Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.10.2009 05:47
orangee

XXX.XXX.215.79

Ahoj, mám fenku dobrmana starou 5 měsíců. Dokonalejšího psa jsem nemohla mít. Teda najdou se chvíle, kdy spolu máme nějaký ten problém a o tom chci s Vámi pojednat :). Normálně se mnou spí v posteli, dneska ale udělala výjmku a lehla si k posteli na koberec. A já se zbudím, celá mokrá a čichám hmatám a .... loužička, co loužička jezero přes celou postel a ona si velele hoví na jediném suchém místě - polštáři. Nevíte co ji k tomu vedlo??? No, a pak si do toho lehla a vyválela se v tom a nakonec to začala ještě s chutí olizovat. A ještě pár dotazů na závěr :D.
Když ji škrabu tak mě začne kousat ruce, už mě to dost nebaví, přejde ji to?
Na procházkách je hodná, a z toho po mě začne vyskakovat, kousat mě do noh a cupuje si vodítko, co s tím?
Mám bráchu (7) a ona na něj útočí - vyskakuje mu po hlavě, kouše ho, někdy se do toho tak dostane, že nedbá na zavolání a pokračuje si výsostně dál dokud k nim nepřiběhnu a bráchu nezachráním.
A poslední otázka - když si lehnu na zem, nebo když na ní sedím, přiskotačí si a začne mě ohlodávat a pobíhat kolem, útočí na mě packama a štěká - význam tohoto chování?
Na cvičák s ní zatím ještě chodit nechci, příjde mi že je na to ještě moc mladá, ale mám strach co s ní vyroste a jestli se jí nebudu muset vzdát a přenechat ji někomu zkušenějšímu - zkušenému. Nebo je to u štěňat normální?
Předem děkuji za ochotu přečíst si tento dlouhý dotaz a za rady a odpovědi.
S pozdravem Magda

5.10.2009 07:24
lakukacka

XXX.XXX.188.92

orangee napsal(a):
Ahoj, mám fenku dobrmana starou 5 měsíců. Dokonalejšího psa jsem nemohla mít. Teda najdou se chvíle, kdy spolu máme nějaký ten problém a o tom chci s Vámi pojednat :). Normálně se mnou spí v posteli, dneska ale udělala výjmku a lehla si k posteli na koberec. A já se zbudím, celá mokrá a čichám hmatám a .... loužička, co loužička jezero přes celou postel a ona si velele hoví na jediném suchém místě - polštáři. Nevíte co ji k tomu vedlo??? No, a pak si do toho lehla a vyválela se v tom a nakonec to začala ještě s chutí olizovat. A ještě pár dotazů na závěr :D.
Na procházkách je hodná, a z toho po mě začne vyskakovat, kousat mě do noh a cupuje si vodítko, co s tím?
Mám bráchu (7) a ona na něj útočí - vyskakuje mu po hlavě, kouše ho, někdy se do toho tak dostane, že nedbá na zavolání a pokračuje si výsostně dál dokud k nim nepřiběhnu a bráchu nezachráním.
A poslední otázka - když si lehnu na zem, nebo když na ní sedím, přiskotačí si a začne mě ohlodávat a pobíhat kolem, útočí na mě packama a štěká - význam tohoto chování?
Na cvičák s ní zatím ještě chodit nechci, příjde mi že je na to ještě moc mladá, ale mám strach co s ní vyroste a jestli se jí nebudu muset vzdát a přenechat ji někomu zkušenějšímu - zkušenému. Nebo je to u štěňat normální?
S pozdravem Magda

Ahoj,
asi ti moc neporadím. Protrože tohle chování u dobrmana neznám. Ani u jiného psa.
Můj dobrouš semnou taky spí v posteli. Ne vždy a proto si toho váží a raději se nepůjde ven ani vyčůrat a bude to držet než aby musel z postele.
Můžu poradit jen s tím, že na cvičák určitě jděte. Nechci tě nějak kritizovat nebo urazit nebo tak něco. Ale přijde mi, že jsi na fenečku měkká nebo že nevíš jak jí přesně vychovávat. A je to dobrman, to je pes plnej energie. Jenže nejde o to, jen ho vyběhat. Právě, že s dobrmanem musíš makat - pracovat - zaměstnávat mu hlavu. To vím, ze zkušenosti.
Jinak já s ním na cvičák začala chodit v 8mi měsících a bylo to pozdě. Teda jako ne uplně pozdě, ale s druhým psem jsem začala hned od 4 měsíců (a to i když šlo o fakt nepracovní plemeno).
Dobrmani jsou úžasní psi a bylo by škoda, kdybys se musela fenky vzdát.

5.10.2009 07:42
antis

XXX.XXX.198.113

orangee napsal(a):
S pozdravem Magda

S cvičákem bych vůbec nečekala. V 5-i měsících na to malá není, naopak, čím dřív začnete, tím líp. Z toho co popisujete bych řekla, že si s vámi tak trochu dělá co chce. V první řadě bych jí zakázala spát v posteli, naučte ji na místo, kde bude mít deku a hračky a učte jí odkazovat na místo.Pokud vás při hře začne kousat do rukou, hru ukončete..nežádoucí kousání ji zakažte a ukažte feně, že je i jiná možnost než kousat zrovna do vás. Samo od sebe jí to asi nepřejde, pokud to feně budete povolovat.Cupování vodítka řešte povelem "fuj" nebo "nesmíš" to samé skákání na vás.Fena z vás necítí moc autoritu, což je u dobrmanů dost podstatné.Připadá mi, že jí jste spíš hračkou než pánem.Zaveďte nějaká pravidla, psa cvičte, věnujte se jí,dávejte jí dostatek pohybu a vyžití. Necvičený dobrman vám časem přeroste přes hlavu a pokud jí nedokážete odvolat ani v situaci, kdy vám cupuje brášku, tak to moc dobrý neni.Dobrmani bych řekla jsou spíše pro zkušenější pejskaře, ALE pokud s ní začnete něco dělat,cvičit ji atd. tak nevidím důvod, proč psa dávat pryč.Chce to jen trošku pevnou ruku a důslednou výchovu.

5.10.2009 07:47
antis

XXX.XXX.198.113

orangee napsal(a):
S pozdravem Magda

pokračování...A držím palce Vypadá to sice složitě, ale zvládnout se to dá.Nebojte se na fenku být trošku ráznější.

5.10.2009 14:08
veras

XXX.XXX.144.2

orangee napsal(a):
S pozdravem Magda

Magdo máte doma malé štěňátko. Je to prostě mimino. Nehledejte za jejím chováním projevy dospělých psů.
Jejího bráchu "zachraňovat" nemusíte. Je to hra !
Taktéž na procházkách. Máte živé temperamentní štěně. Takže na to musíte myslet a štěndo zaměstnat. Když se nic neděje a vy jen jdete, tak vám dá najevo, že by se něco dít mohlo a začne vás okusovat a blbnout a lákat ke hře ! Nic víc v tom nehledejte.
To samé když sedíte nebo ležíte na zemi. Zase ! Výzva ke hře ! Co máte jen tak nečinně sedět nebo ležet ! Je potřeba si hrát !

Jestli máte cvičák, kde psům rozumí, tak běžte, ale cvičte pouze hrou !

Chodím k nám na cvičák, ale asi toho po pár návštěvách nechám. hodí tam lidi se štěňaty a lámou je a lámou.
4měsíční zlaťáček dostal seřez, protože si chtěl hrát a ne být vzorově odložen na 10 minut !!!!
Slečně jsem opatrně řekla, že je to ještě štěně a blabla a ona hned, že to nevadí, že poslouchat musí a hotovo. Škoda řeči.J e mi těch štěňat líto.

A ta louže v posteli ..... se stane, no...... a přeci v tom nebude ležet.
Jaká byla vaše reakce ?

5.10.2009 16:01
orangee

XXX.XXX.215.79

veras napsal(a):
Magdo máte doma malé štěňátko. Je to prostě mimino. Nehledejte za jejím chováním projevy dospělých psů.
Jejího bráchu "zachraňovat" nemusíte. Je to hra !
Taktéž na procházkách. Máte živé temperamentní štěně. Takže na to musíte myslet a štěndo zaměstnat. Když se nic neděje a vy jen jdete, tak vám dá najevo, že by se něco dít mohlo a začne vás okusovat a blbnout a lákat ke hře ! Nic víc v tom nehledejte.
To samé když sedíte nebo ležíte na zemi. Zase ! Výzva ke hře ! Co máte jen tak nečinně sedět nebo ležet ! Je potřeba si hrát !

Jestli máte cvičák, kde psům rozumí, tak běžte, ale cvičte pouze hrou !

Chodím k nám na cvičák, ale asi toho po pár návštěvách nechám. hodí tam lidi se štěňaty a lámou je a lámou.
4měsíční zlaťáček dostal seřez, protože si chtěl hrát a ne být vzorově odložen na 10 minut !!!!
Slečně jsem opatrně řekla, že je to ještě štěně a blabla a ona hned, že to nevadí, že poslouchat musí a hotovo. Škoda řeči.J e mi těch štěňat líto.

A ta louže v posteli ..... se stane, no...... a přeci v tom nebude ležet.
Jaká byla vaše reakce ?

Ono je to ale můj brácha . Nápady na hru už mi také začínají pomalu docházet a na ten cvičák se zajdeme určitě podívat. Máme ve městě dva, tak se musím poinformovat, který je lepší.
A k té posteli jak už jsem říkala byl suchý jen polštář na kterém ležela princezna a mám na posteli ozdobné mřížování a tak jsem se kolem něho obmotala a hřála mě Dorinka, takže jsem to tak tři hodiny dospávala a pak už se to nedalo tak jsme vstaly vyvenčily se a slečna pokračovala dál v spánku na gauči, prostě pohoda a já hledala na internetu příčinu té louže, až jsem natrefila na tohle diskuzní fórum. Potom už sem jenom vydrhla matraci, oprala povlečení a šly jsme si hrát ...

dobrmanier

5.10.2009 16:19
dobrmanier

XXX.XXX.219.132

orangee napsal(a):
Ono je to ale můj brácha . Nápady na hru už mi také začínají pomalu docházet a na ten cvičák se zajdeme určitě podívat. Máme ve městě dva, tak se musím poinformovat, který je lepší.
A k té posteli jak už jsem říkala byl suchý jen polštář na kterém ležela princezna a mám na posteli ozdobné mřížování a tak jsem se kolem něho obmotala a hřála mě Dorinka, takže jsem to tak tři hodiny dospávala a pak už se to nedalo tak jsme vstaly vyvenčily se a slečna pokračovala dál v spánku na gauči, prostě pohoda a já hledala na internetu příčinu té louže, až jsem natrefila na tohle diskuzní fórum. Potom už sem jenom vydrhla matraci, oprala povlečení a šly jsme si hrát ...

NAše taky dělala různé kraviny a pokud VČAS nezasáhnete, bude vás svým chováním obtěžovat 35kg dobrman, což samo o sobě není dobré. Se cvičákem souhlasím, šup tam s ní! My byli na pobytu už ve 3 měsících a socializovat a socializovat. Nemusí tam zrovna předvádět nejlepší kousky z poslušnosti, prostě jen ten pobyt tam jí může prospět. Chodíte mezi lidi a mezi ostatní psy? Osobně nemám zkušenost s tím, že psa člověk vyhodí z postele a něco se změní. Změnit by se měl váš postoj k ní, přístup, důslednost atp. Vám nejde husí kůže z toho, že byste ji měla dát pryč? Celkově se ještě nic neděje, počkejte si na pubertu, když s tím nebudete něco dělat, tak vás třeba ani nepustí na záchod, protože prostě nebude chtít a nebude vás brát jako autoritu. Problémy vznikaj práve z neuvázene koupe a z predstavy, ze dobrmánek je roiztomiloucke stenatko a zustane nevinny i za 10 let. Jenze vetsina dobrmanu se hrozne ráda proviní a tak potrebuje jiste vedení. S nekteryma proste nemuzete byt jen kamarádi bez práce. Kousání bych ji zakázala, skákání na brachu taky. Celkove se zamerte na to, aby pochopila, co od ni chcete a co naopak ne. A dejte ji to najevo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík