju po samozřejmě po retrívrech, ale určitě existuje i spousta dalších variant, která hned nenapadnou, třeba i méně známá, takže klidně propagujte své favority Líbí se mi třeba belgický ovčák, ale nevím zatím moc o povaze...
Zkušenosti mám z dřívějška s kníračem, jsou skvělí (jako všichni), ale do služebního cvičení bych teďka chodit nechtěla...
Všecko si samozřejmě nastuduju, než přijde den rozhodnutí, teď by mě ale zajímaly vaše (subjektivní) názory a vlastní zkušenosti
A kkidně přihoďte fotečky, jestli se chcete pochlubit svým hafem i vizuálně

28.6.2007 18:15

roony napsal(a):
Do bytu.. ve všední den "jen" klasické prochajdy, žádné sportovní výkony, ale gaučák taky určitě ne, turistika by byla a agility či něco podobného, pokud by ho to bavilo... takže temperament asi spíš střední nebo klidnější. Vztah k cizím a dětem není rozhodující.. Velikost - spíš střední, a menší formát než kokr už ne:-), vzhledu spíš sportovního a praktického, ne vyloženě náročného na srst... Takže pokukuju po samozřejmě po retrívrech, ale určitě existuje i spousta dalších variant, která hned nenapadnou, třeba i méně známá, takže klidně propagujte své favority Líbí se mi třeba belgický ovčák, ale nevím zatím moc o povaze...
Zkušenosti mám z dřívějška s kníračem, jsou skvělí (jako všichni), ale do služebního cvičení bych teďka chodit nechtěla...
Všecko si samozřejmě nastuduju, než přijde den rozhodnutí, teď by mě ale zajímaly vaše (subjektivní) názory a vlastní zkušenosti

Co třeba výmarský ohař, jsou krásní, hodní a nenároční na srst, jen ten pohyb maj dost rádi.
nebo dalmatin

28.6.2007 19:04

rude napsal(a):
Co třeba výmarský ohař, jsou krásní, hodní a nenároční na srst, jen ten pohyb maj dost rádi.
nebo dalmatin

co dobrman, rotweiler, nebo pitt, či boxer...něco podobného
lovecká plemena bych moc nevolila...potřebujou pracovat a to hodně...
Mam bx dogu a je to pohodář, přes týden se spokojil s venčením a 1x denně s hodinovou vychajdou...línej není, pře míru aktivni taky ne...děti miluje, a sportuje taky rád.

28.6.2007 19:09

roony napsal(a):

A proč ne zase knírače? Vždyť když si ho pořídíte, tak to přeci neznamená, že musíte chodit na cvičák (myslím nad základní poslušnost). Řekla bych, že s případnými (?)agility by se určitě spokojil. Nebo třeba dobrman, rotvajler, NSDT retrívr.

28.6.2007 19:12

sabina napsal(a):
co dobrman, rotweiler, nebo pitt, či boxer...něco podobného
lovecká plemena bych moc nevolila...potřebujou pracovat a to hodně...
Mam bx dogu a je to pohodář, přes týden se spokojil s venčením a 1x denně s hodinovou vychajdou...línej není, pře míru aktivni taky ne...děti miluje, a sportuje taky rád.

No, boxer teda zrovna není klidnějšího temperamentu, spíš je to torpédo BX by na turistiku asi taky nebyla to pravý ořechový.

28.6.2007 19:17

dejna napsal(a):
No, boxer teda zrovna není klidnějšího temperamentu, spíš je to torpédo BX by na turistiku asi taky nebyla to pravý ořechový.

neřikam úplně turistika...a znám i boxery, co jsou pohodáři v tomhle...asi jak kterej taky...ale pravda, že jsou aktvinější

28.6.2007 22:04

dejna napsal(a):
A proč ne zase knírače? Vždyť když si ho pořídíte, tak to přeci neznamená, že musíte chodit na cvičák (myslím nad základní poslušnost). Řekla bych, že s případnými (?)agility by se určitě spokojil. Nebo třeba dobrman, rotvajler, NSDT retrívr.

Ten ohař je nááádhernej... moc se mi takoví psi líbí, ale myslím, že jsou nejšťastnější, když mají lovecký výcvik, a to bych jim neposkytla, tak z loveckých pejsků ani nevybírám. Ale fotečka je vážně moc hezká.
Boxer.. (a proč by neměl být na turistiku? ) Je taky moc pěknej, ale ne už úplně můj typ... a s klidnějším temperamentem si taky nejsem tedy jistá?
Ten knírač - má zkušenost je, že byli fakt strašně moc akční, moc klidný temperament to ve srovnání s jinýma nebyl... samozřejmě že to je individuální a můžu mít línýho knírače nebo děsně akčního rotrívra, já vím... no a v úvaze ho mám samozřejmě pořád taky. Ale chtěla bych mu poskytnout fakt všecko, co potřebuje, a ve všední den by to kromě venčení nevycházelo na víc než na tu 1-2 h prochajdy...

29.6.2007 07:21

roony napsal(a):

Tak já dávám tip na českého strakatého psa

14letý Dar Lovu zdar

29.6.2007 09:01

roony napsal(a):

Já bych šla do toho retrívra. Máme labradora (viz foto) a je úžesně přizpůsobivý co se pohybu týče. Když jdeme na celodenní výlet, jde a je rád. Když není čas a stihnem za den jen dvě dvacetiminutové vycházky, je taky rád. Potřebuje akorát být se svými lidmi a účastnit se dění v rodině, miluje návštěvy. Samozřejmě to platí teď, když je dospělý, první rok života byl divočejší, úplně dostal rozum asi ve dvou a půl letech. Náročný na srst není, ale pokud ho chcete mít doma, připravte se na nekonečné a vydatné línání a chlupy všude.
Pokud nechcete hodně temperamentního psa, belgičáka ne! Jsou to psi živí, stvoření pro práci. Nemusí to být zrovna služební výcvik, ale něco s ním pravidelně dělat musíte, jinak bude nešťastný a vy potažmo taky, ptže se s ním nebude dát vydržet.
To samé ohaři - krásní psi, módní, ale běhaví až běda a lovci. Pokud nechcete dělat lovecký výcvik, je to škoda. Proč psa složitě a s nejistým výsledkem odnaučovat něco, pro co byl vyšlechtěn?
Ostatní služební plemena (knírač, boxer, dobrman) mají temperamentu taky dost a časem zjistíte, že nejméně destruktivně jej vybijí na tom cvičáku, kam se vám nechce - takže taky nedoporučuju...
Teriéři - temperament velký, lovci, úprava srsti. Snad nějaký typu bulteriéra, staforda apod. by vyhovoval...
Ten český strakáč by taky mohl být super, ale nevím, zda je větší než kokr...? Pes možná ano, znám fenku a ta je drobná. Ale společník na výlety podle mne super!

29.6.2007 09:07

roony napsal(a):

Ahojky,
tak doporučit ti můžu třeba loveckého jezevčíka, je malý, a není to takový ten klasický povaleč.. A na turistiku někam do hor, nebo do lesa? Byl by nejšťastnější.. Jen by musel umět pořádně poslouchat, pač jak chytne někde nějakou stopu myšky.. Tak peláší a peláší :-D
Jinak pitta, je to věrný pes, na prochajdy-naše Niké má hrozně ráda, když si s přítelem stoupnem tak 100 metrů od sebe, a ona lítá od jednoho k druhému, vždycky jednomu skočí do náruče, druhý na ni zavolá a ona letí za ním.. Hrozně ji to baví a i se pořádně vyběhá.. A na turistiku? Myslím si, že by se jí líbila.. Resp naše Niké s námi chodí všude, a že to občas opravdu stojí za to. Pitti jsou neúnavní psy.. Jen je musíš hlídat sama, můžou se přetáhnout, pač sami nikdy neví kdy dost.. Pak pisni, jak sis vybrala :-) přeju hodně štěstí, a pak hodně úspěchů se štěnítkem :-)

Naše tříměsíční Nikinka..

29.6.2007 09:08

boa a redsnake napsal(a):
Ahojky,
tak doporučit ti můžu třeba loveckého jezevčíka, je malý, a není to takový ten klasický povaleč.. A na turistiku někam do hor, nebo do lesa? Byl by nejšťastnější.. Jen by musel umět pořádně poslouchat, pač jak chytne někde nějakou stopu myšky.. Tak peláší a peláší :-D
Jinak pitta, je to věrný pes, na prochajdy-naše Niké má hrozně ráda, když si s přítelem stoupnem tak 100 metrů od sebe, a ona lítá od jednoho k druhému, vždycky jednomu skočí do náruče, druhý na ni zavolá a ona letí za ním.. Hrozně ji to baví a i se pořádně vyběhá.. A na turistiku? Myslím si, že by se jí líbila.. Resp naše Niké s námi chodí všude, a že to občas opravdu stojí za to. Pitti jsou neúnavní psy.. Jen je musíš hlídat sama, můžou se přetáhnout, pač sami nikdy neví kdy dost.. Pak pisni, jak sis vybrala :-) přeju hodně štěstí, a pak hodně úspěchů se štěnítkem :-)

Naše tříměsíční Nikinka..

A ještě jedna

29.6.2007 11:46

marcha napsal(a):
Já bych šla do toho retrívra. Máme labradora (viz foto) a je úžesně přizpůsobivý co se pohybu týče. Když jdeme na celodenní výlet, jde a je rád. Když není čas a stihnem za den jen dvě dvacetiminutové vycházky, je taky rád. Potřebuje akorát být se svými lidmi a účastnit se dění v rodině, miluje návštěvy. Samozřejmě to platí teď, když je dospělý, první rok života byl divočejší, úplně dostal rozum asi ve dvou a půl letech. Náročný na srst není, ale pokud ho chcete mít doma, připravte se na nekonečné a vydatné línání a chlupy všude.
Pokud nechcete hodně temperamentního psa, belgičáka ne! Jsou to psi živí, stvoření pro práci. Nemusí to být zrovna služební výcvik, ale něco s ním pravidelně dělat musíte, jinak bude nešťastný a vy potažmo taky, ptže se s ním nebude dát vydržet.
To samé ohaři - krásní psi, módní, ale běhaví až běda a lovci. Pokud nechcete dělat lovecký výcvik, je to škoda. Proč psa složitě a s nejistým výsledkem odnaučovat něco, pro co byl vyšlechtěn?
Ostatní služební plemena (knírač, boxer, dobrman) mají temperamentu taky dost a časem zjistíte, že nejméně destruktivně jej vybijí na tom cvičáku, kam se vám nechce - takže taky nedoporučuju...
Teriéři - temperament velký, lovci, úprava srsti. Snad nějaký typu bulteriéra, staforda apod. by vyhovoval...
Ten český strakáč by taky mohl být super, ale nevím, zda je větší než kokr...? Pes možná ano, znám fenku a ta je drobná. Ale společník na výlety podle mne super!

Uvažovala jsem právě, jak píše "marcha", proto jsem zavrhla lovecká plemena i přece jen radši i ty služební.. a vychází mi retrívr, navíc se mi hrozně líbí, takže ono to tak patrně nakonec dopadne, ale pátrám, co by bylo ještě taky možného... protože retrívr učitě není jedinej se svýma vlastnostma, jen je asi "nejprofláknutější"... nebo že by byl fakt jedinej "takovej"?
Strakáč, ty moc neznám, jakou ti mají povahu?

Já jsem blázen do psů, který mít nemůžu ani náhdodou, husky, malamuti... no někdy v příštím životě

29.6.2007 11:51

boa a redsnake napsal(a):
A ještě jedna

tak se mi to nějak neukládá nebo co... ještě jednou:

Uvažovala jsem právě, jak píše "marcha", proto jsem zavrhla lovecká plemena i přece jen radši i ty služební.. a vychází mi retrívr, navíc se mi hrozně líbí, takže ono to tak patrně nakonec dopadne, ale pátrám, co by bylo ještě taky možného... protože retrívr učitě není jedinej se svýma vlastnostma, jen je asi "nejprofláknutější"... nebo že by byl fakt jedinej "takovej"?

Já jsem blázen do psů, který mít nemůžu ani náhdodou, husky, malamuti... no někdy v příštím životě

Jinak mě překvapuje, kolik z vás má pitbulíky, ještě nějaký čas a lidi budou třeba přece jen už akorát vzpomínat, jaký se nadělal cirkus kolem jejich "zabijáctví", to je fajn
Ale já do takovejch přece jen nepůjdu, můj vkus je spíš na těch výše jmenovaných...

29.6.2007 11:54

roony napsal(a):

Belgický ovčák je jedno z nejlepších služebních plemen, které vyniká právě svým velkým temperamentem a neúnavností...

Já mám mimo jiné (dva pitbulové) německého pinče, který by k tobě podle mého názoru skvěle seděl. Je to pes, který miluje sportování všeho druhu, je učenlivý, srst je naprosto bezproblémů - stačí občas přejet gumovým kartáčem. Je to střední pes - má 50 cm v kohoutku a je ve dvou barvách - červené a černé s pálením. Je to pes, který dokáže spokojeně ležet doma, ale moc setěší na dlouhé procházky, plavání nebo třeba běh u kola, při kterém je neúnavný. Je to ale samozřejmě můj vlastní subjektivní názor

29.6.2007 11:59

slecnanikdo napsal(a):
Belgický ovčák je jedno z nejlepších služebních plemen, které vyniká právě svým velkým temperamentem a neúnavností...

Já mám mimo jiné (dva pitbulové) německého pinče, který by k tobě podle mého názoru skvěle seděl. Je to pes, který miluje sportování všeho druhu, je učenlivý, srst je naprosto bezproblémů - stačí občas přejet gumovým kartáčem. Je to střední pes - má 50 cm v kohoutku a je ve dvou barvách - červené a černé s pálením. Je to pes, který dokáže spokojeně ležet doma, ale moc setěší na dlouhé procházky, plavání nebo třeba běh u kola, při kterém je neúnavný. Je to ale samozřejmě můj vlastní subjektivní názor

Ještě jedno foto

29.6.2007 12:30

roony napsal(a):

Strakáč je skvělý. V mládí temperamentní, ve dvou letech se docela zklidní. Je přátelský ke všemu živému, snadno cvičitelný, spokojený v bytě i na zahradě, vhodný na většinu psích aktivit, vynikající hlídač (na dálku).

Více (teda veškeré ) info na www.strakaci.cz a na zde uvedených odkazech a na fóru http://strakaci.hotlink.sk/forum/.

29.6.2007 13:20

roony napsal(a):

No a co třeba krátkosrstá kolie?
Střední plemeno, není moc rozšířená, ale přesně jí sedí co píšete.
Mám pejska, váha 25 kg, 59cm, není nutný výcvik na cvičáku, je velice učenlivá, neloví, snese se prakticky s každým psem, nevyžaduje hyper aktivitu, na druhou stranu je akční přesně tak, jak potřebujete.
Má krátkou srst, ale není to úplně ta kratinká, která se všude zabodá, krásně se uklízí a línání proběhne během měsíce, údržba pouze vlhký hadr, jednou za čas vykoupat a vyčesat krátkým kartáčem
Je to elegantní, poslušný pejsek přesně pro mladé lidi, kteří už chtějí psa, ale nechtějí nějakého obra. Nemá žádné problémy s kloubama a jinak se po zdravotní stránce vyrovná těm zdravějším plemenům.

Posílám odkaz na moje oblíbeníé stránky, protože z téo chovatelské stanice pochází moje srdeční záležitost

http://collie.cz/index.htm

29.6.2007 13:30

ema napsal(a):
No a co třeba krátkosrstá kolie?
Střední plemeno, není moc rozšířená, ale přesně jí sedí co píšete.
Mám pejska, váha 25 kg, 59cm, není nutný výcvik na cvičáku, je velice učenlivá, neloví, snese se prakticky s každým psem, nevyžaduje hyper aktivitu, na druhou stranu je akční přesně tak, jak potřebujete.
Má krátkou srst, ale není to úplně ta kratinká, která se všude zabodá, krásně se uklízí a línání proběhne během měsíce, údržba pouze vlhký hadr, jednou za čas vykoupat a vyčesat krátkým kartáčem
Je to elegantní, poslušný pejsek přesně pro mladé lidi, kteří už chtějí psa, ale nechtějí nějakého obra. Nemá žádné problémy s kloubama a jinak se po zdravotní stránce vyrovná těm zdravějším plemenům.

Posílám odkaz na moje oblíbeníé stránky, protože z téo chovatelské stanice pochází moje srdeční záležitost

http://collie.cz/index.htm

Zkusím sem dát fotku Jima , kdy jsme šli pochod Praha -Prčice

29.6.2007 13:49

roony napsal(a):
tak se mi to nějak neukládá nebo co... ještě jednou:

Jinak mě překvapuje, kolik z vás má pitbulíky, ještě nějaký čas a lidi budou třeba přece jen už akorát vzpomínat, jaký se nadělal cirkus kolem jejich "zabijáctví", to je fajn
Ale já do takovejch přece jen nepůjdu, můj vkus je spíš na těch výše jmenovaných...

Retrívři jsou skutečně "profláknutí", což ale není důvod si ho nepořídit, když vám jeho vlastnosti nejlépe vyhovují, ne? Ale pozor - šla bych jedině do papíráka, chov bez PP je velmi rozšířený a sním bohužel i problémy nejen zdravotní, ale i s povahou. Není dnes výjimkou potkat labradora agresivního nebo přehnaně dominantního a jsou to v drtivé většině rávě psíci bez PP. Protože k udělení chovnosti není zapotřebí jen negativní RTG kyčlí a vyhovující vzhled, ale i zkouška vloh, při níž je otestována i povaha. Já sama mám labradora bez PP a je v ledasčem "nelabradoří" (docela rád se pere) a není to nic příjemného....
U retrívrů můžete vybírat také z více variant (zlatý, labradorský, flat coated, nova scotia, chepaspeake bay) liší se samozřejmě trochu povahou, ale to základní mají společné a vašim požadavkům myslím vyhovují všichni.
Jinak mě ještě napadá appenzellský salašnický pes, chodský pes, možná ten dalmatin, portugalský vodní pes (ten je dost temperamentní a vyžaduje úpravu srsti) a koneckonců i pudl. Ovšem taky potřebuje střihat, ale jinak to může být docela sporťák (ve Psovi teď vychází články o sportujících pudlech a lze s nimi opravdu dělat kdeco, nejen agility či tanec se psem, ale třeba i coursing!) a je to inteligentní, ryze společenské a přizpůsobivé plemeno. Krátkosrstá kolie je taky super, ale řekla bych, že patří k těm temperamentnějším na dané škále.
Víc mě nenapadá. Dejte vědět, jak to dopadlo!

29.6.2007 17:02

ema napsal(a):

retriver je predsa tiez lovecke plemeno...labradora by som doporucovala skor k aktivnemu pohybu,kedze maju sklony k tucnote a lenivosti.my mame dalmatina a myslim ze by vam celkom vyhovoval,na agility su ako stvoreni a nepotrebuju zo seba robit ziadneho olympionika,samozrejme pohyb je velmi dolezity,na volnom priestranstve sa vysantit
ale je velmi vela moznosti,staci len zvolit si to prave,vyhovujucedrzim palce:)

29.6.2007 17:08

ema napsal(a):

OK, když už každý propaguje plemeno dle svého naturelu a vychvaluje svého favorita, tak i já přispěji svou troškou do toho krásného guláše :-) Líbí se mi spláclé drštičky, jak zjevem, tak svojí povahou, do budoucna sním o bulmastifovi, kdyby to bylo až zase moc velké, tak co třeba anglický staford? Hodně štěstí při výběru a dejte vědít, jak to nakonec dopadlo.

29.6.2007 17:49

dav napsal(a):
OK, když už každý propaguje plemeno dle svého naturelu a vychvaluje svého favorita, tak i já přispěji svou troškou do toho krásného guláše :-) Líbí se mi spláclé drštičky, jak zjevem, tak svojí povahou, do budoucna sním o bulmastifovi, kdyby to bylo až zase moc velké, tak co třeba anglický staford? Hodně štěstí při výběru a dejte vědít, jak to nakonec dopadlo.

Bulmastif je dobrá volba

30.6.2007 09:19

dav napsal(a):

Co je anglický staford?

Má to být americký stafordšírský teriér?

30.6.2007 10:28

slecnanikdo napsal(a):
Co je anglický staford?

Má to být americký stafordšírský teriér?

spíš má na mysli Stafordšírského bulteriéra, ono se jim někdy říká anglický stafford právě proto , aby se mezi lidmi odlišil od amstafa

30.6.2007 11:33

roony napsal(a):

ak ja jelikoz mam dve uzasne stafordsirske bullterierky, tak je mohu vrele doporucit, jsou vhodne do bytu i maleho, bydlim totiz ve 2+kk, jsou to pohodari, zadny rvaci, mam dve fenecky, ktere se kamaradi s kazdym pejskem, jak s jorkama tak i treba s ovcakama, jelikoz jsou nekonfliktni a submisivni.Miluji deti, mam 4 leteho syna, je to pomerne male plemeno meri od 35 - 40 cm.A jejich vaha se pohybuje kolem 15 kilo a u psu o neco vice.Moje dve fenky jsou pomerne klidne. Ve spanku si libuji, kdyz mohou odpocivat, ale jsou take aktivni coz znamena, ze mohou delat treba agility nebo coursing, horske tury s panickem,nebo zachranarstvi a toto plemeno ma dispozice take ke canisterapii. Jsou hodne kontaktni a velmi lpi na svem panicku, nejsou to kotcovi psi.maji kratkou srst, takze uprava srsti je bezproblemova.Moje starsi fenka je vasnivy aporter, ale uz ne tak dobry plavec, ale zalezi na kazdem jedinci, jelikoz je to hodne individulani. Nepravem se zarazuji na cernou listinu bojovych plemen a mnozi si je pletou s americkymi stafordy nebo s pity. Pri laskave a spravne vychove je to uzasny spolecnik avsak jeden zapor by meli a to je laska ke vsem lidem, takze se musi hodne korigovat aby treba navstevu neumazlily a neskakali na kolemjdouci, to je nevyhoda, ale zase jak pro koho. Jsou to takovy kulturisti. Navenek budi mozna sice respekt, ale maji velike a laskave srdce. Jsou velice chytri citlivy a vnimavy, takze naucit je poslouchat neni problem.V dnesni dobe je to popularni plemeno a zvladne ho i zacatecnik a pokud pejska socializujete spravne a vcas tak se snese i s jinymi plemeny.Preji hodne zdrau pri vyberu vaseho pejska. a pridavam foto.Moje pulrocni fenecka stabulicka Milinka

30.6.2007 11:34

roony napsal(a):

A moje rok a pul starsi fenecka stafbulicka Dastynka

30.6.2007 12:36

roony napsal(a):

Ahoj, a co tkhle Bílý švýcarský ovčák? Jsou krátkosrstí, středně a dlouhosrstí. Doporučuji vybírat dle povahy rodičů.

30.6.2007 12:37

blankpapilio napsal(a):
Ahoj, a co tkhle Bílý švýcarský ovčák? Jsou krátkosrstí, středně a dlouhosrstí. Doporučuji vybírat dle povahy rodičů.

a miminka

30.6.2007 12:42

blankpapilio napsal(a):
a miminka

vhodní k výcviku

30.6.2007 12:43

blankpapilio napsal(a):
vhodní k výcviku

nebo jen pro radost

30.6.2007 12:48

blankpapilio napsal(a):
nebo jen pro radost

nebo na mazlení

30.6.2007 12:52

blankpapilio napsal(a):
vhodní k výcviku

výcvik

1.7.2007 16:34

blankpapilio napsal(a):
agility

Ahojky, díky za tento příspěvek, zrovna se rozhoduji o něčem podobném. A Lenka mi udělala obrovskou radost, když doporučila ČSO. O něm totiž silně uvažuji, jen jsem si nebyla jistá tím bytem. Takže bod pro ČSO!! Díky moc

2.7.2007 10:35

zuzanka napsal(a):
Ahojky, díky za tento příspěvek, zrovna se rozhoduji o něčem podobném. A Lenka mi udělala obrovskou radost, když doporučila ČSO. O něm totiž silně uvažuji, jen jsem si nebyla jistá tím bytem. Takže bod pro ČSO!! Díky moc

To je krásný guláš Nejvíc mě asi teď zaujal ten bílý švýc. ovčák... líbí se mi taky moc choďáček... Jen bych řekla, že jsou o dost aktivnější než ten retrívr? Podobně krátkosrstá kolie, někde se tady psalo, že je workoholik...
Tedy ne že se chci se psem ploužit kolem baráku, rozhodně ne, naopak chci dělat ty túry a třeba agility a tak, ale čím menší potřebu lítání a aktivity přes všední den pes bude mít, tak tím líp mu asi v bytě bude...?

2.7.2007 13:53

roony napsal(a):
To je krásný guláš Nejvíc mě asi teď zaujal ten bílý švýc. ovčák... líbí se mi taky moc choďáček... Jen bych řekla, že jsou o dost aktivnější než ten retrívr? Podobně krátkosrstá kolie, někde se tady psalo, že je workoholik...
Tedy ne že se chci se psem ploužit kolem baráku, rozhodně ne, naopak chci dělat ty túry a třeba agility a tak, ale čím menší potřebu lítání a aktivity přes všední den pes bude mít, tak tím líp mu asi v bytě bude...?

Já mám choďáka. Myslím, že choďáci jsou o dost akčnější než retrívři, i když samozřejmě záleží na jedinci. Na túry i agility jsou super, moc je to baví A někteří lidi je mají i v bytě, samozřejmě za předpokladu, že je dokážou pořádně vylítat.

2.7.2007 16:55

darca napsal(a):
Já mám choďáka. Myslím, že choďáci jsou o dost akčnější než retrívři, i když samozřejmě záleží na jedinci. Na túry i agility jsou super, moc je to baví A někteří lidi je mají i v bytě, samozřejmě za předpokladu, že je dokážou pořádně vylítat.

juju,můžu vřele doporučit Anglického bullteriéra Mi máme dva.Milují děti.Milují pohyb,nebo se klíďo budou celý den válet a půjdou se třeba jen vyčůrat.Budou stát u pískoviště,kde si hrají děcka a čekat,až si je některý příjde pohladit.Na výlety jezdí i chodí rádi a i tam se chovají slušně.
V lázních,na výstavách,ve městě,na hřišti a i doma přítulní asi občas až moc.
A co se týká povahy???Pes je především obraz svého pána,jakého si dovolíš ho mít,takový bude!!
Zdraví Renda a bulani

9.7.2007 14:43

izzy napsal(a):
juju,můžu vřele doporučit Anglického bullteriéra Mi máme dva.Milují děti.Milují pohyb,nebo se klíďo budou celý den válet a půjdou se třeba jen vyčůrat.Budou stát u pískoviště,kde si hrají děcka a čekat,až si je některý příjde pohladit.Na výlety jezdí i chodí rádi a i tam se chovají slušně.
V lázních,na výstavách,ve městě,na hřišti a i doma přítulní asi občas až moc.
A co se týká povahy???Pes je především obraz svého pána,jakého si dovolíš ho mít,takový bude!!
Zdraví Renda a bulani

Ještě příspěvek trochu posunu, třeba mi ještě někdo něco doporučí?

Zatím to vypadá nakonec přece jen na retrívra, protože mi vychází jako z těch klidnějších (oproti ovčákům, borderce nebo pinčovi... a různí "bulíci" nejsou úplně to moje nejsrdečnější), ale rozhodnutí zatím ještě nepadlo... přípravné fáze jsou moooc fajn

9.7.2007 15:00

roony napsal(a):

Zatím to vypadá nakonec přece jen na retrívra, protože mi vychází jako z těch klidnějších (oproti ovčákům, borderce nebo pinčovi... a různí "bulíci" nejsou úplně to moje nejsrdečnější), ale rozhodnutí zatím ještě nepadlo... přípravné fáze jsou moooc fajn

no tak ja mam labise a o klidnosti se neda mluvit ani v nejmensim a to uz mu je 9...zalezi strasne na jedinci..clovek muze mit hyperaktivniho labradora ktery mu zlikviduje secko a chvilu neposedi..ale i naprosto flegmatickeho ovcaka..je to o jedinci timto sem jen chtela rict ze neplati retrivr=klidas

9.7.2007 17:15

roony napsal(a):

krátkosrstá kolie splňuje téměř vše, co je v původním dotazu zadáno.....kromě toho nižšího temperamentu Hodně ale záleží na jedinci. I mezi krátkosrstými koliemi znám neuvěřitelné kliďase.

Autor fotografie: Ivan Růžička

9.7.2007 17:25

roony napsal(a):

Není ovčák, jako ovčák. Např. bělouše - BŠO má cca 40 % lidí v domě, nebo v bytě. Záleží na povaze rodičů

9.7.2007 18:37

gaya napsal(a):
krátkosrstá kolie splňuje téměř vše, co je v původním dotazu zadáno.....kromě toho nižšího temperamentu Hodně ale záleží na jedinci. I mezi krátkosrstými koliemi znám neuvěřitelné kliďase.

Kolik času s jakou náplní věnujete třeba takové krátkosrsté kolii?

Já si někdy říkám, že 1 hod prochajdy ve všední den nemůže stačit vlastně žádnému psovi v bytě. Ale zas spousta lidí to tak určitě dělá... a je to snad nějak v poho... Ale prostě nechci pesana trápit a šidit ho na vybití a vyžití...

9.7.2007 20:01

roony napsal(a):
Kolik času s jakou náplní věnujete třeba takové krátkosrsté kolii?

Já si někdy říkám, že 1 hod prochajdy ve všední den nemůže stačit vlastně žádnému psovi v bytě. Ale zas spousta lidí to tak určitě dělá... a je to snad nějak v poho... Ale prostě nechci pesana trápit a šidit ho na vybití a vyžití...

Pokud přitlačíš na pilu o víkendech, bude to stačit. Navíc, psa můžeš zabavit i doma, učením různých povelů. Já ti ale na tuhle otázku docela dobře odpovědět neumím, protože pracuji doma a to je přece o něčem jiném, než když necháváš psa samotného a jdeš do práce. Jenomže kdyby všichni uvažovali takhle, tak mají akorát křečky, protože z bytu do práce chodí většina.
Krátkosrstá kolie je velmi dobře cvičitelná a je skladnější než retrívr. Náš pes má cca 24 kg a 57 cm v kohoutku. Je to opravdu ideální pes do rodiny a pro běžný provoz.

9.7.2007 20:59

gaya napsal(a):
Pokud přitlačíš na pilu o víkendech, bude to stačit. Navíc, psa můžeš zabavit i doma, učením různých povelů. Já ti ale na tuhle otázku docela dobře odpovědět neumím, protože pracuji doma a to je přece o něčem jiném, než když necháváš psa samotného a jdeš do práce. Jenomže kdyby všichni uvažovali takhle, tak mají akorát křečky, protože z bytu do práce chodí většina.
Krátkosrstá kolie je velmi dobře cvičitelná a je skladnější než retrívr. Náš pes má cca 24 kg a 57 cm v kohoutku. Je to opravdu ideální pes do rodiny a pro běžný provoz.

Já dělám taky doma Jenomže já jsem tak zodpovědnej, nebo tak úzkostlivej - já nevím, co z toho spíš? - člověk, že vím, že pes bude žít 10 let a víc, a nikde není nejmenší záruka, že budu moc za 5, 10 let taky dělat doma. Takže přistupuje starost, že si pes zvykne na někoho doma, a jak se pak bude dospělej přeučovat bejt sám, vždyť to bude trápení atd...
Je mi jasný, že s tímto přístupem by psa neměl nikdo a že to by určitš taky nebylo dobře, ale... nechci v tom holt selhat, přemýšlím.

Ta kolie je krásná, je to taky jeden z tipů.

10.7.2007 11:56

roony napsal(a):
Já dělám taky doma Jenomže já jsem tak zodpovědnej, nebo tak úzkostlivej - já nevím, co z toho spíš? - člověk, že vím, že pes bude žít 10 let a víc, a nikde není nejmenší záruka, že budu moc za 5, 10 let taky dělat doma. Takže přistupuje starost, že si pes zvykne na někoho doma, a jak se pak bude dospělej přeučovat bejt sám, vždyť to bude trápení atd...
Je mi jasný, že s tímto přístupem by psa neměl nikdo a že to by určitš taky nebylo dobře, ale... nechci v tom holt selhat, přemýšlím.

Ta kolie je krásná, je to taky jeden z tipů.

to je ok, každý normální člověk by měl tahle uvažovat, živý tvor je zodpovědnost. Ber to z té lepší stránky. Teď jsi doma a budeš poblíž psa když tě nejvíc potřebuje. Až bude starší a klidnější, třeba ocení, že na chvilku vypadneš
Přeju hodně štěstí při výběru toho nejsprávnějšího pejska

Infoweb o koliích krátkosrstých:
http://www.smooth-collie.cz/

Přidejte reakci

Přidat smajlík