Když se někdo zeptá ''kolik stojí''

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2006 07:42

Vedle se rozběhla diskuse. Tak by mne zajímalo, jak by jste reagovali vy, pokud budete mít štěnda na prodej, třeba i avizované na int. stránkách a zavolá vám zájemce se slovy: ''mám zájem o tuhle fenu, kolik stojí!'' Jak reagujete, či by jste reagovali?

16.2.2006 14:07

aira napsal(a):
Vedle se rozběhla diskuse. Tak by mne zajímalo, jak by jste reagovali vy, pokud budete mít štěnda na prodej, třeba i avizované na int. stránkách a zavolá vám zájemce se slovy: ''mám zájem o tuhle fenu, kolik stojí!'' Jak reagujete, či by jste reagovali?

Pokud si pamatuju, kdyz jsem kdysi mela stenda, tak se na to lidi normalne zeptali a jsem jim rekla a psi se tam u nich spatne nemeli, nechapu, proc je kolem ceny takovej rozruch.Kdyz se nekdo zepta na cenu, je to normalni a naprosto to neznamena, ze by to byl nejaky padouch a neocenil kvality psa :-)

16.2.2006 14:14

aira napsal(a):

Myslím,že na tom není nic špatného.Taky jsem se ptala ,kolik mimi horského stojí,abych věděla jestli na to mám,nebo budu šetřit a případně jak dlouho budu šetřit.Přece když si chcete koupit cokoliv jiného,tak se taky zeptáte kolik to stojí.Něco jiného už je smlouvání o ceně,tam bych byla opatrná,ale jak jinak si chcete jet pro štěně,když se nezeptáte kolik stojí? Přece nikdo nenosí sebou desetitisíce,aby mohl zfleku vytáhnout třeba 15 000,-.Takový by mi byl podezřelejší.

16.2.2006 14:14

aira napsal(a):

Nechápu smysl dotazu. Vždyť zeptat se na cenu je úplně normální. A úplně normální je také odpovědět. V řčem je problém?

16.2.2006 14:21

lida napsal(a):
Nechápu smysl dotazu. Vždyť zeptat se na cenu je úplně normální. A úplně normální je také odpovědět. V řčem je problém?

Jen mne zajímal postoj chovatelů. Zajímalo mne, jak se chovatelé dívají na nové majitele, které zajímá jen cena a podle ní kupují. žádná záludnost v tom není.

16.2.2006 14:25

lida napsal(a):

Myslim, ze tady je hlavni rozdil v tom, zda se nekdo pta _jen_ na cenu, nebo _take_ na cenu.

Pokud by slo o prvni pripad, urcite bych reagoval odmitnutim prodat (zatim pouze teoreticky, mam psa, ne fenu), pokud by slo o druhy pripad, je ta otazka samozrejme na miste. No a nejvetsi problem je ty dve situace od sebe rozeznat...

16.2.2006 14:35

orin napsal(a):
Myslim, ze tady je hlavni rozdil v tom, zda se nekdo pta _jen_ na cenu, nebo _take_ na cenu.

Pokud by slo o prvni pripad, urcite bych reagoval odmitnutim prodat (zatim pouze teoreticky, mam psa, ne fenu), pokud by slo o druhy pripad, je ta otazka samozrejme na miste. No a nejvetsi problem je ty dve situace od sebe rozeznat...

Ano, měla jsem na mysli první případ. Prostě zvednete telefon a dotaz zní. Hele, kolik stojí to pruhované štěně? Dotaz na cenu je nutný, bez ceny nelze koupit, ale mylsela jsem si,že logické je se ptát na cenu až tehdy, najde-li se vůbec štěně pro mne vhodné. Ne chtít koupit první lepší za cenu co možná nejnižší. Ale nejsem chovatel, tak mne to zajímá jen tak ze zvědavosti

16.2.2006 14:37

orin napsal(a):

Podle telefonu nejde nekoho odsoudit, ani kdyby se jen zeptal na cenu, to jeste porad nic neznamena, prijede se predstavit a zjistite, ze je to takovej ten jednovetnej chlap, co ma furt naspech a stendo chtela vlastne manzelka nebo dcera, ktere jsou z neho hotove. Naopak chlap, kterej se mne vyptaval na vsechno mozny, byl nakonec jedinej, kterej psa vratil, protoze syna prihlasil na hokej a nemeli na psa cas najednou :-S

16.2.2006 14:43

aira napsal(a):
Ano, měla jsem na mysli první případ. Prostě zvednete telefon a dotaz zní. Hele, kolik stojí to pruhované štěně? Dotaz na cenu je nutný, bez ceny nelze koupit, ale mylsela jsem si,že logické je se ptát na cenu až tehdy, najde-li se vůbec štěně pro mne vhodné. Ne chtít koupit první lepší za cenu co možná nejnižší. Ale nejsem chovatel, tak mne to zajímá jen tak ze zvědavosti

No tak mu to reknes, kolik stoji a je to a je hovor vyrizenej, muze to byt treba 15ti lety decko, ktery chce toho psa a rodice mu rekli, ze nemaj penize nebo co ja vim, rozhodne bych nesoudila, dokud neprijdou a pak se uvidi. Pokud jsou to lidi, co se mi nelibi, tak bych jim to rekla na rovinu, ze proste ne a proc, je to neprijemne, ale da se to prezit.

16.2.2006 14:50

aira napsal(a):

Četla jsem to - přirovnávání psa ke zboží a tak. Já nevím. Asi není nic nenormálního se zeptat na cenu. Ale nejspíš by to neměla být první otázka: "Hele, a za kolik je máš?". Tak to bych asi rychle zavěsila. Jinak na cenu jsem se ptala vždycky, protože to bylo vždy přes 10.000Kč., a to nejsou zrovna malé peníze.

16.2.2006 14:53

aira napsal(a):

Když jsem si kupovala štěňátko, tak také jednou z prvních mých vět bylo, kolik štěně stojí. Jednalo se o neznámé plemeno a já si vůbec cenu nedovedla představit. Nechtěla jsem chovatele otravovat otázkami, pokud bych si štěně nemohla dovolit. Až budu mít štěňata já sama, rozhodně nebudu odsuzovat člověka, který se zeptá na cenu. Je snad normální zajímat se o to, zda na štěně mám. U některých plemen se kupní cena štěňat pohybuje třeba od 7 do 30tis. Na štěně za 15 mám, ale 10 tisíc na víc už ne.

16.2.2006 15:29

aira napsal(a):

Beru jako normální věc, že se mě někdo zeptá na cenu štěněte. Naopak, jsem ráda, protože vím, že ten na druhé straně je s tímto srozuměn a neřekne po půlhodinovým vyptávání, "jé, tak to je moc, podívám se jinde".
Ale přiznávám, že kdyby se mě někdo takhle konkrétně zeptal jen na jednu otázku při zvednutí telefonu „hele, za kolik je máš?" Tak bych asi reagovala - "už nejsou"...
Naopak, kdybych kupovala štěně a chovatel by nechtěl říct cenu, nerozpakovala bych se hledat jinde, protože by mi to připadalo nefér. Ovšem pokud mám nějakou ch.s.vyhlédnutou, cenu respektuji, i když je o něco vyšší, než-li jinde. Není ostuda se na cenu ptát, stejně jako ji sdělit. Když si na nějakou cenu cením svých štěňat, tak ostatní to mají respektovat. Tím myslím, že buď na to přistoupit, nebo si říct, že jim jde víc o cenu, než o konkrétní štěně či chovatele...

16.2.2006 16:31

aira napsal(a):

Víte třeba má opravdu někdo o vaše štěňata zýájem (bohužel nevím o jaké plemeni se tu mluví) a třeba je to začátečník, nebo se zase tak v ceně těch psů neorientuje.
Já když jsem si kupovala svého psa, tak jsem se tkay zeptala kolik stojí. Podle mě je hodně důležité bavit se o penězích ( a to nejen u prodeje psů, ale vůbec).
Protože pokud se hned od začátku nedomluvíte kolik vám kd má za vaši práci zaplatit tak se vám může lehce stát, že vám řekne: "ale já myslel že je to zadarmo!"

18.2.2006 23:38

anuska napsal(a):
Víte třeba má opravdu někdo o vaše štěňata zýájem (bohužel nevím o jaké plemeni se tu mluví) a třeba je to začátečník, nebo se zase tak v ceně těch psů neorientuje.
Já když jsem si kupovala svého psa, tak jsem se tkay zeptala kolik stojí. Podle mě je hodně důležité bavit se o penězích ( a to nejen u prodeje psů, ale vůbec).
Protože pokud se hned od začátku nedomluvíte kolik vám kd má za vaši práci zaplatit tak se vám může lehce stát, že vám řekne: "ale já myslel že je to zadarmo!"

reaguju jak kdy,pokud zvednu telefon a na druhém konci se dotyčný(á)ani nepředstaví,jen vyhrkne:máte štěňata?A za kolik?Tak moc nadšená nejsem,ale odpovím,jen je na mě asi i po hlase znát,že nemíním moc komunikovat.Samozřejmě,pokud se volající představí,zeptá se na štěně,tak cenu většinou říkám i sama.Beru že začátečník nemusí cenu pro plemeno znát,nebo třeba prodávám levněji.Ale většinou se snažím domluvit i osobní kontakt před koupí.Pokud někdo nemá čas se na štěně ani přijet podívat,tak už to taky o něčem svědčí.

19.2.2006 00:05

aira napsal(a):

Já když jsem loni kupovala psa, tak jsem neměla ani tušení, za kolik se asi prodávají. Doma jsme měli 12 a 14 let dva psy a za tu dobu mě nenapadlo to řešit, ale když odešli, našla jsem pár chovatelských stanic, kde měli zrovna štěňata vyvoleného plemene a rozeslala emaily, hlavně s otázkou ohledně ceny a zda jsou ještě nějaká volná... Potřebovala jsem si udělat obrázek o tom, jak se pohybují ceny... A od všech chovatelů mi přišly docela vstřícné odpovědi... Nakonec jsem si nekoupila štěně a nemá ani pp... ale to už sem nepatří...

19.2.2006 16:01

wewerushka napsal(a):
Já když jsem loni kupovala psa, tak jsem neměla ani tušení, za kolik se asi prodávají. Doma jsme měli 12 a 14 let dva psy a za tu dobu mě nenapadlo to řešit, ale když odešli, našla jsem pár chovatelských stanic, kde měli zrovna štěňata vyvoleného plemene a rozeslala emaily, hlavně s otázkou ohledně ceny a zda jsou ještě nějaká volná... Potřebovala jsem si udělat obrázek o tom, jak se pohybují ceny... A od všech chovatelů mi přišly docela vstřícné odpovědi... Nakonec jsem si nekoupila štěně a nemá ani pp... ale to už sem nepatří...

A nebylo by rozumné dát do inzerátu zrovna cenu, nebo alespon cenové rozpětí? Pokud si je cením víc, než je obvyklé , uvedu důvod(import.rodiče,zahr. krytí atd.). Je fakt, že dnes už si většinu informací o štěnatech, chovateli, seženu na internetu a můžu se ptát po telefonu na co chci, ale poslední co nevím bývá cena.

23.2.2006 07:42

aira napsal(a):

takže je to celé o tom kdy a jak se kdo zeptá

když jsem prvně volala chovatelce, i když jsem věděla, jak se ceny pohybují, stejně jsem se zeptala na cenu, o štěně z téhle CHS jsem velmi stála, ale zase ne tolik, kdyby se cena ukázala třeba dvojnásobná než jinde, chovatelka mi normálně cenu sdělila, i jak je to se zálohou atd.

1.3.2006 19:03

aira napsal(a):

bane, je to cely o tom, ze prachy neprinasej stesti, jak prave zjistil i tento slovensky welch springer spaniel :-))

2.3.2006 00:21

dejavu napsal(a):
bane, je to cely o tom, ze prachy neprinasej stesti, jak prave zjistil i tento slovensky welch springer spaniel :-))

Já psal mail na štěně následujícího znění:

Dobrý den,
měl bych velký zájem o štěně BŠO, ale pouze o fenku.Už doma totiž jednu mám, tak aby nebyly problémy v době hárání.Jsem členem KBO.Zajímalo by mě tedy jestli máte ještě nějakou čubindu volnou, a jak je to s cenou.
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Jakub Štoll.

No, kdybych se neznal, tak bych řekl že jsem překupník nebo množitel :-)Všichni byly moc ochotní (rozeslal jsem ho na vyhlédnuté stanice které měly zrovna psiska na prodej), a nikdo se nezastavil nad touto ,,strohostí".Někdy jsem se lekl odpovědi (pouze cena a telefon), ale někdy jsem byl vyloženě potěšený :-).No, šlo to dobře a v neděli mi holčičku přivezou :-)
- navazuji na předchozí:samozřejmě to o mnohém svědčit může, ale také nemusí.Já kupříkladu vzhledem k věku nevlastním řidičák a auto jsem mámě zakázal (fakt ), tak nemám možnost se jed přes celou ČR podívat na štěně.Vždy jsem vybíral jsem podle povahy popsané chovatelem a podle fota - a vždy jsem se trefil.Sám chápu, jak je to s tímhle.
Takže jestli budu kdykoliv chovat, tak se nad tímto nepozastavím a vzpomenu si na má mladá léta - že by mě přišly vhod splátky, a že se nemůžu přijed podívat, a jaká je cena apod.Podotýkám že jsem si nikdy psa na splátky nevzal a dřel jsem do roztrhání těla na brigádách abych na něj měl
Většinou jsem se potom ještě ptal na možnost dovozu za úhradu benzínu, a vždy souhlasily .Jakub

Přidejte reakci

Přidat smajlík