Borderka - oštipování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2006 10:45

Zdravím ve spolek, kamarádka mi vyprávěla o jejich borderce, je to dospělá a poměrně rezerovovaná fenka. Jiných lidí si nevšímá, ale jednu rodinu u nich v domě, pokud je zmerčí, běží k nim a začne je oštipovat do nohou. Je to dost nepříjemné. Proč to dělá? Máte nějaké vysvětlení?

13.1.2006 09:38

cathys napsal(a):
Zdravím ve spolek, kamarádka mi vyprávěla o jejich borderce, je to dospělá a poměrně rezerovovaná fenka. Jiných lidí si nevšímá, ale jednu rodinu u nich v domě, pokud je zmerčí, běží k nim a začne je oštipovat do nohou. Je to dost nepříjemné. Proč to dělá? Máte nějaké vysvětlení?

borderky oštipují u krav , ovcí ve svém stádu nohy, když se je snaží usměrnit v cestě. Takže tahle borderka považuje příslušníky svojí rodiny za své stádo, které pusí pást.

13.1.2006 11:56

oko sara napsal(a):
borderky oštipují u krav , ovcí ve svém stádu nohy, když se je snaží usměrnit v cestě. Takže tahle borderka považuje příslušníky svojí rodiny za své stádo, které pusí pást.

Ale ona neoštipuje vlastní rodinu, ale jedny konkrétní sousedy.

13.1.2006 13:23

cathys napsal(a):
Ale ona neoštipuje vlastní rodinu, ale jedny konkrétní sousedy.

To asi ví jen ona sama, proč si vybrala na oštipování tuhle jednu rodinu. Hold ji v tom musí majitelé zabránit, to už je o poslušnosti. Ale je docela smutný, že si lidi pořídí psa, aniž by o něm cokoliv věděli, vždyť tohle je opravdu typická "práce" ovčáckých plemen a občas se stane, že to pes "zkouší" na lidi. Co takhle ji vzít na ZVOP(zkouška vloh ovčáckého psa) a nebo třeba někam jen na "kukačku" na nějaké pasení se psem. Třeba by to psovi šlo, majitele bavilo .... a poznali by, jaké že to plemeno si to vlastně pořídili....

16.1.2006 10:18

cernokneznik napsal(a):
To asi ví jen ona sama, proč si vybrala na oštipování tuhle jednu rodinu. Hold ji v tom musí majitelé zabránit, to už je o poslušnosti. Ale je docela smutný, že si lidi pořídí psa, aniž by o něm cokoliv věděli, vždyť tohle je opravdu typická "práce" ovčáckých plemen a občas se stane, že to pes "zkouší" na lidi. Co takhle ji vzít na ZVOP(zkouška vloh ovčáckého psa) a nebo třeba někam jen na "kukačku" na nějaké pasení se psem. Třeba by to psovi šlo, majitele bavilo .... a poznali by, jaké že to plemeno si to vlastně pořídili....

Majitelé si fenku pořídili dávno před tím, než začali být borderky módní. Fenka je velice poslušná, není problém ji odvolat. Význam oštipování znají. Ale překvapilo je, že dospělý starší pes, který dotyčnou rodinu potkával na chodbě měsíce možná i roky a vyhýbal se jim, jako se vyhýbá všem cizím lidem, najednou tuhle rodinku začne oštipovat. V žertu jsem si říkali, že asi "voní" jako ovce. Nicméně mě zajímalo nějaké vysvětlení z hlediska etologie, ne kritika bez znalosti detailů.

16.1.2006 10:22

cathys napsal(a):
Majitelé si fenku pořídili dávno před tím, než začali být borderky módní. Fenka je velice poslušná, není problém ji odvolat. Význam oštipování znají. Ale překvapilo je, že dospělý starší pes, který dotyčnou rodinu potkával na chodbě měsíce možná i roky a vyhýbal se jim, jako se vyhýbá všem cizím lidem, najednou tuhle rodinku začne oštipovat. V žertu jsem si říkali, že asi "voní" jako ovce. Nicméně mě zajímalo nějaké vysvětlení z hlediska etologie, ne kritika bez znalosti detailů.

A nejsou to velmi dobří známí rodiny, s kterými se potkává fenka často? Nezahrnuje je také do svého "stáda"? Nechce je sehnat dohromady ke své rodině, když se "rozutekli"?

16.1.2006 14:50

eva nohelova napsal(a):
A nejsou to velmi dobří známí rodiny, s kterými se potkává fenka často? Nezahrnuje je také do svého "stáda"? Nechce je sehnat dohromady ke své rodině, když se "rozutekli"?

Jsou to jenom sousedi, ani se nenavštěvují. Ale normálně v baráku se sem tak potkají. Jinak, když prý se jí smečka "rozuteče" po bytě, tak běhá od jednoho k druhému, ale neoštipuje je.

16.1.2006 15:10

cathys napsal(a):
Jsou to jenom sousedi, ani se nenavštěvují. Ale normálně v baráku se sem tak potkají. Jinak, když prý se jí smečka "rozuteče" po bytě, tak běhá od jednoho k druhému, ale neoštipuje je.

Pak opravdu nevím proč. Jediné co mě napadá, tak že opravdu mají pach (jak už tu kdosi zmínil), který je té borderce nepříjemný. Zkrátka psi mají velmi jemný čich (přibližně 100x lepší než-li člověk - pro zajímavost) a stejně jako je tomu u lidí - někdo někomu "voní" víc a někdo méně. Já osobně bych v tom asi moc nebádala, ale snažila se za každou cenu naučit toho psa, že i své pocity musí umět ovládat, tedy, že musí sousedy přetrpět a chovat se slušně. Usmívat se na ně nemusí.

16.1.2006 15:12

cathys napsal(a):

Mne to delala stara kolie u jednoho chlapa, ktery se ji bal, timhle zpusobem na nej machrovala, nikomu jinemu to nedelala.

17.1.2006 08:44

cathys napsal(a):

V tom případě se omlouvám. (přesně - neznala jsem detaily).Já jen nerada vidím, když si lidé pořídí třeba ohaře, setra a nebo právě nějakého "pastevce" - jen proto, že to jsou krásní psi a pak s ním chodí s ním na hodinu do parku a divý se, že pes má lovecké sklony, že utíká za zvěří a nebo že "okusuje" děti ....

20.1.2006 10:45

cathys napsal(a):

Díky všem za nápady. Nový poznatek je, že oštipovat se je snažila pouze v domě, mimo něj si jich nevšímá. Takže zřejmě je z nějakého důvodu považuje za své stádečko, které si tím shání do kupy. Ale, že zrovna tyhle sousedy a ne jiné

Přidejte reakci

Přidat smajlík