Nazdárek, zajímalo by mě jestli někdo jezdíte v létě na vodu a jestli sebou berete i psiska. Letos nad tím vážně přemýšlíme, ale zatím vůbec nevíme kam bysme tak jeli jako naprostí začátečníci. A jak zvládají vodu psi? Máme malou hyperativní kníračku a doma ji rozhodně nechávat nechci
dasul
napsal(a):
Nazdárek, zajímalo by mě jestli někdo jezdíte v létě na vodu a jestli sebou berete i psiska. Letos nad tím vážně přemýšlíme, ale zatím vůbec nevíme kam bysme tak jeli jako naprostí začátečníci. A jak zvládají vodu psi? Máme malou hyperativní kníračku a doma ji rozhodně nechávat nechci
Tak my sme byli poprvé se psem loni.
Sjížděli jsme Vltavu z Vyššího Brodu do Boršova, jeli jsme na takových těch nafukovacích kánoích (Pálava), vždy 2 lidi+1 pes. A co se psího složení týče, tak jel 4 měsíční JRT a 1,5letý velký pudl Dokud Pudlík na konci druhého dne nezjistil že se dá z lodi vystoupit za jízd yrovnou do vody, tak to bylo super - pak už teda o poznání náročnější
Letos pokud to vyjde přibereme dospívající SBT
dines
napsal(a):
Tak my sme byli poprvé se psem loni.
Sjížděli jsme Vltavu z Vyššího Brodu do Boršova, jeli jsme na takových těch nafukovacích kánoích (Pálava), vždy 2 lidi+1 pes. A co se psího složení týče, tak jel 4 měsíční JRT a 1,5letý velký pudl Dokud Pudlík na konci druhého dne nezjistil že se dá z lodi vystoupit za jízd yrovnou do vody, tak to bylo super - pak už teda o poznání náročnější
Letos pokud to vyjde přibereme dospívající SBT
Super, tak mrknu jaký tam jsou okolo kempy. Feňule právě vodu miluje, tak se docela těšim jak se vyblbne
dasul
napsal(a):
Super, tak mrknu jaký tam jsou okolo kempy. Feňule právě vodu miluje, tak se docela těšim jak se vyblbne
Na Vltavě máš kempů snad milión, a myslím že psi můžou všude. Ceny příznivý, a docela i byl klid když sme jeli
Ale teda na klasický kánoi by to bylo podle mě moooc velký vzrůšo
dasul
napsal(a):
My loni psisko brali (na Moravici), jelo nás na raftu 6, jestě jeden york, ale to nepočítám . Blboun na prvních "peřejích" vyskočil, zjistil že voda je pěkně studená a ještě nadhodil takový smutný pohled jako "proč jste všichni nešli za mnou"??. Na zbytek plavby se rozplácnul úplně vepředu a byl klid...akorát ještě kolegovi poblil tričko
.
dasul
napsal(a):
My bereme psy na vodu pravidelně. A to nejsou úplně malí.... Nejdřív jsme je brali na střídačku - buď jednoho, nebo druhého. Pak jsme se vešli do jedné lodi, ale nějakou bagáž nám vzali kamarádi...
marcha
napsal(a):
My bereme psy na vodu pravidelně. A to nejsou úplně malí.... Nejdřív jsme je brali na střídačku - buď jednoho, nebo druhého. Pak jsme se vešli do jedné lodi, ale nějakou bagáž nám vzali kamarádi...
Letos jsme je vzali oba a singlovali (docela dřina, stačit tak double posádkám).
marcha
napsal(a):
Letos jsme je vzali oba a singlovali (docela dřina, stačit tak double posádkám).
Sam s páníčkem dokonce sjížděli jezy - já Báru vysazovala, protože ona je zbrklá a miluje šplouchání, takže myslím, že by mi vyskočila a dost možná mě cvakla... Naučila se dost rychle, že přirazím nad jezem, ona vyskočí, běží po břehu a pod jezem zase přirazím a ona naskočí. Nemusela jsem ani vystupovat.
Když jsme jeli jen s ní, seděla se mnou vepředu a já nepádlovala a držela ji, aby se v jezu necukala. Samozřejmě to vyžaduje zadáka co něco umí... Pokud jste vodáci začátečníci a nepojedete na raftu, je lepší psa vysazovat, abyste mu nezpůsobili trauma případným cvaknutím...
marcha
napsal(a):
Sam s páníčkem dokonce sjížděli jezy - já Báru vysazovala, protože ona je zbrklá a miluje šplouchání, takže myslím, že by mi vyskočila a dost možná mě cvakla... Naučila se dost rychle, že přirazím nad jezem, ona vyskočí, běží po břehu a pod jezem zase přirazím a ona naskočí. Nemusela jsem ani vystupovat.
Když jsme jeli jen s ní, seděla se mnou vepředu a já nepádlovala a držela ji, aby se v jezu necukala. Samozřejmě to vyžaduje zadáka co něco umí... Pokud jste vodáci začátečníci a nepojedete na raftu, je lepší psa vysazovat, abyste mu nezpůsobili trauma případným cvaknutím...
Sam pak dostal zaslouženou odměnu!
marcha
napsal(a):
Sam pak dostal zaslouženou odměnu!
Jediný problém byl, že oba chtěli jet první a když je ten druhý předjel, kňourali... Tak jsme to občas různě prostřídali... Tady páníček s oběma...
Jinak, my jezdíme zásadně na normálních kanoích - normální standardní česká řeka na raftu je podle mne spíš vopruz - dřete, nejede to, vzrůšo v peřejích žádný, protože pokud vyloženě nechcete, necvaknete se, na volejích úplný galeje... Ale to je pohled můj, jako bývalého "sportovního vodáka". Pokud vodu berete jako společenskou událost a několikadenní pařbu (jako většina dnešních "vodáků"), pak ok.
marcha
napsal(a):
Jediný problém byl, že oba chtěli jet první a když je ten druhý předjel, kňourali... Tak jsme to občas různě prostřídali... Tady páníček s oběma...
Jinak, my jezdíme zásadně na normálních kanoích - normální standardní česká řeka na raftu je podle mne spíš vopruz - dřete, nejede to, vzrůšo v peřejích žádný, protože pokud vyloženě nechcete, necvaknete se, na volejích úplný galeje... Ale to je pohled můj, jako bývalého "sportovního vodáka". Pokud vodu berete jako společenskou událost a několikadenní pařbu (jako většina dnešních "vodáků"), pak ok.
Teda to je paráda...my letos také chceme vyrazit na dovolenku po Čechách v bandě lidí, ostatní si chtějí jen rekreačně něco sjet a my s přítelem a psiskem jsme nahlášení spíš jako pobřežní hlídka ale když vidím ty obrázky, aspoň kousek bychom se mohli přidat, se uvidí no...taky totiž nemáme úplně malého bafánka, počítám, že v létě bude mít tak 50kg
vodu má rád, tak to zvážíme. Díky za inspirativní fotky
marcha
napsal(a):
A k řece - my teď jezdíme Vltavu, je to taková naše tradice. Ona je to fakt krásná řeka, teče, pěkný jezy, moc se toho nemusí přenášet a to okolí - krásná příroda, žádný velký chatičkový kolonie, Rožmberk, Krumlov... Ale jezdíme na podzim, kdy tam nejsou davy. Kempy jsou poloprázdný, hospody taky... V sezóně bych nejela, zejména ne s našima obludkama... (s jedním menším psem asi ano, to okolí vnímá jinak). Záleží, jak moc společenské typy jste. Mně netěší, když jedu po řece ve frontě, čekám hodinu na sjetí jezu, dvě na jídlo v hospodě (nebo jdu do velkovývařovny, kde dostanu umělý smažák na umělý tácek s umělým příborem), bojuju o malinký plácek na stan v přeplněném kempu, musím mít hlídky, aby mi ten stan někdo nevykradl... V září je sice k večeru chladněji a dřív tma, ale má to svoje kouzlo! (I když, loni zrovna nebylo moc hezky a jeden den bylo 7°C, to už bylo krušnější...
).
V sezóně bych radila nějakou míň "profláknutou" řeku. Třeba moravské řeky nebývají tak přeplněné. Nebo na Slovensku nebo v Polsku...
svejdy
napsal(a):
Teda to je paráda...my letos také chceme vyrazit na dovolenku po Čechách v bandě lidí, ostatní si chtějí jen rekreačně něco sjet a my s přítelem a psiskem jsme nahlášení spíš jako pobřežní hlídka ale když vidím ty obrázky, aspoň kousek bychom se mohli přidat, se uvidí no...taky totiž nemáme úplně malého bafánka, počítám, že v létě bude mít tak 50kg
vodu má rád, tak to zvážíme. Díky za inspirativní fotky
Pokud byste jeli bez bagáže (jednodenní výlet, nebo by vám ji kamarádi vzali), myslím, že v pohodě! Náš Sam má 40kg a Bára 30. Když je manžel vezl oba, měl v lodi 70 kg. Když se moc nevrtěj, je to v pohodě. Akorát musíte mít psíka trochu zvládnutého, aby v klidu seděl, nechtěl vyskakovat apod. Stačí "sedni" a "zůstaň". A vyvarovat se špatných zážitků na začátku - trénovat v klidu, na voleji, abyste se hned necvakli a nevyděsili ho. Záleží na psovi. Bára je třeštidlo a vodu miluje, takže spíš vyskakuje problém je, že se v lodi delší dobu nudí. Takže ji vysazujem a ona chvíli plave, nebo běží po břehu... Sam zase je na sebe dost opatrný a nemá rád, když se to s ním houpe. Vyskočit se bojí. A vadí mu, když sedí v mokru
. Dáváme pod ně kousek karimatky, aby neseděli na tvrdým. Ona se sice namočí, ale i mokrá hřeje.
marcha
napsal(a):
A k řece - my teď jezdíme Vltavu, je to taková naše tradice. Ona je to fakt krásná řeka, teče, pěkný jezy, moc se toho nemusí přenášet a to okolí - krásná příroda, žádný velký chatičkový kolonie, Rožmberk, Krumlov... Ale jezdíme na podzim, kdy tam nejsou davy. Kempy jsou poloprázdný, hospody taky... V sezóně bych nejela, zejména ne s našima obludkama... (s jedním menším psem asi ano, to okolí vnímá jinak). Záleží, jak moc společenské typy jste. Mně netěší, když jedu po řece ve frontě, čekám hodinu na sjetí jezu, dvě na jídlo v hospodě (nebo jdu do velkovývařovny, kde dostanu umělý smažák na umělý tácek s umělým příborem), bojuju o malinký plácek na stan v přeplněném kempu, musím mít hlídky, aby mi ten stan někdo nevykradl... V září je sice k večeru chladněji a dřív tma, ale má to svoje kouzlo! (I když, loni zrovna nebylo moc hezky a jeden den bylo 7°C, to už bylo krušnější...
).
V sezóně bych radila nějakou míň "profláknutou" řeku. Třeba moravské řeky nebývají tak přeplněné. Nebo na Slovensku nebo v Polsku...
Ahoj,před lety jsem taky s partou vyrazila na vodu.Měla jsem sesebou svojí fenku,bylo jí 9 měsíců,vážila tehdy asi 24 kg a poprvé na vodě začla hárat.Ale bylo to super,sranda,ta moje holka byla děsně poslušnej pes,takže neutekla,mohla být v noci navolno.Byla dost zima,tak jsem jí balila do deky,spali jsme pod širákem.Jednou jsme spali na kraji kempu a v noci mě probudilo funění.Fenka spala,ale nade mnou stál pes,který jí tehdy asi cítil.Co pes,buvol,obrovskou hlavou mi zakrýval nebe.A hleděl mi do obličeje.Byla jasná noc,tak jsem viděla každý detail jeho zubů(aspoň jsem si to myslela).Psů se nebojím,ale tehdy jsem měla docela strach.Po chvíli tiše odešel.A ta moje hlídačka se ani nevzbudila!Jeli jsme tehdy Vltavu,už je to dlouho,ale nepustili nás snad do jedné,maximálně dvou hospod(těch nejhorších knajp,kupodivu).Jinak pes byl spíš výhoda,všichni se s námi kamarádili a dávali nám přednost,a't pejsek nečeká atd.Přeji hezkou vodu!Dana
juhaj
napsal(a):
Ahoj,před lety jsem taky s partou vyrazila na vodu.Měla jsem sesebou svojí fenku,bylo jí 9 měsíců,vážila tehdy asi 24 kg a poprvé na vodě začla hárat.Ale bylo to super,sranda,ta moje holka byla děsně poslušnej pes,takže neutekla,mohla být v noci navolno.Byla dost zima,tak jsem jí balila do deky,spali jsme pod širákem.Jednou jsme spali na kraji kempu a v noci mě probudilo funění.Fenka spala,ale nade mnou stál pes,který jí tehdy asi cítil.Co pes,buvol,obrovskou hlavou mi zakrýval nebe.A hleděl mi do obličeje.Byla jasná noc,tak jsem viděla každý detail jeho zubů(aspoň jsem si to myslela).Psů se nebojím,ale tehdy jsem měla docela strach.Po chvíli tiše odešel.A ta moje hlídačka se ani nevzbudila!Jeli jsme tehdy Vltavu,už je to dlouho,ale nepustili nás snad do jedné,maximálně dvou hospod(těch nejhorších knajp,kupodivu).Jinak pes byl spíš výhoda,všichni se s námi kamarádili a dávali nám přednost,a't pejsek nečeká atd.Přeji hezkou vodu!Dana
Jela jsem na kanoi se psy Ohři a Berounku, obě jsou pohodové řeky. bagáž nám vzali kamarádi, ale i tak jsme se s dvěma 40kg mladými psy docela nadřeli. První dny jsme je nechávali vždy ráno pár kilometrů běhat po břehu/plavat za námi, takže se krapet unavili a seděli už relativně v klidu. Ale když bylo na břehu něco zajímavého a oba se najednou vyklonili na stejnou stranu, bylo vyvažování docela náročné - snad nikdy mě tak neboleli břišní svaly jako tam
Peřeje a jezy zdolávali po svých. Necvakli jsme se kupodivu ani jednou.
dasul
napsal(a):
:-) jezdívali jsme pravidelně, kamarádka brala pejska Tomíčka, už bohužel není mezi živými. Tomíček byl báječný maskot na přídi :-)
Pokud jste začátečníci, určitě si první někde vyzkoušejte ovládání lodi ve dvou a na šlajsnách pejska raději vysazujte /třeba s háčkem, ať se zadák koupe sám:-)/. Pro lepší stabilitu si půjčte Pálavu (nebo ten raft, ale to by vás muselo být víc), při nejhorším plasťák, ne klasickou Vydru laminátku - ale tu už v půjčovnách stejně hned tak neuvidíte.
Vltava by se dala zvládnout, v létě moc neteče (jo, ale taková jarní vodička...áááách), tak je to celkem pohodka, akorát "vodácká dálnice" - víc lidí, než vody...
Lužnice třeba ze Suchdola se taky dá. Ohře a Berounka byla taky v klidu, co pamatuju a zbytek řek jsme jeli za zvýšeného stavu vody, takže neposoudím :-).
Teď bydlím na soutoku Nové Řeky a Nežárky a semtam sonduju psí posádky, většinou je to klasika, malí skladní psi, semtam nějaký větší maskot, hrdě rozrážející vítr na přídi, zejména SČ vypadal silně majestátně:kapitán :-)...akorát tedy jednou jsem měla chuť skočit do vody a lovit psa...páníček byl v lodi dávno před ním, kdybych to stihla, skočím tam ne pro psa, ale pro něj a lehce ho přitopím....pes..ohař...fňukal...plaval...lokal vodu a byl úplně hotový, unavený, slyšela jsem ho naříkat už z dálky, tak jsem vyběhla, co se děje...no pes v přestávkách mezi kuckáním vody snažil poštěkávat a kňučet a vytrvale plaval ze zbytku sil za tím ožralým idiotem, který ho nechal plavat na oleji bůhví jak dlouho a psa vytrvale ignoroval...pes zase vytrvale následoval páníčka, cca 200m před ním... Prosím vás, až budete mít pejska na vodě, nechejte ho plavat, určitě, ale uvědomte si, že plavání je pro psa vyčerpávající, zejména pro městské gaučové typy...mrzí mě, že jsem týpkovi nerozflákala držku...cloumal se mnou takový vztek, že bych asi přeprala i chlapa...štve mě, že jsem nic neudělala...ten obrázek mám před očima v živých barvách...
Musím natrénovat našeho mastodonta, jak se chovat v lodi...akorát máme jen tu vydru, tak to bude zajímavý tréning :-)) Tak ať se vám daří :-)