Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2006 10:13

Můj 4 letý miláček má epilepsii.Před několika hodinami měl záchvat.Připadám si tak beznadějná,jen u něj stát držet ho a přihlížet (a diazepan) Zatím to je 3 záchvat takže léky nebere. Prosím pokud máte někdo zkušenosti jak to zvládáte,co vám pomohlo a jak nejlépe pomoci psekovi...Děkuji

30.3.2006 14:41

anarore napsal(a):
Můj 4 letý miláček má epilepsii.Před několika hodinami měl záchvat.Připadám si tak beznadějná,jen u něj stát držet ho a přihlížet (a diazepan) Zatím to je 3 záchvat takže léky nebere. Prosím pokud máte někdo zkušenosti jak to zvládáte,co vám pomohlo a jak nejlépe pomoci psekovi...Děkuji

Zdravím, s epilepsií zkušenost nemám, ale zajímalo by mě, jestli je Tvůj miláček s PP.

30.3.2006 14:58

aktak napsal(a):
Zdravím, s epilepsií zkušenost nemám, ale zajímalo by mě, jestli je Tvůj miláček s PP.

Nevím sice jakou to má souvislost, ale naše první fenka byla s PP a epilepsii měla. Ze začátku jsme to ani nepozorovali, protože se při ataku snažila někde zašít, třeba pod stůl nebo pod poličku v předsíni. Když jsme to zjistili, na radu veterináře jsme zhasínali světlo nebo se snažili zatemnit, aby měla tmu - nebyla vystavena přímému světlu. Nechali jsme ji v klidu a v temnu, než ji to přešlo. Prášky dostávala zamotané v játrové paštice. Později záchvatů ubývalo, takže jsme se zaradovali, že se pozvolna uzdravuje. Bohužel, co jsme nevěděli nikdo včetně veterináře, že má nádor, který ji připravil o jednu ledvinu. Týden po operaci nám zemřela. Ale jinak byla perfektní, nijak ji to neomezovalo, chodili jsme na čundry, pod stan. Strašně učenlivej pes. Vzpomínáme s láskou.

30.3.2006 15:51

anarore napsal(a):

Mám psa LR bez PP. Pravděpodobně má epilepsii, potvrzení není tak jednoduché. Měl už asi 9 záchvatů během 2,5 roku. Podle jeho příznaků se o epilepsii jedná, ale není to jisté. manžel má podezření, že by to mohlo být i od srdce.
po prvních záchvatech jsem mu začala podávat hořčík (ten je na křeče) záchvaty se opakovali po třech měsících. Po té jsem se dočetla, že samotný hořčík nepomáhá, že se musí podávat i s vápníkem, takže už přes rok dávám psovi 1x denně Dologran (ze začátku 1 lžičku) a záchvaty ustoupili. Poslední byl po roce a velmi slabý, takže si myslím, že už má dostatek hořčíku a tak teď mu vždy už jen nasypu pár granulek-15 (Dologranu) na granule, jen aby mu znovu neklesl.
nevím jestli to bude fungovat u každého, ale třeba u slabé epilepsie by to mohlo stačit

30.3.2006 16:14

anarore napsal(a):

Ahoj Markétko, osobní zkušenost s epilipsií u pejsků nemám,ale moje babička kdysi chovala pudla, který epilepsii měl, nejdnou jsem ten záchvat viděla na vlastní oči, je to opravdová beznaděj jen čekat až to přejde.. ona mu při tom dávala nějaké tabletky od veterináře, sice záchvaty byly, ale nebyly tak často.. a každopádně se dožil 14-ti let.. nijak ho to neomezovalo, jen v momentě když to přišlo.. jinak byl ok.. držím pěsti ať příjdeš na něco, čím mu pomoci..

30.3.2006 22:29

aktak napsal(a):

Ano je to čistokrevný Berňák. Nejhorší je že mám pocit že chovatelé už v rodu epilepsii zaznamenali!!! A jeho bráška umřel na rakovinu,nevím zda to může mít souvislost. Je mi šíleně,strašně ho milujem a chci mu pomoci.Jezdíme po celé ČR i mimo kuli veterinářům.Nikdo neví co se děje ale vše vypadá na epilepsii.

30.3.2006 22:40

anarore napsal(a):

Já měla dobrmanku s epi, ale u nás to nedopadlo. Měla jen pár občasných záchvatů, při kterých spadla do jezírka, pod auto a pod. Při medikaci se to dá zvládnout, ale u nás nezabrala.Jsou psi, co takto žijí léta, náš žil od prvního zaznamenaného jen 2roky. Před záchvatem několikrát napadla člověka,nebo si servala drápy a pak i polštářky předních pacek, vyrazila dubové-na petlici zavřené- dveře, rozpárala břicho. Bylo to neúnosné. Myslím, že horší než záchvaty jsou stavy těsně před, které ohrožují psa více.....Uspali jsme ji v 7mi letech. Ale měla více nemocí....

31.3.2006 07:46

anarore napsal(a):

My máme LR se slabou epi. Bohužel jí má získanou z velkého šoku, jako štěně, díky jednomu taky občanovy. Jeho stavy jsou takové, že stojí, neví o sobě, slintá. Největší problém je v tom, že v té chvíli (jak neví, co se děje) je shopnej ze strachu kousnout. Máme to tak 3x do roka. Necháme ho těch 10 min. být, jen pozorujeme, potom to přejde a je zase náš mazel.

31.3.2006 12:36

mirka napsal(a):
My máme LR se slabou epi. Bohužel jí má získanou z velkého šoku, jako štěně, díky jednomu taky občanovy. Jeho stavy jsou takové, že stojí, neví o sobě, slintá. Největší problém je v tom, že v té chvíli (jak neví, co se děje) je shopnej ze strachu kousnout. Máme to tak 3x do roka. Necháme ho těch 10 min. být, jen pozorujeme, potom to přejde a je zase náš mazel.

Už jsem tady psala o naší fence s epilepsií. Chci jenom doplnit, že stejně jako fenky LR Mirky máme zato, že to dostala z prožitého šoku. Samozřejmě nám to nikdo odborně nepotvrdil,ale na druhou stranu ani nevyvrátil. Je to asi jako když dítě z prožitého úleku začne koktat.

3.4.2006 16:08

verivery napsal(a):
Už jsem tady psala o naší fence s epilepsií. Chci jenom doplnit, že stejně jako fenky LR Mirky máme zato, že to dostala z prožitého šoku. Samozřejmě nám to nikdo odborně nepotvrdil,ale na druhou stranu ani nevyvrátil. Je to asi jako když dítě z prožitého úleku začne koktat.

Tak alespoň víš, jak nám je. Máme k němu druhého psa a je nám smutno, když ty dva srovnáme. Asi by nám to tolik nevadilo, kdyby epilepsie byla třeba vrozená. Je prostě těžké vědět, že pes mohl být třeba celý život OK a nyní kvůli někomu jinému je vše jinak.

3.4.2006 16:48

anarore napsal(a):

Mně bylo jednou jedním veterinářem řečeno, že je mnoho potencionálních epileptiků v řádách psů, ale jen u části z nich se během života projeví. Prý je probuzena právě zmiňvaným momentem šoku. U různých psů je "potřebný" různě velký šok. Někomu stačí úlek ze zvuku spadnuté pokličky, jinému po srazení autem ap..

3.4.2006 16:56

eva nohelova napsal(a):
Mně bylo jednou jedním veterinářem řečeno, že je mnoho potencionálních epileptiků v řádách psů, ale jen u části z nich se během života projeví. Prý je probuzena právě zmiňvaným momentem šoku. U různých psů je "potřebný" různě velký šok. Někomu stačí úlek ze zvuku spadnuté pokličky, jinému po srazení autem ap..

To může být. U nás k tomu stačila nasazená zmijovka Pes se tak lekl, že sebou škrábl o zem a dostal první záchvat. Takže určitě k tomu musela mít dispozice. Otázkou bylo kdy a co bude ten spouštěcí mechanismus epileptických záchvatů.

3.4.2006 19:20

verivery napsal(a):
To může být. U nás k tomu stačila nasazená zmijovka Pes se tak lekl, že sebou škrábl o zem a dostal první záchvat. Takže určitě k tomu musela mít dispozice. Otázkou bylo kdy a co bude ten spouštěcí mechanismus epileptických záchvatů.

U nás to bylo v 5 měsících, kdy štěně spalo v autě (jistě víte, jak spí rozcapené), podotýkám, že pod neustálou 10 min. kontrolou z naší strany. A asi po 15 min. kolemjdoucí člověk vymlátil u auta boční okýnko. Střepy všude, štěně v šoku, rána jako z děla. Chlapa jsem viděla zalézt do domu a vyjímečně přijela rychle i policie, ale zdraví mého psa mi to nevrátí.
Spouštěcí moment u nás je vyvedení z nějaké rovnováhy, najednou ostré slunce. Nejhorší je,když ho to chytne v noci, když je sám na zahradě. To se stalo 2x. Od té doby to hlídáme a na venčení chodí se mnou.

8.4.2006 19:22

luciemach napsal(a):
Ahoj Markétko, osobní zkušenost s epilipsií u pejsků nemám,ale moje babička kdysi chovala pudla, který epilepsii měl, nejdnou jsem ten záchvat viděla na vlastní oči, je to opravdová beznaděj jen čekat až to přejde.. ona mu při tom dávala nějaké tabletky od veterináře, sice záchvaty byly, ale nebyly tak často.. a každopádně se dožil 14-ti let.. nijak ho to neomezovalo, jen v momentě když to přišlo.. jinak byl ok.. držím pěsti ať příjdeš na něco, čím mu pomoci..

Ahoj, my máme doma již 15letého pudlíka s epilepsií, zjistili jsme to myslím v jeho necelých 2 letech, od té doby dostává pravidelně 2krát denně prášek. Doufám že nic nezakřiknu, ale za poslední 3 roky neměl záchvat vůbec (tedy nevím, co se děje, když nejsme dopoledne doma), předtím tak 1 za čtvrt roku. Když byl mladý, měl záchvaty mnohem častěji.
Na svůj věk je stále v dobré kondici, nemoc mu život nijak výrazně nekomplikuje.
Takže nezoufejte, i s epilepsií může pes prožít plnohodnotný a dlouhý život.

10.4.2006 15:29

anarore napsal(a):

Ahojky.
Moje feňulka má 8 let. Je to říženec voříška a má epilepsii. Hodně jsem se o epilepsii dočetla nejen kvůli ní, ale i kvůli svému kamarádovi, který bohužel této nemoci podlehl. Dočetla jsem se že tato nemoc není dědičná, takže si myslím že chovatelé to nemohli ovlivnit. Ve skutečnosti totiž nikdo neví jak padoucnice vzniká. Jedna z příčin může být i nějaký silný psychický zážitek (šok) nebo úraz hlavy.
Léčit taky nejde. Vždycky když jdeme s naší feňulí očkovat tak hlásíme že Majky měla záchvat. veterinářka se mě zaptá jak je to často já jí řeknu že jednou za rok a tím to končí. Nic se s tím nedá dělat. Léky které se na padoucnici podávají působí jen na oddálení záchvatů, a ty nevymizí nikdy.
Vím že náš pes má záchvaty třeba po to když se popere s nějakým psem, nebo po dlouhém cestování. Proto se snažíme se těmto věcem vyhýbat.
Při záchvatu sedím u ní a hladím ji. vím že jí jinak nepomůžu. Myslím že je pro ni hodně důležité se když se z toho probere a neví co se s ní děje že je někdo u ní.
S pozdravem A+A+M :-)

10.4.2006 16:34

anuska napsal(a):
Ahojky.
Moje feňulka má 8 let. Je to říženec voříška a má epilepsii. Hodně jsem se o epilepsii dočetla nejen kvůli ní, ale i kvůli svému kamarádovi, který bohužel této nemoci podlehl. Dočetla jsem se že tato nemoc není dědičná, takže si myslím že chovatelé to nemohli ovlivnit. Ve skutečnosti totiž nikdo neví jak padoucnice vzniká. Jedna z příčin může být i nějaký silný psychický zážitek (šok) nebo úraz hlavy.
Léčit taky nejde. Vždycky když jdeme s naší feňulí očkovat tak hlásíme že Majky měla záchvat. veterinářka se mě zaptá jak je to často já jí řeknu že jednou za rok a tím to končí. Nic se s tím nedá dělat. Léky které se na padoucnici podávají působí jen na oddálení záchvatů, a ty nevymizí nikdy.
Vím že náš pes má záchvaty třeba po to když se popere s nějakým psem, nebo po dlouhém cestování. Proto se snažíme se těmto věcem vyhýbat.
Při záchvatu sedím u ní a hladím ji. vím že jí jinak nepomůžu. Myslím že je pro ni hodně důležité se když se z toho probere a neví co se s ní děje že je někdo u ní.
S pozdravem A+A+M :-)

Já četla pouze dva články a probírala to s veterinářem a epilepsie se všeobecně za dědičnou považuje, i když to jednoznačně prokázáno nebylo. Alespoň u psů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík