Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.11.2008 16:54
angila

XXX.XXX.1.10

Zajímalo by mne, zda se na veterináře a zdravotnický personál působící v tomto oboru, vztahuje lékařské tajemství, jako je to u lidí.

Děkuji moc

3.11.2008 18:04
rachel

XXX.XXX.123.206

angila napsal(a):
Zajímalo by mne, zda se na veterináře a zdravotnický personál působící v tomto oboru, vztahuje lékařské tajemství, jako je to u lidí.

Děkuji moc

Podle mne by měl lék. tajemství dodržovat jakýkoliv lékař...
Jenže co si budeme povídat... jsou to "jen" zvířata...

Takže pdle mne se na veterině lék. tajemství moc neřeší...

3.11.2008 18:22
odberryho

XXX.XXX.206.139

angila napsal(a):

Děkuji moc

pokud vím, tak veterináři neskládají hypokratovu přísahu, takže se ani nemusí řídit lékařským tajemstvím. Otázkou zůstává etická stránka věci. Kdysi se nás pokoušel zažalovat člověk, který si od nás kupoval NO a po dvou letech si vzpomněl, že to není NO, že z toho vyrostl nějaký kříženec. Nechtěl nám ale ani psa ukázat, chtěl jen vrátit kupní částku. Tehdy jsem šla za veterinářem, který psa léčil. Nejdřív mi k tomu nechtěl nic říct, tak jsem mu vysvětlila o co jde a on mi pak přečetl z karty, že ten pes, kterého si kupovali zemřel na nějakou nemoc, kterou majitele nejdřív neléčili, ale pak už bylo pozdě. Oni se tam pak byli ukázat se svým novým psem, kterého si pořídili již dospělého z útulku a z nějakého důvodu to tehdy zkoušeli na nás, jestli se jich lekneme a peníze jim zaplatíme. Takže tento veterinář asi lékařské tajemství držet chtěl, ale když zjistil, že lidé chtějí spáchat podvod, tak vyzradil

3.11.2008 18:29
petr33

XXX.XXX.224.4

rachel napsal(a):

Podle mne by měl lék. tajemství dodržovat jakýkoliv lékař...
Jenže co si budeme povídat... jsou to "jen" zvířata...

Takže pdle mne se na veterině lék. tajemství moc neřeší...

U psů to tak není. A uvedu Vám příklad. Když nechávám třeba u feny u veta odebrat krev na progesteron, tak si ji potom sám vezu do laboratoře. Tam si potom za 2 hodiny volám a ptám se na výsledek, který mi bez problémů sdělí. Jednou jsem se tam bavil s vedoucí a ptal jsem se, kdybych tam přivezl svoji krev na vyštření, jestli mi také sdělí výsledek. Tam řekla , že ne, že u psů je to něco jiného, tam klidně sdělí výsledek mně a ne že ho řeknou jen veterináři a ten ho potom řekne mně. Ale u lidí, i kdyby to byla moje krev, tak to sdělí jen doktorovi, ale mně ne, a já se musím informovat u svého doktora. Pokud se to týká mne, tak mi to podle zákona sdělit nemohou. Takže u zvířat ( které jsou podle zákona věc ) je to jinak než u lidí. Tam žádné lékařské tajemství podle zákona není.

4.11.2008 11:49
angila

XXX.XXX.27.226

odberryho napsal(a):
pokud vím, tak veterináři neskládají hypokratovu přísahu, takže se ani nemusí řídit lékařským tajemstvím. Otázkou zůstává etická stránka věci. Kdysi se nás pokoušel zažalovat člověk, který si od nás kupoval NO a po dvou letech si vzpomněl, že to není NO, že z toho vyrostl nějaký kříženec. Nechtěl nám ale ani psa ukázat, chtěl jen vrátit kupní částku. Tehdy jsem šla za veterinářem, který psa léčil. Nejdřív mi k tomu nechtěl nic říct, tak jsem mu vysvětlila o co jde a on mi pak přečetl z karty, že ten pes, kterého si kupovali zemřel na nějakou nemoc, kterou majitele nejdřív neléčili, ale pak už bylo pozdě. Oni se tam pak byli ukázat se svým novým psem, kterého si pořídili již dospělého z útulku a z nějakého důvodu to tehdy zkoušeli na nás, jestli se jich lekneme a peníze jim zaplatíme. Takže tento veterinář asi lékařské tajemství držet chtěl, ale když zjistil, že lidé chtějí spáchat podvod, tak vyzradil

Děkuji za informace. Šlo mi hlavně o to, jestli může veterinář nebo sestra sdělil výsledky testů, operace a tak úplně cizím lidem nebo jen majiteli. Ale asi to bude tak jak píšete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík